Növekedés/Tulajdonságok összefoglalása

This page is a translated version of the page Growth/Feature summary and the translation is 73% complete.
Outdated translations are marked like this.

Tanulmányok bizonyították, hogy az új felhasználóknak három fő kihívás miatt nehézséget okoz a Wikipédia szerkesztése és további szerkesztésük: technikai, koncepcionális és kulturális kihívások. Jelenleg nem férnek hozzá azokhoz az erőforrásokhoz, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy leküzdjék ezeket a problémákat. Hogy mindez meg legyen az újak számára, a WMF növekedési csapat három, egymással összefüggő funkciót épített ki, melyek az alábbiakban részletesebb leírást kapnak. Ezek a funkciók bizonyítottan növelik az új felhasználók aktiválását, megtartását és szerkesztésük mennyiségét.

 • Új felhasználók kezdőlapja: egy speciális oldal, mely az " újoncok feladatainak" ad otthont, és jó hely egy újonnan érkezett számára a kezdéshez. A honlapon számos forráshoz lehet hozzáférni, beleértve egy önkéntes mentorhoz vezető linket, aki válaszol a kérdéseikre.
 • Új felhasználók feladatai: javasolt szerkesztési műveletek, melyek segítik az újaknak a szerkesztés megtanulását. A kezdő szerkesztők már eredményes szerkesztéseket végeztek ezen a csatornán keresztül! A feed a főoldalon található, mint a legfontosabb funkció.
 • Súgópanel: egy platform, mely forrásokat biztosít az új felhasználóknak a szerkesztés során. Amikor az újak az Újonnan érkezők feladatain dolgoznak, a súgópanel segíti őket abban, hogy mit kell tenniük.
A növekedési csapat jellemzőit bemutató videó. Elképzelhető, hogy a nyelveden is elérhetőek a feliratok.

Some features are also available for communities:

 • Community configuration - a special page where communities can change how Growth features work.
 • Mentorship features - a set of tools to match newcomers looking for advice with experienced editors ready to help.

Mindezek a funkciók asztali és mobil eszközökön egyaránt elérhetőek. A tapasztalt felhasználók számára is lehetőség van ezek bekapcsolására és használatára. Ezeket a funkciókat az összes Wikipédián ki lehet próbálni. Ezek a Wikipédiák többségénél alapértelmezés szerint elérhetőek az új belépők számára.[1]

További információ a Növekedés csapatról lásd ezt az oldalt a mediawiki.org-on. A funkciók wikire való telepítéséhez nézd meg a telepítési folyamat oldalunkat. Ha kérdésed lenne, nézd meg a GYIK-ot. Ezenkívül hagyj nekünk üzenetet.

Új szerkesztők feladatai

Ez a funkció a Növekedési funkciók fő összetevője, ami növeli az első szerkesztések számát, valamint azt, hogy hány új felhasználó készíti el az első szerkesztését, tér vissza, hogy további szerkesztéseket végezzen, és hogy mennyi szerkesztést végezzen. Az új felhasználók feladatai egy olyan munkafolyamat, ami a szerkesztendő cikkeket javasolja, és a felhasználók számára az új szerkesztők nyitóoldalán a "javasolt szerkesztések modulon" keresztül jelenik meg. Az új belépők különböző típusú szerkesztések közül választhatnak (karbantartási sablonok alapján), és szűrhetnek az őket érdeklő témákra (ORES modellek alapján). Ezután választhatnak a cikkekből, amiken dolgozni szeretnének. Ha már egy szócikken dolgoznak, a súgópanel útmutatást ad a szerkesztés befejezéséhez.

2021-ben a növekedési csapat új szerkesztési munkafolyamatokat hoz létre, melyek célja, hogy kisebb és könnyebb legyen a kezdők számára, különösen mobileszközökről. Ezeket "strukturált feladatoknak" nevezik. 2021 júniusától négy Wikipédián (arab, cseh, vietnámi és bengáli) megvalósítottuk az első strukturált feladatot wikilinkek hozzáadására. Ebben egy algoritmus olyan szavakat vagy kifejezéseket javasol az új szerkesztők számára, melyek jó wikilinkek lehetnek. The first structured task is "Structured links". In it, an algorithm suggests to newcomers words or phrases that could be good wikilinks. This feature is deployed at all Wikipedias.[2] Based on these suggested links, we built a feature that suggests images to article or articles' sections that lack an image. This feature is available at a few Wikipedias as a test.

