Help:Managing files/nl

This page is a translated version of the page Help:Managing files and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Als het uploaden van bestanden is ingeschakeld, kunt u bepaalde typen bestanden uploaden naar de wiki. Dit is vooral handig voor het uploaden van afbeeldingen die u op een pagina wilt plaatsen, maar u kunt ook andere soorten bestanden uploaden. Als u deze functie wilt inschakelen, moet u mogelijk bestandsuploads configureren.

Een bestand uploaden

  1. Bereid het bestand op uw computer in het goede formaat voor.
  2. In de zijbalk, onder "hulpmiddelen", klik op "Bestand uploaden".
  3. Klik op "Bladeren" naast de "Oorspronkelijke bestandsnaam:” om het bestand op uw computer op te zoeken. (De tekst van de knop kan anders zijn op uw webbrowser).
  4. Indien nodig, verander de "Opslaan als:" in iets beschrijvends.
  5. Vul de "Beschrijving" in, indien nodig.
  6. Klik op de knop "Bestand uploaden".

Als het een groot bestand is, moet u mogelijk enkele seconden wachten tot de upload is voltooid.

Pagina met bestandsbeschrijving

Elk bestand krijgt zijn eigen pagina om het bestand te beschrijven. De pagina-naam is File : gevolgd door de bestandsnaam die u heeft verstrekt. U kunt deze pagina bewerken om meer informatie over het bestand te geven. Bijvoorbeeld, veel publieke wiki-projecten zijn vrij gevoelig voor auteursrechtelijke kwesties, en daarom moet u op de beschrijvingspagina uitleggen waar u het bestand vandaan hebt, en wat de auteursrechtelijke status is. Ook andere nuttige beschrijvende aantekeningen kunnen worden toegevoegd.

Het bestand gebruiken

Nadat u een nieuw bestand heef geüpload, verschijnt het niet automatisch op een pagina, zelfs niet op de pagina waarop u zich bevond toen u op de link Bestand uploaden klikte. U moet beslissen op welke pagina's u wilt dat het verschijnt.

U kunt foto's en andere afbeeldingen in een pagina plaatsen. U heeft bijvoorbeeld een foto van iemand geüpload en u wilt dat die foto naast de tekst op een pagina over die persoon verschijnt. Voor informatie over het embedden van een afbeelding, zie Help:Afbeeldingen .

Sommige bestanden kunnen van een type zijn dat niet in een pagina kan worden gezet (bijvoorbeeld een spreadsheet - als de wiki het uploaden zulke bestandstypes al toestaat). Of het bestand kan een afbeelding zijn dat zo groot is dat het alleen op zijn eigen pagina nuttig is (bijvoorbeeld een gedetailleerde kaart). Of u wilt misschien gewoon de lezers naar een plaats verwijzen waar ze het bestand kunnen downloaden of vervangen. In elk van deze gevallen wilt u het bestand niet in een andere pagina inzetten; u wilt alleen dat de pagina een link heeft naar de pagina met de bestandsbeschrijving (of naar het bestand zelf). Voor informatie over het linken naar een bestand, zie Help:Linking to files .

Lijsten van bestanden in de wiki

Er zijn een aantal speciale pagina's om u te helpen bij het bekijken en beheren van de geüploade bestanden. Ga naar "Speciale pagina's" (in de links van hulpmiddelen) en zie...

Zie Help:Speciale pagina's voor details over de andere informatie die hier beschikbaar is.

Zie ook

  • De extensie Attachments kan worden gebruikt om bestanden op pagina's te zetten.