Help:Bevakningslista

This page is a translated version of the page Help:Watchlist and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Din bevakningslista är en display för att spåra ändringar, likt Senaste ändringarna , men begränsat till att bara visa ändringar över dina bevakade sidor. Du kan se din bevakningslista genom att följa länken "Bevakningslista" till din kontomeny (längst upp till höger). Denna funktion är bara tillgänglig för användare som har registrerat och loggat in.

Lägga till sidor i bevakningslistan

Innan du kan se någonting av intresse här, behöver du faktiskt lägga till sidor i din bevakningslista. Det gör du genom att gå till en sida som intresserar dig och trycka på stjärnikonen (eller "Bevaka"-fliken).

Sidor som redan ligger i din bevakningslista markeras med en blå stjärna (Avbevaka eller "Avbevaka"-fliken)

Om du vill ta bort sidor från din bevakningslista behöver du klicka på den blåa stjärnikonen (eller "Avbevaka"-fliken).

Temporärt bevakade sidor i bevakningslistan

En ny funktion för bevakningslistan introduceras i MediaWiki 1.35 : Temporärt bevakade sidor i bevakningslistan Med den här funktionen kan man välja att bevaka en sida en begränsad tidsperiod. När bevakningsperioden har gått ut, tas sidan automatiskt bort från din bevakningslista. Man kan uppdatera bevakningsperioden när som helst, och till och med ändra från temporärt till permanent status. Temporärt bevakade sidor representeras oftast av en halvt ifyllt stjärna (till skillnad från en hel stjärna, som representerar permanent bevakade sidor). För att ta reda på när temporärt bevakade sidor i bevakningslistan aktiveras på din wiki, kan du ta en titt på utrullningsschemat på Meta-Wiki. För dokumentation av hur man använder funktionen, se Help:Temporärt bevakade sidor i bevakningslistan .

Varför en bevakningslista

Bevakningslistan är mest användbar på en väldigt aktiv wiki där "Senaste ändringarna" snabt blir för överväldigande med för långa ändringar som inte angår en. På en typisk lågtrafikerad wiki kan man normalt se all redigeringsaktivitet över hela wikin utan att överväldigas. På en mer aktiv wiki kan man finna att många redigeringar som sker personligen är mindre intressanta. För att spåra ändringar som är mer intressanta, börja bevaka sidor!

Man brukar typiskt bevaka sidor som rör ens intressen, samt sidor där man bryr sig mest om innehållet. Om du gör en större ändring på en sida, kanske du vill bevaka sidan (så att du för reda på uppföljningarna) Notera att det också finns en ruta i redigeringsrutan ("Bevaka denna sida") i detta syfte.

Din bevakningslista är personlig. Man får bevaka vilken sidor som helst. Ditt val förblir privat.

Använda sin bevakningslista

På bevakningslistan kommer vissa sidor skrivas i fetstil. Detta styrs av huruvida du har läst sidor för att visa ändringen eller inte. Det är lite som lästa/olästa e-postmeddelanden i en inkorg. "Senaste ändringarna" kommer också visa vissa saker med fetstil men av andra orsaker. Här betyder fetstil bara att redigeringen är på en sida i din bevakningslista.

Du kan kombinera olika sorters filter för att visa vilka resultat du vill.

E-postaviseringar

Enligt den relevanta inställningen kan du också meddelas av ändringar på sidor du bevakar via e-post. Huvudinställningen för detta är "Skicka e-post till mig när en sida eller fil på min bevakningslista ändras".

Efter att du mottagit ett meddelande för en sida måste du besöka sidan inloggad för att få fler meddelanden för ändringar på samma sida.

Bevakningslista-feeden med token

Du kan sätta upp ett RSS- eller Atom-flöde för din bevakningslista som är tillgänglig även om du är utloggad:

Se även