Kézikönyv:Kiterjesztések

This page is a translated version of the page Manual:Extensions and the translation is 63% complete.

A kiterjesztésekkel testre szabhatod a MediaWiki kinézetét és működését.

Néhány kiterjesztést a MediaWiki fejlesztői tartanak karban, néhányat pedig harmadik fél készített. Emiatt számos kiterjesztésben találhatóak hibák, és nem biztos, hogy kompatibilisek egymással. Néhány nem áll aktív fejlesztés alatt, valamint nem minden kiterjesztés működik minden MediaWiki-verzió alatt. A kiterjesztéseket (főleg a nem biztonságosként jelölteket) saját felelősségre használhatod. If you are using an extension that requires patches to the core software, be sure to back up your database. This helps avoid the risk of breaking your wiki.

Kiterjesztések típusai

  Parser tags

Parser tags extend the built-in wiki markup with additional capabilities, whether simple string processing, or full-blown information retrieval.

  Parser functions

Parser functions are special wiki markup syntax that can 'interact' with other wiki elements in the page, and give a specific output.

  Hooks

Hooks allow custom code to be executed when some defined event (such as saving a page or a user logging in) occurs.

  Special pages

Special pages are pages that are created by the software on demand to perform a specific function.

  Skins

Skins allow users to customize the look and feel of MediaWiki.

  Magic words

Magic words are a technique for mapping a variety of wiki text strings to a single ID that is associated with a function.

  API

MediaWiki provides an action API, a web service that allows access to some wiki-features like authentication, page operations, and search.

  Page content models

The ContentHandler introduced in MediaWiki 1.21 makes it possible for wiki pages to be composed of data other than wikitext, such as JSON or Markdown.

  Authentication

MediaWiki provides SessionManager and AuthManager, two authentication-related frameworks to enhance security via custom authentication mechanisms.

Kiterjesztések böngészése

A már megírt kiterjesztések teljes listáját a Kategória:Kiterjesztések kategória alapján kategóriában láthatod. Ezek telepítéséről, illetve saját kiterjesztésed megírásáról alább találsz információt.

Telepített kiterjesztések ellenőrzése

Csak a fájlrendszerhez (és gyakran az adatbázishoz is) adminisztrátori hozzáféréssel rendelkezők telepíthetnek MediaWiki-kiterjesztéseket, de a Special:Version lapon bárki láthatja ezek listáját. Például a magyar Wikipédián ezek a kiterjesztések vannak telepítve.

Popular extensions

There are a number of ways of finding popular extensions.

The first set is those that are bundled with MediaWiki (a list that is reviewed regularly, and to which anyone can suggested an addition).

Extensions that are downloaded from MediaWiki.org via the ExtensionDistributor mechanism have some statistics gathered. The top 15 most downloaded extensions are listed at Special:ExtensionDistributor, and applicable extensions have their download count shown in their infobox. Note that these numbers do not account for alternate ways of installing extensions, such as via Git or Composer.

A third option is to look at WikiApiary's counts of wikis that extensions are installed on. This has the advantage of representing actual installations and not just downloads (i.e. it queries the wiki's APIs), but it is also (as of 2023) not completely up to date. It also doesn't count installations on private wikis.


Kiterjesztések telepítése

A kiterjesztések használatához először telepíteni szükséges azokat. Egy kiterjesztés telepítéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Mielőtt elkezdenéd
  Számos kiterjesztés útmutatója tartalmaz unix parancsokat. A segítséglapokon szereplő parancsok futtatásához shell-hozzáféréssel (SSH) kell rendelkezned.
 2. Töltsd le a kiterjesztést.
  Az Extension Distributor segít a népszerűbb kiterjesztések kiválasztásában és letöltésében.
  A kiterjesztéseket általában moduláris csomagok formájában terjesztik. Legtöbbjük saját alkönyvtárral rendelkezik az $IP /extensions/ alatt. A Wikimédia Git tárhelyén található kiterjesztések listáját a következő címen találod: git:mediawiki/extensions Néhány kiterjesztés nem használ verziókövetést és nem ajánlott használatuk.
  Néhányuk elérhető összeállításokban, composer segítségével vagy tárhelyeken keresztül is.
 3. Telepítsd a kiterjesztést..
  A LocalSettings.php aljához hozzá:
  wfLoadExtension( 'ExtensionName' );
  
  Ez a sor kényszeríti a PHP-értelmezőt arra, hogy olvassa be a kiterjesztés fájlját, azaz tegye elérhetővé azt a MediaWiki számára.
  Néhány kiterjesztés összeakadhat a karbantartószkriptekkel, például ha közvetlenül próbálják elérni a $_SERVER-t (nem ajánlott).
  Ebben az esetben a feltételek módosításával biztosítható a karbantartószkriptek további működése.
  if ( !$wgCommandLineMode ) {
    wfLoadExtension ( 'ExtensionName' );
  }
  
  Az importDump.php karbantartószkript nem tud lefutni, ha bármely kiterjesztés olyan egyedi névteret igényel, amely a feltétel része, példul Kiterjesztés:Semantic MediaWiki vagy Extension:Page Forms .
Győződj meg róla, hogy a szükséges engedélyeket beállítottad!
Habár ez a telepítési útmutató a legtöbb kiterjesztésnél használható, némelyeket eltérő úton kell telepíteni. A részletekért olvasd el a kiterjesztés leírását.
Ha módosítani szeretnéd a LocalSettings.php-ban szereplő változókat, ezt általában a telepítés után teheted meg. Ellenben a kiterjesztésben meghatározott alapértelmezések felülírják a beállításaidat.

Kiterjesztések frissítése

Néhány kiterjesztést a MediaWikivel együtt frissíteni kell, néhányuk pedig több verzióval is működik. A kiterjesztések új verziójára frissítéshez:

 1. Töltsd le az új verziót
 2. Írd felül az extension/ExtensionName alatt szereplő régi fájlokat az újakkal. Ne töröld a kiterjesztés LocalSettings.php-ben szereplő beállításait
 3. A kiterjesztéstől függően lehet, hogy futtatnod kell az update.php karbantartószkriptet. A kiterjesztések többségénél szerepel, ha igénylik a szkript futtatását. (A futtatás előtt készíts biztonsági mentést). Ha nincsen parancssori hozzáférésed, a webes frissítést is választhatod.
Ezek az instrukciók a kiterjesztések 99%-ánál érvényesek. Ha az általad használni kívánt kiterjesztés más útmutatóval érkezik, akkor érdemesebb az abban szereplő információkra hagyatkozni.

Kiterjesztés eltávolítása

Remove the line from LocalSettings.php with the extension name to uninstall it:

wfLoadExtension( 'ExtensionName' );
 • You must remove any lines pertaining to the configuration of the extension.

Lásd még