Визуален редактор/Портал/Защо

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 100% complete.
Съотношение на задържане на новодошли в сравнение с активни редактори в Уикипедия на английски език

Числата

Графиката по-горе изобразява отношението на задържане на нови редактори с течение на времето, и броя на хората, които редактират активно. Както можете да видите, то не е положително. Уикипедия се намира в криза по отношение на броя на редакторите си. Ние сме прогонили твърде много новодошли и губим живителната сила на всеки съвместен проект: сътрудниците.

Това означава, че ние просто не разполагаме с хората, които да вършат работата, която трябва да бъде извършена. Недовършените задачи стават все повече и повече, с все по-малко хора, които да се справят с планината от задачи в Special:NewPages или с поддържането на биографии на живи хора.

Популяризирането на избрани и добри статии се задържа в резултат на липсата на достатъчно хора, които не само да пишат статиите, но дори да ги преглеждат и да поддържат. Всеки има своя история за полето на изява, в което работи и в което няма достатъчно хора, вършещи работа.

Причините

Имаме проблем и много причини за това. Някои хора се оттеглиха, понеже не искат да допринасят продуктивно, което е добре. Други се отдръпнаха, тъй като намират общността за твърде враждебна или защото не могат да разберат къде да намерят помощ.

В крайна сметка, много хора напускат просто защото редактирането е прекалено сложно. През 2001 г., когато е основана Уикипедия, много от големите сайтове очакваха потребителите да пишат в различни форми на маркиращи езици, и ние бяхме един от тях. Писането на маркиращи езици беше често срещано умение сред хората, които работеха в интернет, независимо дали това бе BBCode, уикимаркиране или дори чист HTML.

Проблемът е, че сега е 2013, а ние сме ако не единствения голям сайт, който все още използва език за форматиране, то определено единственият, който използва толкова сложно форматиране.

Отдалечаване от форматирането

През 2013, хората не очакват да трябва да учат маркиращи езици, за да напишат нещо в уебсайт. Те са изненадани, когато дойдат тук и правят това, и повечето от тях не са ентусиазирани от опита. (Получихме потвърждение за това в потребителския тест, който проведохме преди стартирането на Визуалния редактор.)

Много нови потребители не започват с опити за големи промени; те опитват да направят малки промени и въпреки това трябва да научат маркирането, само за да могат да разчитат редакторския панел. Както показват потребителските ни тестове, те се плашат и напускат.

Нуждата от по-добър начин за редактиране е нещо, което общността признава отново и отново, още от 2004 г.. Ние създадохме в отговор Визуалния редактор; защото хората го поискаха, и по-важното, защото хората имат нужда от него.

Уикиформатирането е смущаващо вече за новодошлите, и нивото на смущение ще се увеличава докато други уебсайтове се движат напред. Ние го създадохме, защото ако не го направим, графиката ще изглежда много по-лошо през следващите пет години.

Не очакваме всички да го използват (първоначалния редактор все още ще бъде тук), и не очакваме всички да бъдат убедени в предимствата му. Но сме решени да свършим добра работа и да демонстрираме въздействието, което този софтуер може да постигне.