Visuaalinen muokkain/Portaali/Miksi kehitämme tätä?

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 100% complete.
Englanninkielisen Wikipedian aktiivisten uusien käyttäjien määrän kehitys vuoden päästä ensimmäisestä muokkauksesta (punainen käyrä) sekä aktiivimuokkaajien lukumäärän kehitys (sininen käyrä)

Ilmiö lukuina

Yläpuolella oleva kuvaaja esittää uusien muokkaajien aktiivisuutta yhden vuoden tarkastelujakson jälkeen sekä aktiivimuokkaajien lukumäärää. Kuten kuvaajasta voi päätellä, Wikipedialla on ollut haasteita muokkaajien määrän ylläpitämisessä. Monet ensikertalaiset eivät innostu jatkamaan muokkaamista, mikä on johtanut yhdessä aktiivimuokkaajien määrän laskun kanssa muokkaajien kokonaismäärän laskuun.

Käytännössä Wikipedialla ei siis ole tarpeeksi aktiivisia muokkaajia ylläpitämässä tietosanakirjaa. Rästissä olevien tehtävien määrä kasvaa enenevissä määrin, minkä takia esimerkiksi uusien sivujen tarkistaminen viivästyy ja yhä useampi artikkeli on vanhentunut.

Suositeltujen ja hyvien artikkelien lukumäärän kasvu on tasaantunut, sillä uuden sisällön tuottamisen lisäksi myös arviointi- ja ylläpitotehtävien odotusajat ovat kasvaneet. Jokaisella tietosanakirjan aihealueella on artikkeleita, jotka jäävät huomiotta muokkaajapulan vuoksi.

Miksi näin tapahtuu?

Ongelmaan on lukuisia syitä: osa muokkaajista ei halua uhrata paljoa aikaa muokkaamiselle, missä ei sinänsä ole mitään ongelmaa. Joitakin ei taas miellytä yhteisön ilmapiiri, jotkut taas eivät saa tarpeeksi opastusta muokkaamiseen.

Ylivoimaisesti suurin ongelma on muokkaamisen monimutkaisuus. Wikipedia perustettiin vuonna 2001, jolloin suurin osa Internetin käyttäjistä osasi käyttää merkintäkieliä, kuten BBCodea, wikikieltä ja jopa HTML-kieltä. Myös Wikipediassa elettiin pitkään siinä uskossa, että muokkaajilta voidaan olettaa näiden taitojen osaamista.

Nykyään vuonna 2013 emme ole ainoastaan yksi viimeisimmistä merkittävistä sivustoista, joka käyttää merkintäkieliä, vaan myös erittäin sekavaa ja monimutkaista sellaista.

Merkkauksesta suoramuokkaukseen

Vuonna 2013 ihmiset eivät enää oleta, että heiltä vaadittaisi merkintäkielten hallintaa verkon sisällön muokkaamiseksi. Monet ovat yllättyneitä muokkaamisen hankaluudesta, minkä takia käyttäjäkokemukset eivät ole miellyttäviä. (Käsitystä vahvistaa käyttäjätestin tulokset, jonka teetimme ennen visuaalisen muokkaimen kehityksen aloittamista.)

Vaikka uudet käyttäjät harvoin yrittävätkään tehdä merkittäviä, merkintäkielen hallintaa vaativia muutoksia, muokkaaminen kariutuu siihen, että jo muokkausohjelman perustoiminnot edellyttävät merkintäkielten ymmärtämistä. Käyttäjät säikähtävät monimutkaista käyttöliittymää eivätkä innostu muokkaamisesta, kuten käyttäjätutkimuksemme tulokset osoittavat.

Yhteisössä on toistuvasti tunnistettu ongelma muokkausprosessin monimutkaisuudesta, ensimmäisen kerran jo vuonna 2004 (englanniksi). Visuaalinen muokkain on vastauksemme tähän ongelmaan: toisaaltam monet ihmiset ovat pyytäneet sitä, mutta ennen kaikkea koemme ihmisten tarvitsevan sitä.

Muut verkkosivustot kehittyvät vauhdilla, joten myös Wikipedian on kyettävä uudistumaan: jos muutkaan verkkosivustot eivät edellytä käyttäjiltään merkintäkielten hallintaa, emme mekään voi olettaa sitä käyttäjiltämme. Jos emme reagoi nyt, yllä oleva kuvaaja voi näyttää todella karmealta viiden vuoden kuluttua.

Visuaalinen muokkain tuskin vakuuttaa kaikkia, ja siksi emme oletakaan että kaikki tulisivat käyttämään sitä (sivuja voi jatkossakin muokata suoraan lähdekoodissa). Olemme kuitenkin tehneet hyvää työtä ja haluamme todistaa, millaisia vaikutuksia tällä ohjelmistolla voi olla.