Növekedés/Közösségek/Hogyan lépj kapcsolatba az új szerkesztőkkel

This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to interact with newcomers and the translation is 100% complete.

A következő útmutató azért készült, hogy segítse a tapasztalt szerkesztőket a Wikimédia-wikiken abban, hogy hogyan lépjenek kapcsolatba új felhasználókkal, különösen az ügyfélszolgálatokon, kezdők kocsmafalán vagy kérdés-válasz oldalakon. A felhasználók közötti kapcsolatfelvételek esetére is érvényes, mint például a mentorálás.

Ez a dokumentum összegyűjti a különböző weboldalakon (Wikimédia-wikik, más kérdés-válasz weboldalak stb.) már bevált gyakorlatokat, és olyan tapasztalt Wikimédia-közreműködők tapasztalatait, akik rendszeresen kapcsolatba lépnek új szerkesztőkkel. Ezekről a tapasztalatokról többet is megtudhatsz a Phabricatoron.

Útmutató

Hogyan legyen sikeres a kommunikáció

  • Mindig legyél barátságos, udvarias és türelmes, akkor is, ha az új szerkesztő megfeledkezik ezekről.
  • Kezd a válaszaidat valami olyan köszöntéssel, mint „Szia és üdvözlünk!”
  • Győződj meg róla, hogy megértetted a kérdést! Ne próbáld meg kitalálni, mi lehet a probléma! Nem világos kérdések esetén a rákérdezés a megfelelő reakció, ami segíthet a pontos és érhető válaszban. "Mit próbálsz csinálni?" kiváló kérdés, ha nem értesz egy kérdést.
  • Ellenőrizd, melyik szerkesztői felületet használja az új szerkesztő (2010-es wikikódszerkesztő, vizuális szerkesztő, mobilalkalmazás, 2017-es wikikódszerkesztő stb.), és válaszodban arra a szerkesztői felületre vonatkozóan válaszolj! A szerkesztő megkérése arra, hogy egy általa nem ismert másik szerkesztőt használjon, megterhelő lehet számára.
  • Légy tisztában a korlátaiddal: lehetnek olyan esetek, amikor nem tudod, hogyan válaszolj meg egy kérdést, különösen műszaki kérdésekben, vagy olyan témakörökben, amiket nem ismersz. Nyugodtan kérj segítséget más szerkesztőktől, akik tapasztaltabban ezeken a területeken. Amennyiben egy kérdés érkezik a vitalapodra, és időre van szükséged a válaszhoz, írj egy rövid választ, hogy látható legyen, később válaszolni fogsz!
  • Légy őszinte: Ha a kérés nem életszerű vagy megvalósítható a wikiden, vagy általában nem a való a Wikipédiába, mondd ezt meg, és indokold meg, hogy miért. Például, nem eredményes, ha az új szerkesztő olyan tartalmon dolgozik, amit napokkal később törölhetnek. Annak elmagyarázása azonban, hogy mi az oka annak, hogy az adott tartalom törlésre kerülhet, segít abban, hogy az új szerkesztő a jövőben elkerülje ezt a problémát. Javasold a szerkesztőnek, hogy ehelyett dolgozzon valami máson.
  • Az új szerkesztők változatos okokból válhatnak mérgessé vagy csalódottá a wikin. A panaszaik valószínűleg nem a személyed ellen szólnak. Maradj nyugodt, és próbáld megérteni a szerkesztő helyzetét!
  • Amennyiben világossá válik, hogy a vita nem vezet sehova, zárt le udvariasan.
  • Érezd jól magad! Ne juss el odáig, hogy az új szerkesztők segítése megterhelő számodra. Amennyiben nincs időd a kérés áttekintésére, vagy nem vagy olyan hangulatban, inkább kérj meg másik mentort, hogy foglalkozzon a kérdéssel helyetted. Bármikor szüneteltetheted a mentorságot.
  • Figyeld más mentorok vitalapját! Értesítsd a többi mentort, amennyiben offline leszel, hogy gondoskodni tudjanak a vitalapodról abban az időszakban, amikor távol vagy a wikitől.

