Growth/Comunități/Cum să interacționați cu nou-veniții

This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to interact with newcomers and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Următorul ghid a fost creat pentru a ajuta utilizatorii experimentați de la wikipediile Wikimedia cum să interacționeze cu utilizatorii noi, în special în cadrul discuțiilor privind asistența sau pe paginile de Întrebări și răspunsuri (Q&A). De asemenea, este relevant pentru interacțiunile dintre utilizatori, cum ar fi în timpul îndrumărilor.

Acest document reunește cele mai bune practici de pe diverse site-uri web (wikipedii Wikimedia, alte site-uri de întrebări și răspunsuri...) și experiența utilizatorilor Wikimedia experimentați care interacționează cu noii veniți. Puteți afla mai multe despre aceste aspecte la Phabricator.

Ghid

Cum să aveți interacțiuni reușite

  • Fiți întotdeauna prietenos, politicos și răbdător, chiar dacă nou-venitul uită de asta.
  • Începeți răspunsul spunând „Salut și bine ai venit!”
  • Asigurați-vă că înțelegeți întrebarea pusă. Nu încercați să ghiciți care este problema. La nevoie cereți precizări; acestea vă pot ajuta să oferiți un răspuns mai exact. „— Ce doriți să faceți de fapt?” este o întrebare excelentă dacă nu înțelegeți întrebarea.
  • Verificați editorul pe care îl folosește nou-venitul (wikitext 2010, vizual, mobil, wikitext 2017 etc.) și oferiți un răspuns pentru editorul respectiv. Cererea ca utilizatorul să folosească un editor pe care nu-l cunoaște va fi o povară pentru ei.
  • Cunoaște-ți-vă limitele: uneori nu veți ști cum să răspundeți, mai ales în chestiunile tehnice sau în afara subiectelor de care vă ocupați. Nu ezitați să cereți ajutor altor utilizatori cu experiență mai mare în domeniile respective. Dacă mesajul este pus în pagina dv. de discuții a utilizatorului și aveți nevoie de timp pentru a scrie un răspuns, puneți un mesaj scurt că veți răspunde mai târziu.
  • Fiți onest: dacă solicitarea nu este realistă sau realizabilă pe wikipedia dv. sau în general, spuneți-o și explicați de ce. De exemplu, s-ar putea să nu fie eficient pentru un nou-venit să lucreze la un conținut care s-ar putea să fie șters în doar câteva zile. Totuși, explicarea motivului pentru care conținutul s-ar putea să fie șters poate ajuta nou-venitul să evite problemele viitoare. Invitați-l pe nou-venit să lucreze la altceva.
  • Nou-veniții pot fi supărați sau frustrați pe wikipedia din diverse motive. Plângerile lor nu sunt, probabil, împotriva dv. Stați liniștit și încercați să le înțelegeți situația.
  • Dacă devine limpede că discuția nu duce nicăieri, închideți-o politicos.
  • Luați-o ușor! Nu abordați ajutorarea nou-veniților ca o povară. Dacă nu aveți timp sau chef să rezolvați o cerere, atunci lăsați altă persoană să se ocupe de ea. You can pause mentorship anytime.
  • Urmăriți paginile de discuții ale altor mentori. Notificați alți mentori dacă intenționați să fiți offline, astfel încât aceștia să poată avea grijă de pagina dv. în timp ce nu sunteți pe Wikipedia.

Cum să dați răspunsuri bune

Explică
Nu trimiteți imediat la documentație, explicați situația. Un răspuns este mai bun decât indicarea unui răspuns, chiar dacă este doar o frază urmată de o legătură. Enunțați informații importante din paginile la care trimiteți. Evitați să cereți oamenilor să citească multe pagini lungi.
Exemplu: „Pentru a adăuga o imagine va trebui să o încărcați pe un alt site web numit Wikimedia Commons. Apoi o puteți plasa în articolul dv. Este puțin mai complicat, așa că citiți cu atenție acest material.”
Spune pașii următori
Dați răspunsuri care îi indică persoanei ce trebuie să facă în continuare. Nu răspundeți doar la întrebarea propriu-zisă.
Personalizează
Nu răspundeți cu generalități, puneți întrebări clarificatoare. Fiecare utilizator poate avea propria sa problemă, care este diferită de altele similare. Oferiți exemple. Each user may have their own problem, which is different from similar ones. Provide examples.
Nu complica lucrurile
Evitați jargonul și acronimele. Le puteți introduce progresiv, prin legături. Evitați supraîncărcarea noului venit cu informații care nu au legătură cu întrebarea lor.
Fii un ghid
De exemplu, dacă cineva întreabă cum să adauge o imagine într-un articol nou, dar acțiunea pe care persoana respectivă ar trebui să o facă mai întâi este să adauge surse, spune-i să adauge mai întâi surse (și cum). Promiteți că veți explica cum să adauge imaginea mai târziu.
Creează o conversație
Puneți-i noului venit o întrebare pentru a încerca să începeți o conversație.
De exemplu, dacă întreabă „Este posibil să scriu un articol nou pe Wikipedia?”, puteți spune „Da, puteți crea un articol nou. Cu toate acestea, acesta este unul dintre cele mai dificile tipuri de acțiuni de făcut Wikipedia. Despre ce doriți să scrieți în articolul dv.? Poate că există câteva sarcini mai ușoare pe care le puteți încerca legate de interesele dv., așa veți învăța cele de care aveți nevoie pentru a scrie articolul."

