Manual:Hvad er MediaWiki?

This page is a translated version of the page Manual:What is MediaWiki? and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

MediaWiki logo

MediaWiki er fri server-baseret software, der er licenseret under GNU General Public License (GPL). Det er designet til at fungere i store datacentre for hjemmesider, der har millioner af besøgende hver dag.

Du kender vel den frie encyklopædi Wikipedia. Måske lignende, men forskellige ord som Wiki, Wikimedia eller MediaWiki har forårsaget en vis forvirring. MediaWiki is the software on which Wikipedia is built.

The words "wiki", "Wikimedia", and "MediaWiki" have caused some confusion.

Hvis du vil lære mere om disse ord, skal du læse "Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki ", hvor dette forklares.

Generel oversigt

MediaWiki er ekstrem kraftfuld, fleksibel software med rig wiki-funktionalitet, der benytter PHP til at behandle og vise data lagret i en database, såsom MySQL.

Siderne formateres med MediaWikis opmærkningssprog, således at brugerne uden videre kendskab til HTML eller CSS let kan redigere dem.

Når en bruger gemmer sin redigering af en side, skriver MediaWiki til databasen uden at slette forrige versioner af websiden, således at siden nemt kan gendannes i tilfælde af vandalisme, hærværk eller spam. MediaWiki kan håndtere billed- og multimediefiler, som bliver opbevaret i filsystemet. Store wikier med masser af brugere, kan let understøttes med hukommelses-buffer og evt. sammenkobles med proxyserver software. Med specielle udvidelser (extensions) kan MediaWiki også behandle struktureret data.

Hvad MediaWiki er...

MediaWiki er wiki-software.
Hvis du ikke ved hvad en wiki er, så læs Wikipedia-artiklen "Wiki" inden du fortsætter!
MediaWiki er serversoftware.
Som med enhver anden software, du benytter på internettet, kan der være fejl eller sikkerhedsproblemer. Undlad at installere MediaWiki medmindre du agter at installerer sikkerhedsopgraderinger (abonnér på meddelelser om sikkerhedsopdateringer).
MediaWiki er indrettet efter Wikimedia-projekternes behov
Programmet er primært udviklet til at køre på en stor serverfarm for Wikipedia og dets søsterprojekter. Funktionalitet, ydeevne, indstillingsmulighed, brugervenlighed, osv. er udformet med henblik på dette, så hvis dine behov er meget anderledes, er softwaren muligvis ikke brugbar for dig.
MediaWiki er fri software
Der medfølger ingen garanti eller forsikring mod fejl af nogen art.

Prøv wiki-opmærkningssproget

 
Grundlæggende wiki-opmærkningssprog

Du kan nemt redigere sider og (midlertidigt) udgive fjollede sætninger, og du kan endda (midlertidigt) helt ødelægge en webside i en wiki. Du behøver ingen programmerings-kundskaber for at gøre dette.

Vi foreslår, du benytter den indbyggede sandkasse, for at øve dig i at lave vellykket redigering. Vær venlig at nøjes med at forsøge dig frem der, for andre steder ser administratorerne ikke med milde øjne på fejlskud.

Du kan også kigge på snydeskemaet, der indeholder de allermest grundlæggende formateringkommandoer.

Noget som MediaWiki er mindre velegnet til

  • Da MediaWiki er designet til åbent indhold, er programmet ofte ikke egnet til anvendelser, hvor der ønskes begrænset adgang til en del af wikien. Softwaren kan hoste en wiki på en virksomhed eller organisations interne netværk, hvor kun folk på netværket kan se den.
  • MediaWiki er designet til at styre meget velbesøgte hjemmesider såsom Wikipedia og er optimeret til dette formål, hvorfor det kan være mindre velegnet til små servere / billigere webhoteller, hvor diskplads eller hukommelse er mere begrænset end båndbredden.
  • MediaWiki er ikke beregnet til at være blogging software eller lignende, hvis det da er den type server-software du søger.

Der kan i disse tilfælde være andre typer software, som bedre opfylder dine behov.

Se også