Handleiding:Installatievereisten

This page is a translated version of the page Manual:Installation requirements and the translation is 100% complete.

Naast de software zelf, heb je nodig:

  • Een webserver is vereist om de opgevraagde pagina's aan de clientbrowser te kunnen leveren.
  • PHP is vereist om MediaWiki uit te voeren.
  • Een database server is vereist om de pagina's en sitegegevens op te slaan.

Daarnaast zijn er verschillende optionele afhankelijkheden die vereist zijn als u bepaalde geavanceerde functies wilt gebruiken (zie hieronder).

Als uw website wordt gehost (dat wil zeggen dat u er geen directe controle over heeft), neemt u contact op met uw serverbeheerder of hostingbedrijf om ervoor te zorgen dat deze softwarepakketten zijn geïnstalleerd en beschikbaar zijn.

Om MediaWiki onderhoudsscripts uit te voeren, heeft u toegang nodig tot de commando-regel.

Eenvoudige installatie met één download

Als u Linux gebruikt, dan kunt u het best de Apache webserver, PHP en de MariaDB database-server installeren via uw package manager. Doe op Debian en Ubuntu, het volgende:

sudo apt-get install php php-apcu php-intl php-mbstring php-xml php-mysql php-calendar mariadb-server apache2

Software bundels

Op andere besturingsystemen, gebruik een software bundel als XAMPP van https://www.apachefriends.org om alle belangrijke packages – Apache webserver, PHP en MariaDB – te installeren en in te stellen met slechts één download. Het is beschikbaar voor Linux, Windows, Mac en Solaris. Vanaf januari 2021 bevat de meest recente versie van XAMPP PHP 8.0 (MediaWiki heeft minimaal 7.3.19/7.4.3 nodig).

Je kunt, als je Mac OS gebruikt, ook MAMP gebruiken, dit is gelijkwaardig aan XAMPP. MAMP kan ook een Apache webserver en een MySQL database uitvoeren. Het is beschikbaar voor Windows en Mac, maar het wordt in het algemeen gebruikt op de Mac.

Webserver

Om de wiki-pagina's naar webbrowsers te kunnen sturen heeft MediaWiki wat webserver software nodig. Vaak heeft u geen keus welke software te gebruiken – het is wat aangeboden wordt door de uw hosting provider.

MediaWiki is in grote lijnen compatibel met alle grote webbrowsers die om kunnen gaan met een compatibel versie van PHP. De meeste installaties gebruiken de Apache HTTPD webserver. nginx (voorbeeld configuratie) is ook een goede keuze.

PHP

PHP is de programmeertaal waarin MediaWiki is gemaakt, het is nodig om de software te kunnen uitvoeren.

MediaWiki is niet compatibel met PHP 7.4.0 - 7.4.2 vanwege een upstream-bug. Gebruik in plaats hiervan PHP 7.4.3+. Zie taak T246594 voor meer informatie.
Bij gebruik van PHP8 bevelen we het gebruik van MediaWiki 1.38.4+ of de aanstaande versie MediaWiki 1.39.0+ aan. PHP8 wordt niet gebruikt op Wikimedia wiki's, het wordt dus minder getest, maar op andere groepen wordt MediaWiki met PHP8 zonder problemen gebruikt. Als u een fout ontdekt in MediaWiki met gebruik van PHP8, vragen wij u om dit te melden. Zie taak T248925 voor meer informatie.
  • De volgende extensies zijn verplicht:
  • Standaard zijn deze allemaal in PHP ingeschakeld.
  • In de meeste Debian/Ubuntu gebaseerde distro's is het php-mysql package verplicht als u MySQL wilt gebruiken in MediaWiki.
  • Enkele functies van MediaWiki kunnen PHP-functies gebruiken die externe processen uitvoeren, zoals het maken van minaturen van afbeeldingen, een goedkope host kan zo'n instelling hebben uitgeschakeld. Neem in overweging of u de MediaWiki wilt installeren op een gedeelde host.
  • MediaWiki extensies kunnen extra PHP-functies nodig hebben, bijv. VisualEditor maakt ondersteuning van libcurl verplicht (php-curl in Debian/Ubuntu distro's).

Als u PHP moet compileren, bekijk dan PHP configuratie voor de compilatie opties die gevolgen hebben voor MediaWiki.

Database server

MediaWiki slaat alle tekst en gegevens (inhoud pagina's, gebruikersdetails, systeemberichten, enz.) op in een database, zodat dat gedeeld kan worden met ander webapplicaties (phpBB, enz.). U heeft een van de volgende database-servers nodig om MediaWiki uit te voeren:

Gebruik van MariaDB of MySQL wordt aanbevolen, Wikimedia gebruikt MariaDB. Andere database-servers worden minder getest, u kunt dan dus eerder problemen tegenkomen.

  Waarschuwing: Since MediaWiki 1.34 , we no longer support using Oracle and Microsoft SQL Server . We strongly advise to no longer to use these.

* Gebruikers vinden het soms handig om ook een aanvullende software-applicatie te installeren, zoals phpMyAdmin (MySQL/MariaDB) of phpPgAdmin (PostgreSQL). Hiermee kan men op een alternatieve manier de database beheren. Some Hostingdiensten also provide such software.

Hardware vereisten

De aanbevolen minimale eisen zijn 256MB RAM voor een single-computer website en 85MB voor opslag, maar dat is te weinig voor een drukke openbare website of een website waar uploaden is ingeschakeld. Enkele gebruiker melden dat ze MediaWiki uitvoerden met maar 48MB RAM.

De installatiegrootte kan beperkt worden tot circa 50MB voor een ontwikkelomgeving en tot circa 26MB voor een eindgebruiker installatie. Zie Manual:Reduce size of the installation .

Optionele afhankelijkheden

Zie ook