Handleiding:Wat is MediaWiki?

This page is a translated version of the page Manual:What is MediaWiki? and the translation is 100% complete.

MediaWiki logo

MediaWiki is een vrij server-gebaseerd softwarepakket, dat onder de GNU General Public License (GPL) valt. Het is ontworpen om te draaien op grote servers voor een website die miljoenen keren per dag bezocht wordt.

U kent waarschijnlijk Wikipedia, de gratis encyclopedie. MediaWiki is de software waarop Wikipedia is gebouwd.

De woorden "wiki", "Wikimedia" en "MediaWiki" zorgen soms voor verwarring.

Om verwarring te vermijden kan je best eerst "Verschillen tussen Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki en wiki " lezen waarin de verschillen worden uitgelegd.

Basisoverzicht

MediaWiki is extreem krachtige en schaalbare software en een functierijke wiki, die PHP gebruikt om gegevens uit een MySQL-database te verwerken en weer te geven.

De pagina's gebruiken MediaWiki's wikitekst, zodat gebruikers ze zonder kennis van HTML of CSS gemakkelijk kunnen bewerken.

Wanneer een gebruiker een pagina wijzigt, slaat MediaWiki deze wijziging op in de database, maar zonder de vorige versies van de pagina te verwijderen. Daardoor kunnen wijzigingen makkelijk teruggedraaid worden in geval van vandalisme of spam. MediaWiki kan afbeeldingen en multimediabestanden beheren, die in een bestandssysteem worden opgeslagen. MediaWiki ondersteunt caching voor grote wiki's met veel gebruikers en het kan makkelijk gekoppeld worden aan proxyserversoftware. Door het gebruiken van extensies kan MediaWiki ook omgaan met gestructureerde data.

Wat MediaWiki.org is

MediaWiki is wiki software.
Als je niet weet wat een wiki is, lees dan a.u.b. dit voor verder te gaan!
MediaWiki is server software.
Zoals met elke software die je gebruikt kunnen er bugs of veiligheidsproblemen optreden. Installeer MediaWiki niet tenzij je bereid bent door te gaan met beveiliging upgrades (schrijf je a.u.b. in om aankondigingen van veiligheidsupdates te ontvangen).
MediaWiki is afgesteld op de behoefte van Wikimedia projecten.
Het programma is ontwikkeld om te werken op een grote server familie voor Wikipedia en zijn afgeleide projecten. Functionaliteit, performance, instelbaarheid, eenvoud van gebruik... zijn belangrijk in deze visie.
MediaWiki is gratis software.
Er is geen garantie of waarborg voorzien.

Probeer Wikitext

 
Basis wikitext (wiki-opmaak)

Ja, je kan gemakkelijk pagina's bewerken en je kan domme zinnen publiceren en je kan zelfs een hele pagina leeghalen in een wiki. Je hebt geen programmeerkennis nodig om dit te doen.

We raden je aan te oefenen in de zandbak. Doe a.u.b. je inwerkperiode en tests hier, Anders: kunnen de beheerders misschien niet zo vriendelijk reageren op je blunder.

Er is ook een spiekbriefje met wat codes voor de basisopmaak.

Enkele dingen die WikiMedia niet zo goed doet...

  • Omdat MediaWiki ontworpen was voor open inhoud, is het vaak niet geschikt in situaties waar je voor bepaalde delen van de wiki beperkte toegang zou willen geven. Het kan een wiki op een intern netwerk van een organisatie beheren, waar alleen insiders het kunnen zien.
  • MediaWiki is ontworpen voor zeer druk bezochte websites zoals Wikipedia. het is geoptimaliseerd voor dit doel en daarom is het misschien minder geschikt voor kleinere websites waar geheugen eerder een beperking vormt dan bandbreedte.
  • MediaWiki is niet echt een geschikte vervanger voor een forum/blog, als dat is wat je zoekt.

In bovenstaand geval is er misschien andere wiki software (of andere software) beter geschikt voor jouw doel.

Zie ook