VisualEditor/Portal/Varför

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 100% complete.
Hur många nya användare vi behåller gentemot hur många aktiva skribenter vi har på engelskspåkiga Wikipedia

Siffrorna

Diagrammet ovan visar hur många nya användare vi behåller över tid, och hur många aktiva skribenter vi har. Som du kan se är det inte upplyftande direkt. Wikipedia finner sig i en kris vad gäller skribentantal. Vi driver bort alltför många nya användare, och vi förlorar samarbetets livsblod: skribenterna.

Detta innebär att vi helt enkelt inte har tillräckligt många människor för att kunna göra de jobb som finns. Orderstocken blir längre och längre med färre skribenter att tackla berget av förfrågningar på Special:NewPages, eller underhållet av artiklar om nu levande personer (NLP).

Antalet Utvalda och Utmärkta artiklar har stagnerat som följd av att inte ha tillräckligt många människor som inte bara skriver artiklarna, men även granska och underhålla dem. All kan berätta om ett område de arbetar inom där det helt sonika inte finns nog med folk för att göra det som ska göras.

Skälen

Vi har ett problem, och det finns många skäl. Somliga försvinner för att de inte vill bidra produktivt, vilket är ok. Andra försvinner för att de finner gemenskapen för fientlig eller för att de inte kan lista ut var de kan hitta hjälp.

Till syvende och sist är det många som försvinner för att redigeringsprocessen helt enkelt är för komplicerad. När Wikipedia grundades år 2001 var det många stora webbplatser som förväntade sig att användare skulle skriva i något slags markeringsspråk, och vi var en av dem. Detta var en vanlig färdighet bland de som arbetade på internet, vare sig det handlade om BBCode, wikitext eller till och med vanlig HTML.

Problemet är nu att det är år 2013 och vi är, om inte den enda stora webbplatsen som använder markeringsspråk, den enda som fortfarande använder ett markeringsspråk av denna komplexitet.

På väg från markeringsspråk

Det är 2013 och folk väntar sig inte att de ska behöva lära sig markeringsspråk för att kunna skriva något på en webbplats. De förvånas när de kommer hit och måste. De flesta blir inte direkt entusiastiska över upplevelsen. (Vi har fått bevis på det i en användartest vi gjorde innan vi lanserade VE.)

Många nya användare försöker inte göra stora redigeringar till en början - de börjar med småredigeringar och dessutom måste de lära sig markeringsspråket bara för att kunna läsa redigeringspanelen. De skräms, och försvinner, precis som vårt användartest visar.

Detta behov av en bättre redigeringsmetod är något som gemenskapen har erkänt gång på gång, så tidigt som 2004. Vi bygger VisualEditor som svar på detta; folk har bett om det och, ännu viktigare, folk behöver det.

Wikitext är redan avskräckande för nya användare, och ju mer andra webbplatser går vidare desto mer avskräckande blir det. Vi bygger det för att om vi inte gör det kommer den där kurvan att se mycket värre ut om fem år.

Vi förväntar oss inte att alla kommer att använda det (wikitextredigeraren kommer att finnas kvar) och vi förväntar oss inte att alla kommer att vara övertygade. Men vi är bestämda att göra ett bra jobb och bestämda att visa vilken påverkan denna programvara kan ha.