Hogyan épülnek fel a megfelelő válaszok

Magyarázd el
Először ne irányíts át a kérdéshez tartozó részletes dokumentációra, hanem magyarázd el az eljárást! Egy válasz jobb megoldás, mint csupán linkelni a válaszra, akkor is, ha az a válasz egyetlen mondat, amit egy link követ. Idézd a legfontosabb információkat a linkelt oldalról! Ezzel elkerülhető, hogy nagyon hosszú oldalak átolvasására kényszeríts másokat.
Példa: "Egy kép hozzáadásához fel kell töltened egy másik, a Wikimédia Commons nevű weboldalra. Ezután elhelyezheted a cikkedben. Ez egy kicsit zavaros, úgyhogy olvasd el figyelmesen ezt a linket".
Add meg a következő lépéseket
Hagyjál olyan üzenetet, ami elárulja az illetőnek, hogy mi legyen a következő lépés! Ne csak a konkrét kérdést válaszold meg!
A oldal személyre szabása
Ne válaszolj általános mondatokkal, tegyél fel pontosító kérdéseket. Minden szerkesztőnek saját problémája lehet, ami különbözik a hasonlóktól. Mutass be példákat.
Tartsd egyszerűnek a dolgokat
Kerüld el a szakszavakat és a rövidítéseket! Fokozatosan bemutathatod őket a rájuk történő linkeléssel, de kerüld el az új szerkesztők nem kapcsolódó információkkal való terhelését!
Légy útmutató
Például, ha valaki megkérdezi, hogyan adjon hozzá egy képet egy új szócikkhez, de az illetőnek először fel kellene tüntetnie a forrásait, akkor mondd meg neki, hogy előbb adja meg a forrásokat (és magyarázd el, hogy ezt hogyan tudja megtenni), és ígérd meg, hogy el fogod magyarázni a képek hozzáadását később.
Hozz létre egy beszélgetést
Tegyél fel egy kérdést az új belépőknek, hogy megpróbáld őket egy beszélgetésbe bevonni.
Ha például az a kérdés merül fel, hogy "Lehetséges-e új szócikket írnom a Wikipédián?", akkor azt válaszolhatod, hogy "Igen, létrehozhatsz egy új szócikket. Ez azonban az egyik legnehezebben elvégezhető szerkesztési mód a Wikipédián. Miről szeretnéd megírni a cikkedet? Talán van néhány egyszerűbb feladat, amit kipróbálhatsz az érdeklődési körödhöz kapcsolódóan, és akkor megtanulod a szócikk megírásához szükséges készségeket."

Ping
Valamilyen módszerrel biztosítsd, hogy az új szerkesztő értesüljön a válaszodról! Például a wikikódos vitalapon használd a válasz sablont, vagy linkeld a szerkesztő nevét.
Jelenleg a vitalapok technikai megvalósítása miatt az új belépők nem látják, ha valaki válaszolt a kérdésükre. A sikertelen és sikeres említésről szóló értesítéseket is bekapcsolhatod, hogy ellenőrizhesd, hogy az említésed helyesen lett-e elküldve.
Magyarázat a válaszadás módjára
Sok új belépő nem érti, hogyan kell használni a vitalapokat. Ezért valami ilyesmit is beírhatsz: 'Ha válaszolni akarsz az üzenetemre, kattints az "forrásszöveg szerkesztése" gombra, majd írd meg az üzenetedet az enyém alá. Ezután tedd közzé az oldalt.' Nem kell még megérteniük a behúzást vagy az aláírásokat. Ezt megtaníthatod nekik a következő válaszodban, esetleg egy sablon használatával.
Következő
Amennyiben lehetséges, térj vissza a kérdéshez később: az új szerkesztő kérdezhet valami mást is, vagy szüksége van további magyarázatra. Az új szerkesztők váratlan módokon is válaszolhatnak: előfordulhat, hogy nem értik, hogyan kell válaszolni, hogyan kell hozzáadni az aláírásukat a válaszhoz, vagy hogyan kell megpingelni egy másik szerkesztőt.
Miután elmagyaráztál valamit, kérdezd meg az új szerkesztőt, hogy segített-e a válaszod. Az új szerkesztők barátságosabbnak érzik, és te is kaphatsz visszajelzést, ami segíthet a jövőbeli válaszaidon. Amennyiben egy adott beszélgetés véget ér, jelezd a végén, hogy továbbra is elérhető vagy és szívesen segítesz, ha szüksége lenne rá.
Írd meg a válaszodat
Köszönj szépen!
Ha lehetséges, válaszolj észszerű időn belül. Az új szerkesztők esetleg csak alkalomszerűen jelentkeznek be, és nem biztos, hogy bekapcsolják az e-mailes értesítéseket. Sokszor nincsenek hozzászokva olyan közösségekhez, mint a Wikimédia, ahol a beszélgetésekbe több időzónában élők is bekapcsolódhatnak. Nézz rá olyan kérdésekre, melyekre nem érkezett válasz az elmúlt 24 órában.
Fordíts figyelmet arra, hogy hogyan fogalmazol, és ellenőrizd a helyesírásodat!

