Manual:Què és MediaWiki?

This page is a translated version of the page Manual:What is MediaWiki? and the translation is 88% complete.

MediaWiki logo

MediaWiki és un programari lliure basat en un servidor web, disponible sota GNU Llicència Pública General (GPL). Ha estat concebut per a funcionar en un centre de servidors per a un lloc web que pot tenir milions de visites per dia.

Segurament coneixeu la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure. MediaWiki is the software on which Wikipedia is built.

The words "wiki", "Wikimedia", and "MediaWiki" have caused some confusion.

Per obtenir més informació sobre aquestes paraules, llegiu "Diferències entre Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki i wiki " on s'explica això.

Presentació general

MediaWiki és un programari extremadament robust, escalable i un producte que enriqueix l'univers wiki, utilitza PHP per a processar i mostrar dades emmagatzemades en la seva base de dades MySQL.

Les pàgines empren el format wikitext de MediaWiki, perquè els usuaris que no saben HTML ni CSS puguin modificar-les fàcilment.

Quan un usuari realitza una modificació d'una pàgina, MediaWiki l'escriu en la seva base de dades, però sense esborrar les edicions prèvies de la pàgina, permetent així restaurar fàcilment la pàgina en cas de vandalisme o spam. MediaWiki pot administrar imatges i arxius multimèdia, que es troben emmagatzemats en un sistema de fitxers. Per a wikis grans amb molts usuaris, MediaWiki suporta l'escorcoll i pot interactuar fàcilment amb el servidor proxy. With dedicated extensions, MediaWiki can also handle structured data.

El que és MediaWiki...

MediaWiki és un programari de wiki.
Si no sabeu el que és un wiki, llegiu l'article de la Viquipèdia abans d'anar més lluny!
MediaWiki és un programari servidor.
Com tot programari que és en contacte amb internet, hi pot haver errors de programari o problemes de seguretat. No instal·leu MediaWiki sinó teniu la intenció d'instal·lar les actualitzacions de seguretat (si us plau suscriviu-vos per rebre comunicats d'actualitzacions de seguretat).
MediaWiki està orientat a les necessitats dels projectes de Wikimedia.

T: Aquest programa és concebut principalment per funcionar sobre una gran xarxa de servidors per a Viquipèdia i els projectes germans. Les funcionalitats, les prestacions, la configuració, la seva facilitat d'utilització són fetes en aquesta perspectiva. Si les seves necessitats són radicalment diferents, aquest programari pot no ser-vos útil.

MediaWiki és un programari lliure.
No es subministra cap mena de garantia.

Intenti el Wikitexte

 
Wikitext bàsic (codi wiki).

Podeu modificar pàgines amb facilitat i (temporalment) publicar bestieses, i podeu eventualment destruir completament (i temporalment) una pàgina sobre un wiki. No necessita tenir de coneixements de la programació per això. Tanmateix és preferible escriure coses sensates per enriquir els continguts dels wikis.

Us suggerim que practiqueu a la pàgina de proves. No feu proves enlloc més: els administradors segurament no valorarien gaire les vostres contribucions.

També podeu donar un cop d'ull a cheat sheet, les ordres bàsiques per donar format a un text.

Les coses que MediaWiki no fa bé...

  • Perquè MediaWiki ha estat concebut per a un contingut obert, no és recomanat per a les situacions on vol restringir l'accés a certes parts del programari. Pot allotjar un wiki a la xarxa interna d'una organització, on només els membres el puguin veure.
  • MediaWiki ha estat concebut per funcionar per a llocs web a molt gran trànsit com Viquipèdia. Està optimitzat per a això i pot no ser recomanat per a petits indrets on l'espai del disc o de la memòria importen més que l'amplada de banda.
  • MediaWiki no és concebut per ser utilitzat com a blog o fòrum.

Per als casos anteriors, la tria d'un altre programari pot ser preferible tant si és wiki com si no.

Vegeu també