Help:Volglijst

This page is a translated version of the page Help:Watchlist and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Uw volglijst is een scherm voor het bijhouden van wijzigingen, vergelijkbaar met het “Recente wijzigingen ” scherm, maar beperkt tot het tonen van wijzigingen aan pagina's die u volgt. U kunt uw volglijst zien door op “Volglijst” rechtsboven te klikken. Deze functie is alleen beschikbaar voor gebruikers die zijn ingelogd.

Pagina's aan de volglijst toe voegen

Voordat u hier iets interessants te zien krijgt, zult u eerst pagina's aan uw volglijst toe moeten voegen. U doet dit door naar een pagina te navigeren die uw interesse heeft en daar het op het sterpictogram te klikken (of “Volgen” tabblad).

Een pagina die al in uw volglijst staat wordt gemarkeerd met een blauwe ster (  of het "Niet volgen" tabblad).

Als u pagina's van uw volglijst wilt verwijderen, klik op het icoon blauwe ster   (of op de tab "Niet volgen").

Volglijst vervaldag

Een nieuwe optie is toegevoegd in MediaWiki 1.35 : Het verlopen van een pagina op de volglijst. Met deze functie kunt u optioneel een pagina voor een door u beperkte periode volgen. Na die vervaldatum wordt de betreffende pagina uit uw volglijst verwijderd. U kunt deze vervaldag altijd zelf wijzigen of verwijderen. Tijdelijk gevolgde pagina's worden meestal met een halve ster weergegeven (een hele ster is een gewone gevolgde pagina). U kunt opzoeken wanneer deze optie op uw wiki wordt toegevoegd op release schema op Meta-wiki. Voor een uitleg hoe deze functie te gebruiken, lees Help:Watchlist expiry .

Waarom een volglijst

De volglijst is voornamelijk behulpzaam op een zeer drukke wiki waar het "Recente wijzigingen" scherm overladen wordt met vele wijzigingen die u niet wilt volgen. Op een wiki met laag volume aan verkeer, kunt u normaal gesproken alle edit activiteiten zien zonder overweldigd te worden. Op een drukkere wiki zult u vele edits vinden op pagina's die u persoonlijk minder interessant vinden. Dus om wijzigingen te volgen die interessanter zijn, volg pagina's!

Normaal gesproken plaatst u vooral pagina's die u interesseren op uw volglijst. Als u een belangrijke wijziging aan een pagina aanbrengt, kunt u ervoor kiezen de pagina te volgen om bijvoorbeeld te zien of er aanvullende wijzigingen plaatsvinden. Om deze reden kun u “Deze pagina volgen” aanvinken op het bewerkingsscherm.

Uw volglijst is persoonlijk. U kunt elke pagina volgen. De keuze blijft privé.

Uw volglijst gebruiken

Op het volglijstoverzicht worden sommige pagina's vetgedrukt weergegeven. Dit geeft aan of u de pagina heeft bezocht om de wijziging te zien. Het is een beetje zoals gelezen/ongelezen e-mails in een e-mailinbox. De "Recente wijzigingen" weergave heeft ook een nieuwe vette markering, maar dat is om een andere reden. Hier geeft vet een wijziging aan op de pagina's op uw volglijst.

U kunt meerdere soorten filters combineren om de resultaten te tonen die u wilt zien.

E-mailnotificaties

Afhankelijk van uw ingestelde voorkeuren, kunt u ook een notificatie over de volglijst ontvangen per e-mail. De belangrijkste voorkeur voor dit is "Mij e-mailen bij bewerkingen van pagina’s of bestanden op mijn volglijst".

Na ontvangst van een dergelijke notificatie per e-mail, dient u de betreffende pagina ingelogd te bezoeken om deze notificaties te blijven ontvangen.

Volglijst feed met token

U kunt een RSS of Atom feed instellen van uw volglijst die ook benaderbaar is als u niet ingelogd bent:

Zie ook