Súgó:Növekedés/Eszközök/Hogyan lehet mentoráltat igényelni?

This page is a translated version of the page Help:Growth/Tools/How to claim a mentee and the translation is 100% complete.
Növekedési jellemzők Eszközök használata: Frissítések Projektek Növekedési csapat
Összes tartalom böngészése
A meglévő funkciók felfedezése Súgóoldalak és források a funkciókkal kapcsolatban A projekt legutóbbi hírei Jelenlegi kezdeményezések és stratégiai gondolkodás a funkciók kiépítéséről vagy az erőforrások létrehozásáról. Kik vagyunk?

Általános segítség és erőforrások

Súgóforrások mentorok számára közösségek számára készített anyagok
A következő eljárás csak azokra a wikikre vonatkozik, melyeken a Növekedés csapat eszközei elérhetők .
Felület a mentoráltak igényléséhez a Növekedés Új szerkesztők kezdőlapján
Ez a funkció minden olyan Wikipédián elérhető, ahol mentorok listája készült és aktiválva van. Lehetővé teszi a mentorok számára, hogy egy másik mentortól igényeljenek mentoráltat, hogy együtt dolgozhassanak a wikin tett első lépéseken.

Kontextus

2019 májusától a Növekedési csapat az Új szerkesztők kezdőlapja projekten dolgozik. Ez a funkció csak a wikik egy szűk listáján érhető el.

Ennek a projektnek része, hogy minden kezdőhöz egy tapasztalt mentor kerüljön hozzárendelésre. Ez a mentor véletlenszerűen kerül kiválasztásra azon tapasztalt felhasználók listájáról, akik önként jelentkeztek mentornak.

Eredetileg nem volt lehetőség a mentor megváltoztatására, ami gondot okozhatott volna a wiki oktatóknak, akik esetleg minden résztvevőjük számára mentor akartak lenni, és más csoportok számára is. 2020 januárja óta bármelyik felsorolt mentornak lehetősége van arra, hogy bármelyik új szerkesztő számára megváltoztassa a kijelölt mentort.

A mentorok között 2020 novembere óta lehetőség van arra, hogy olyan mentorként regisztráljon, aki csak mentoráltakat igényelhet, de nem rendelhető hozzá véletlenszerű mentor. A mentorált igénylésére ugyanaz az eljárás vonatkozik, mint a rendszeres mentorok esetében. A funkció engedélyezéséhez a wikiben létre kell hozni egy külön listát, és kérni kell a konfiguráció módosítását. További információért lásd a külön listáról szóló információkat.

Hogyan

 
Értesítés, melyet a mentorált lát a mentorváltás után.

A mentorok a következőképpen igényelhetik a mentoráltjukat:

  1. ellenőrzi a mentorált szerkesztéseit, hogy lássa, kapcsolatba lépett-e már a mentorával. Ha igen, akkor tájékoztassad a mentort a műveletről.
  2. A Special:ClaimMentee menüpontra lépve
  3. megadja a mentorált nevét, akit igényelni szeretnél; opcionálisan egyszerre több mentorált is megadható
  4. egy indok kitöltése (például: tanítom ezt a felhasználót egy Wikin kívüli kurzuson)
  5. az űrlap elküldése.

A művelet abban az esetben is sikeres lesz, ha a felhasználónak korábban nem volt mentora beállítva. A kezdőlapot azonban nem engedélyezi a felhasználók számára: azt nekik kell engedélyezniük.

Ennek a felületnek minden használata naplózásra kerül az Special:Log értéken. Ha csak a Növekedéssel kapcsolatos változásokat akarod szűrni, használhatod a Special:Log/growthexperiments értéket.

A mentor megváltoztatása automatikusan létrehoz egy Echo értesítést a mentorált számára, így ők is értesülnek a változásról.

Ez az értesítés arra ösztönzi a mentoráltat, hogy vegye fel a kapcsolatot az új mentorával.

Ha egy mentorált meg szeretné változtatni a mentorát, meg kell kérnie egy mentort, hogy igényelje őt.

Lásd még