Új szerkesztők kezdőlapja

Ez a speciális oldal ad otthont az új felhasználók feladatainak munkafolyamatának, és más modulokat is tartalmaz, melyek segítségével az új szerkesztők hozzáférhetnek a legfontosabb dolgokhoz, melyeket az első napjukon látniuk kell. A fiók létrehozása után az új szerkesztők egy felugró ablakot (és néhány más értesítést) látnak, amely arra ösztönzi őket, hogy látogassanak el a kezdőlapjukra, ami a böngészőablak tetején található felhasználónévre mutató hivatkozáson keresztül érhető el. Bár a csapat még kísérletezik a különböző modulokkal, itt vannak azok a modulok, melyek megjelenhetnek a kezdőlapon:

 • Mentori modul: minden új szerkesztőnek kijelöl egy tapasztalt felhasználót, és egyszerű módot ad arra, hogy kérdéseket tegyen fel a mentor vitalapján. A mentorok önként jelentkeznek a részvételre a regisztrációval. Ezt a funkciót a közösségnek konfigurálnia kell, hogy aktívvá váljon.
 • Javasolt szerkesztési modul: lásd fentebb az "Új szerkesztők feladatait".
 • Súgó modul: a gyakran látogatott súgóoldalakra mutató linkek listája.
 • Hatás modul: megmutatja az új szerkesztőknek az egyes, általuk szerkesztett cikkek oldalletöltéseinek számát.
 • Emails - The page also encourages users to add and confirm their email address.

Eddigi eredmények

 • Az új szerkesztők többsége felkeresi a kezdőlapot, és sokan közülük a következő napokon visszatérnek, hogy újra felkeressék a kezdőlapot.
 • 2020 novemberéig 11 785 szerkesztő összesen 14 228 mentorkérdést tett fel.
 • A honlap növeli a megerősített e-mail-címmel rendelkező kezdők számát.

További információkért a kezdők honlapjáról látogasson el erre az oldalra a mediawiki.org-on.

Súgópanel

Ez egy olyan doboz, amit az új felhasználók szerkesztés közben nyithatnak meg. Négy dolgot művel:

 • Vezeti az új szerkesztőket a javasolt szerkesztési munkálatok elvégzése közben.
 • A gyakran látogatott súgóoldalakra mutató linkek listája.
 • Lehetővé teszi az új belépők számára, hogy más segéd- és irányelvoldalakat keressenek.
 • Lehetővé teszi az új felhasználók számára, hogy közvetlenül a súgószolgálatnak tegyék fel kérdéseiket.

A Súgópanel a wikitext és a vizuális szerkesztőben is megjelenik. Amikor ezt a funkciót bevezetjük, meggyőződünk arról, hogy a wiki meglévő súgóasztala (vagy Teahouse) működik-e a funkciókkal, és hogy a súgópultot figyelő tapasztalt felhasználók hajlandóak-e fogadni a beérkező kérdéseket.

Eddigi eredmények

 • Az új felhasználóknak körülbelül 20%-a nyitja meg a súgópanelt, és azoknak, akik megnyitják, körülbelül 50%-a lép kapcsolatba vele.
 • A súgópanel önmagában nem növeli az új felhasználók szerkesztését, de megtartottuk ezt a funkciót, mert a fent leírt, ígéretesnek tűnő új szerkesztői feladatok folyamatának részeként útmutatást nyújt.

A súgópanelről további információkat lásd ezt az oldalt a mediawiki.org-on találsz.

Közösségi konfiguráció

A közösségek konfigurálhatják a növekedési funkciók működését az Special:EditGrowthConfig segítségével. We advise all communities to make configuration changes after a community discussion. Please inform us of your discussions when they happen, because we can help you on the issue you found, or assist you with the configuration. It is also very useful for us to know that you have that discussion, so that we can improve the features.

Mentorship

Mentorship features are a set of tools to match newcomers looking for advice, with experienced editors ready to help them.

Mentorship is activated using the Community configuration page. Mentors can then sign up visiting Special:MentorDashboard. This page is where mentors can configure their mentorship preferences, and, if needed, put themselves on pause or quit.

It is up to each community to decide on criteria to become a mentor. We advise community members to keep the criteria simple and encouraging, so that more mentors would signup.

Please visit our FAQ for more information.

Próbáld ki a funkciókat

Azokon a wikiken, ahol a Növekedés funkciók elérhetőek, valamint a test.wikipedia.orgn is, menj be a felhasználói beállítások (Felhasználói adatok) oldalra valamelyik wikin, majd:

 • Az új szerkesztők honlapjának megjelenítése — Az Új felhasználó kezdőlap engedélyezése hozzáférést biztosít az Új felhasználó feladataihoz.
 • Szerkesztési segítség panel engedélyezéseIf you don't turn the Help panel on, Newcomers tasks won't work properly.

Notes

 1. Newcomers are users who create a new account and are logged-in to the wiki. The Growth features are not available for logged-out users or IP editors.
 2. A few exceptions exist, see our deployment table.