Sună
Asigurați-vă prin orice metodă că noul venit a luat la cunoștință de răspuns. De exemplu, pe paginile de discuții wikitext, menționați utilizatorul atunci când răspundeți.
În acest moment, datorită implementării tehnice a paginilor de discuții, nou-veniții nu văd când cineva le-a răspuns la întrebare. De asemenea, puteți activa notificările de menționare eșuată, respectiv reușită pentru a verifica dacă menționarea a fost trimisă corect. You also can switch on failed and successful mention notifications to check if you mention has been correctly sent.
Explică cum să răspundă
Mulți nou-veniți nu înțeleg cum se folosesc paginile de discuții. Prin urmare, puteți include ceva de genul: „Pentru a răspunde la mesajul meu, faceți clic pe „modificare sursă”, apoi scrieți mesajul dv. sub al meu. Apoi publicați pagina. 'Nu este nevoie să înțeleagă încă indentarea sau semnarea. Puteți să-i învățați acest lucru în următorul răspuns, poate utilizând un format.
Urmărește-l
Dacă este posibil, urmăriți cererea verificând din nou mai târziu: nou-venitul poate să întrebe despre altceva sau să necesite clarificări suplimentare. Nou-veniții pot răspunde într-un mod neașteptat: este posibil să nu înțeleagă cum să răspundă, cum să își adauge semnătura sau cum să trimită ping unui utilizator.
Când explicați ceva, întrebați-l pe nou-venit dacă răspunsul dv. i-a ajutat. Noul venit se va simți mai binevenit și veți obține câteva informații pentru a vă îmbunătăți experiența. Dacă conversația se termină, reamintiți-i noului venit că sunteți încă disponibil dacă este necesar.
Scrie răspunsul
Spune „Hello!” (sau altă formulă de salut)
Dacă este posibil, răspundeți într-un timp rezonabil. Este posibil ca noii veniți să nu se conecteze des sau să nu aibă notificările prin e-mail activate. Este posibil să nu fie obișnuiți cu o comunitate precum Wikimedia, unde discuțiile pot implica uneori utilizatori din mai multe fusuri orare. Reveniți din când în când la discuție pentru orice întrebări care au rămas fără răspuns timp de 24 de ore.
Fii atent la modul în care răspundeți; verificați-vă ortografia.

Explicați, sau faceți dv.?

Unul dintre obiective este de a ajuta nou-veniții care se luptă cu interfața sau cu sintaxa. Uneori este mai ușor să faceți dv. manevrele complicate în loc să le explicați cum să facă acest lucru. Acesta este cazul procedurilor în mai mulți pași și a wiki-sintaxei complexe. Fiți onest și spuneți-i nou-venitului că este o editare complicată „chiar și pentru un utilizator cu experiență”. Dar explicați pașii pe care îi faceți pentru ca el să-i poată învăța și reproduce ulterior.

Faceți alegerea pe baza experienței proprii și a discuțiilor cu alții care acordă asistență. Dar adesea este mai plăcut pentru un nou-venit să înțeleagă ce este de făcut și să facă singur, decât să se facă pentru el. Instruirea este mai puțin eficientă pe termen scurt, dar ajută la păstrarea editorilor pe termen lung.

Contați pe alți membri ai comunității

Gestionarea unui proiect dedicat de ajutor este un proiect colectiv. Depinde de o gamă largă de ajutoare. Fiecare are puncte tari și slabe, precum și timp și energie limitate.

Coordonați-vă cu alți asistenți pentru a vă împărtăși experiența și cele mai bune practici. Fiți deschis la sfaturile altor asistenți atunci când vi le oferă.

Cultivați pe ceilalți care vă răspund. Mulțumiți și colaborați cu persoanele care încearcă să vă ajute. Mulțumiți persoanelor care ajută mult.

Nu uitați să țineți comunitatea la curent cu eforturile voastre; va ajuta la recrutarea de noi ajutoare.

Exemple

Iată câteva exemple ipotetice bazate pe răspunsuri comune găsite pe mai multe Wikipedii.

Cum pot adăuga în articol o imagine pe care o am în computerul meu?

 N Evitați
Vezi la pagina de ajutor unde veți fi ghidat.
  Preferați
Salut! Oricine poate reutiliza Wikipedia. Aici noi respectăm legile drepturilor de autor, deci nu putem accepta pe Wikipedia orice imagine. Depinde de subiect și de cine a creat acea imagine. Care articol doriți să-l ilustrați? Sunteți autorul imaginii pe care vreți s-o folosiți? Dacă nu, drepturile de autor asupra acelei imagini sunt deținute de altcineva?

Articolul meu a fost șters și asta este ceva scandalos!

 N Evitați
Este vina dv.: ar fi trebuit să citiți mai întâi paginile de ajutor. Acum știți că nu puteți face tot ce doriți pe Wikipedia, în special încercând să promovați subiectul pe care l-ați ales.
  Preferați
Salut și îmi pare rău pentru experiența proastă pe care ați avut-o. Pe baza informațiilor disponibile, se pare că articolul dv. nu a avut surse. Articolele Wikipedia se bazează pe surse publicate, astfel încât cititorii să poată verifica informațiile. Aceasta este cea mai importantă problemă cu articolul dv. Am căutat surse publicate despre subiectul dv., dar nu am găsit niciuna. Aveți surse pe care le putem folosi? Dacă nu există astfel de surse disponibile, atunci este poate prea devreme ca Wikipedia să aibă un articol despre acest subiect.