Gedragsrichtlijn

This page is a translated version of the page Code of Conduct and the translation is 100% complete.

Dit is een gedragscode voor Wikimedia technische ruimtes. Het is zowel van toepassing binnen fysieke ruimtes, zoals technische evenementen van Wikimedia en technische presentaties van Wikimedia in andere evenementen, als virtuele ruimtes (MediaWiki.org, wikitech.wikimedia.org, Phabricator, Gerrit Code Review, technische mailinglijsten, technische IRC-kanalen, Etherpad en andere ontwikkelingsgerichte ruimtes die worden beheerd door de Wikimedia Foundation).

Principes

In het belang van het bevorderen van een open en gastvrije gemeenschap, zetten we ons in om deelname aan technische projecten van Wikimedia een respectvolle en intimidatievrije ervaring te maken voor iedereen, ongeacht geslacht, seksuele geaardheid, handicap, fysieke verschijning, ras, etniciteit, nationale afkomst, leeftijd, politieke overtuiging, religie of wat men dan ook maar kan verzinnen om onderscheid te maken.

Technische vaardigheden en gemeenschapsstatus maken geen verschil voor het recht om gerespecteerd te worden en de verplichting om anderen te respecteren. Nieuwkomers en andere bijdragers met beperkte ervaring in onze gemeenschap verdienen een gastvrije houding en constructieve feedback. Vruchtbare bijdragen en technische expertise zijn geen rechtvaardiging voor mindere gedragsnormen.

Onacceptabel gedrag

Intimidatie en andere vormen van ongepast gedrag zijn onaanvaardbaar in alle openbare en particuliere technische ruimtes van Wikimedia. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:

 • Persoonlijke aanvallen, geweld, bedreigingen met geweld, dreigementen met juridische stappen of opzettelijke intimidatie.
 • Beledigende, denigrerende of discriminerende opmerkingen.
 • Gratuit of off-topic gebruik van seksuele taal of beeldspraak.
 • Ongepaste of ongewenste aandacht, aanraking of fysiek contact (seksueel of anderszins).
 • Ongepaste of ongewenste openbare of privécommunicatie, het volgen of enige vorm van stalking.
 • Ongewenste fotografie of opname.
 • Openbaarmaking van de identiteit van een persoon of andere privé-informatie zonder hun toestemming. Openbaarmaking van bepaalde identificerende informatie is geen toestemming om andere identificerende informatie bekend te maken.
 • Ongepaste of ongewenste publicatie van privécommunicatie. Het publiceren of melden van privécommunicatie of persoonlijk identificeerbare informatie met het oog op het melden van intimidatie (zoals hier uitgelegd) en/of in het geval van klokkenluiden, is acceptabel.
 • Het schaden van de discussie of gemeenschap met methoden zoals aanhoudende verstoring, onderbreking of blokkering van samenwerking in de gemeenschap (d.w.z. trollen).
 • Discriminatie, met name tegen gemarginaliseerde en anderszins ondervertegenwoordigde groepen. Wel is het toegestaan en wordt het aangemoedigd om doelgerichte contacten met dergelijke groepen te hebben.
 • Het gebruik van het gedragscodesysteem voor andere doeleinden dan het melden van echte schendingen van de gedragscode (bijvoorbeeld vergelding tegen een melder of slachtoffer door een melding in te dienen waarin wordt beweerd dat hun reactie intimidatie was). Dus verzin geen valse aanklachten omdat iets in de waan van de dag is.
 • Poging om een besluit van de Commissie ongedaan te maken, bijvoorbeeld het deblokkeren van iemand gedurende een periode dat de Commissie hen toegang verbood.

Meld een probleem

In geval van dreigingen van schade en andere urgente situaties, stel eerst de relevante autoriteiten op de hoogte (indien mogelijk) en e-mail de Wikimedia Foundation via emergency wikimedia.org (meer informatie).

Mensen die onacceptabel gedrag ervaren of waarnemen, worden aangemoedigd om een van deze stappen te volgen:

 1. Vraag de persoon die zich onacceptabel gedraagt om te stoppen. Maak die persoon bewust van deze Gedragscode.
 2. Als u bij een evenement bent, meldt u het probleem aan de organisatoren van het evenement of een aangewezen contactpersoon.
 3. Meld het probleem rechtstreeks aan de gedragscodecommissie via techconduct wikimedia.org. U kunt ook een melding naar de commissie sturen als u elders een incident heeft gemeld, maar niet tevreden was met de reactie.

Rapporten kunnen zo kort zijn als een melding met een link, maar meer informatie helpt ons te begrijpen wat er gebeurt. U kunt het volgende vermelden:

 • Uw contactgegevens (bijv. Wikimedia en Phabricator gebruikersnamen), als u zich wilt identificeren.
 • Uw verslag van het incident:
  • Waar en wanneer het gebeurde.
  • Een beschrijving van het onacceptabele gedrag zoals u het ervaarde.
  • Wie erbij betrokken was en wie het zag gebeuren.
  • Of het incident nog voortduurt.
 • Alle aanvullende informatie die ons zal helpen het probleem volledig te begrijpen, zoals eerdere incidenten of speciale omstandigheden.
 • Links naar openbare gegevens van het incident, indien van toepassing.
 • Schermafbeeldingen die laten zien wat er precies is gebeurd.

Meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Voor meer informatie, zie

Ga naar Code of Conduct/Cases om meer te weten te komen over hoe meldingen aan de commissie worden verwerkt.

Toeschrijving en hergebruik

Deze gedragscode is in de basis overgenomen van het Contributor Covenant (herziening 49054013), de jQuery Code of Conduct (herziening 91777886), de Open Code of Conduct (v1.0) en de Citizen Code of Conduct, samen met de WMF Beleid vriendelijke ruimtes.

Tekst uit het Contributor Covenant en de jQuery Code of Conduct wordt gebruikt onder de MIT License (Contributor Covenant heeft zijn licentie nu gewijzigd in CC BY 4.0). De tekst uit de Open Code of Conduct wordt gebruikt onder een Creative Commons Naamsvermelding licentie. De tekst uit de Citizen Code of Conduct wordt gebruikt onder een Creative Commons Share-alike Attribution licentie. De algemene tekst valt onder de standaardlicentie van MediaWiki.org (CC BY-SA 3.0).

We waarderen elkaars bijdragen en de inzet van elke bijdrager om onze technische ruimtes voor iedereen vriendelijk te maken. We moedigen andere projecten aan om deze gedragscode over te nemen en aan te passen, ongeacht of ze de technische infrastructuur van Wikimedia gebruiken.

Zie ook