Ръководство: Какво е МедияУики?

This page is a translated version of the page Manual:What is MediaWiki? and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.

MediaWiki logo

МедияУики е свободен сървърен софтуер, който се разпространява според условията на лиценза GNU General Public License (GPL).

Вероятно знаете Уикипедия, безплатната енциклопедия. Може би подобни, но различни, думи като уики, Уикимедия или МедяУики са предизвикали известно объркване. MediaWiki is the software on which Wikipedia is built.

The words "wiki", "Wikimedia", and "MediaWiki" have caused some confusion.

За да научите повече за тези думи, прочетете „Разлики между Уикипедия, Уикимедия, МедияУики и уики “, където това е обяснено.

Общ преглед

МедияУики е изключително мощен, мащабируем (който може да бъде увеличаван при повишено натоварване) софтуер и функционално богата уики реализация, който използва PHP език за обработка и показване на информация, съхранявана в база данни, например MySQL.

Страниците използват уикитекстовия формат на МедияУики, и по този начин могат да бъдат редактирани лесно от потребители без знания по HTML или CSS.

Когато потребителят извърши редакция на някоя страница, МедияУики я записва в базата данни, но без да изтрива предните версии на страницата, което позволява лесното й връщане в случай на вандализъм или спам. МедияУики може също така да работи с изображенията и мултимедийните файлове, съхранявани във файловата система. За големи уикита с много потребители, МедияУики поддържа кеширане и може лесно да бъде съчетан със софтуера за прокси сървъри. With dedicated extensions, MediaWiki can also handle structured data.

Какво е МедияУики...

МедияУики е уики софтуер.
Ако не знаете какво е уики, преди да продължите можете да прочетете тази статия в Уикипедия.
МедияУики е сървърен софтуер.
Както при всеки софтуер, който излагате на интернет пространството, може да има грешки или проблеми със сигурността. Не инсталирайте МедияУики, освен ако не възнамерявате да сте в крак с ъпгрейдите за сигурност (моля, абонирайте се да получавате съобщения за актуализациите на сигурността).
МедияУики е насочен към нуждите на проектите на Уикимедия.
Програмата е разработена главно за работа на голяма група от сървъри (сървърна ферма) за нуждите на Уикипедия и сродните й проекти. Именно от такава гледна точка често се проектират характеристиките, производителността, възможностите за конфигуриране, лесната употреба и т.н. Ако вашите нужди са коренно различни, софтуерът може да не е подходящ за вас.
МедияУики е свободен софтуер.
Не е предвидена гаранция или обезпечаване от какъвто и да е вид.

Опитайте уикикод!

 
Основен уикитекст (уики маркиране)

Да, можете лесно да променяте страници и можете (временно) да публикувате фиктивни изречения, и дори можете (временно) да унищожите напълно страница в уики. Не е нужно да имате някакви знания по програмиране, за да направите това.

Предлагаме ви да се упражнявате в нашия пясъчник. Моля, ограничете тестовете си само там все пак: администраторите може да не се отнесат твърде любезно към вашите пакости по страниците.

Можете също така да погледнете пищова, който съдържа основни команди за форматиране.

Някои неща, които МедияУики не прави толкова добре ...

  • Поради това, че МедияУики е проектиран за отворено съдържание, той често не е подходяща за ситуации, в които искате да ограничите достъпа до част от уикито. Той може да хоства уики на вътрешна мрежа на организация, където само вътрешни хора да го видят.
  • МедияУики е създаден да обслужва сайтове с много висок трафик като Уикипедия. Той е оптимизиран за тази употреба и може да не е подходяща за по-малки сайтове, където дисковото пространство или паметта налагат по-големи ограничения отколкото пропускателната способност.
  • МедияУики обикновено не е подходящ заместител на специализиран софтуер за форум/ блог, ако търсите нещо такова.

В горните случаи може да има друг уики софтуер (или не-уики софтуер), който по-добре да служи на вашите нужди.

Вижте също