Magyarázzam el, vagy csak csináljam meg magam?

Az egyik cél, hogy segítsük azokat, akiknek problémát jelent a szerkesztői felület vagy a wikikód. Sokszor egyszerűbbnek tűnik megoldani egy-egy bonyolultabb szerkesztést magadnak ahelyett, hogy elmagyaráznád azt. Ilyen esetek a több lépést igénylő szerkesztések vagy összetett wikikód-módosítások. Ilyen esetekben légy őszinte, és mondd el az új szerkesztőnek, hogy ezek „még egy gyakorlott szerkesztőnek is” bonyolultak, így megcsináltad magad. Egyúttal magyarázd el, hogy mit csináltál, hogy elsajátíthassa, és a későbbiekben a lépéseidet követve már magától is meg tudja csinálni.

Ezt a döntésedet alapozhatod a saját tapasztalatodra és más mentorokkal folytatott megbeszélésekre is. Azonban általában kifizetődőbb az új szerkesztők számára, ha megértik, mit csináljanak és maguk végzik azt el ahelyett, hogy helyettük megcsinálnád. A tanítás kevésbé hatékony rövid távon, azonban növeli a szerkesztők megmaradásának esélyét hosszabb távon.

Támaszkodj a közösség más tagjaira!

Egy ügyfélszolgálat működtetése közösségi projekt, és sikeressége a különböző segítők együttműködésén múlik. Minden segítőnek vannak egyéni erősségei és gyengéi, valamint véges mennyiségű erre rendelkezésre álló idejük és energiájuk.

Egyeztess más mentorokkal, hogy megosszátok a tapasztalataitokat és a bevált technikákat! Légy nyitott a tanácsokra más mentoroktól, amikor ilyeneket kapsz!

Gondoskodj másokról, akik válaszolnak neked! Köszönd meg és segíts másokat, akik segíteni próbálnak! Köszönd meg azok munkáját, akik sokat segítenek!

Ne felejtsd el tájékoztatni a közösséget a munkádról; ez segíteni fog a jövőben új mentorokat találni.

Példák

Az alábbiak elképzelt példák, melyek különböző Wikipédiák közös válaszain alapulnak.

Hogyan tudok egy a számítógépemen található képet hozzáadni egy szócikkhez?

 N Elkerülendő
Lásd ezt a segédoldalt, ahol megtalálod a választ a kérdésedre.
  Javasolt
Szia! A Wikipédia tartalmát bárki szabadon felhasználhatja. Tiszteletben kell tartanunk a jogszabályokat, így nem lehet minden képet feltölteni a Wikipédiára. Függ a kép típusától, és attól is, hogy ki vagy mikor készítette a képet. Melyik szócikket szeretnéd illusztrálni? Te készítetted a képet, amit szeretnél feltölteni? Amennyiben nem te készítetted a képet, tudod ki készítette?

A szócikkemet törölték, és ez felháborító!

 N Elkerülendő
Ez a te hibád! Mielőtt elkezdesz szócikket szerkeszteni, először olvasd el a segédoldalakat! A Wikipédia nem arra szolgál, hogy egy általad fontos témát népszerűsíts.
  Javasolt
Szia! Sajnálom, hogy kellemetlen élmények értek a Wikipédiában. Az általam eddig megtekintett információk alapján úgy láttam, hogy nem adtál meg forrásokat a szócikkben. A Wikipédia-szócikkeknek közzétett forrásokon kell alapulniuk, melyek segítségével az olvasók ellenőrizni tudják a szócikkben leírt információkat. Ez a szócikkírás egyik legfontosabb alapszabálya. Próbáltam elérhető forrásokat találni az általad készített szócikkhez, de nem találtam. Tudsz segíteni, milyen forrásokat lehet felhasználni a szócikkhez? Amennyiben nincsenek a szócikk témájával foglalkozó elérhető megbízható források, lehetséges, hogy még túl korai, hogy erről a témáról szócikket készítsünk a Wikipédiában.