Diskussionsprojekt/Funktionssammanfattning

This page is a translated version of the page Talk pages project/Feature summary and the translation is 98% complete.

Redigeringsarbetslaget bygger 2020 på en ny diskussionsfunktion. Dessa funktioner är en del av Diskussionsprojektet . Målsättningar är att hjälpa användare, över flera erfarenhetsnivåer, kommunicera effektivare på plats.

Projektet är resultatet av Samråd om diskussionssidor 2019 , ett fem månader långt samråd där volontärer från minst 20 wikier och personal från stiftelsen definierade en produktriktning för att bygga bättre verktyg att kommunicera med på wikier.

Funktionerna som redigeringsteamet utvecklat som en del av det här projektet listas här och beskrivs i fler detaljer nedan.

  • Svarsverktyg - ett verktyg för att svara på kommentarer. Verktyget signerar automatiskt och indenterar kommentarer och erbjuder ett snabbt sätt för användare att nämna andra användare.
  • Nytt diskussionsverktyg - ett verktyg för att starta nya avsnitt på samma rad. Verktyget skriver automatiskt ut din signatur och erbjuder ett snabbt sätt att nämna folk, precis som svarsverktyget.

Svarsverktyg

 
En skärmdump som visar svarsverktygets visual-läge.
 
En skärmdump som visar svarsverktygets wikitextläge source och avancerade alternativ.

Det nya svarsverktyget signerar automatiskt och indenterar kommentarer och erbjuder ett snabbt sätt för användare att nämna andra användare.

Verktyget fungerar som vissa befintliga användarskript.[1][2] Först så upptäcker den användarsignaturer och tidsstämplar på sidan, och sen lägger den till en [ svara ]-länk bredvid dem. När du klickar på [ svara ]-länken kommer du se en ruta att skriva ditt svar i.

För att ta reda på mer om svarsverktyget eller dela dina åsikter om den, besök Talk pages project/replying .

Funktioner

  • Du kan byta mellan visual och wikitext source redigeringslägen.
  • I wikitextläget source visas en live förhandsvisning för hur ditt meddelande kommer se ut när det publicerats på diskussionssidan.
  • I visual-läget kan du använda tangentbordsgenvägar för att skapa länkar, nämna andra och lägga till teckenformatering.

Utveckling

Sedan tidigt 2021 finns svarsverktyget tillgängligt som en Beta-funktion på de flesta Wikipediaversioner och vissa andra wikier. Det rullas på till alla redigerare på arabiska, tjeckiska och ungerska Wikipedia. Mer information om verktygets utvecklingsstatus hittas här: Utvecklingsstatus

Nytt diskussionsverktyg

 
Det nya diskussionsverktyget har olika ställen att skriva meddelandets ämne och innehåll.

Det nya diskussionsverktyget underlättar att påbörja ett nytt avsnitt på en diskussionssidan. Likt svarsverktyget signerar den automatiskt ditt meddelande. Du kan skriva din redigering i både visualredigeraren och wikitextläge.

För att ta reda på mer om vad som planerats och kommer följa utvecklingen, gå till Talk pages project/New discussion .

Nya diskussionsfunktioner

  • Du kan byta mellan Visuell och wikitext Wikitext redigeringslägen.
  • I wikitextläget Wikitext visas en live förhandsvisning för hur ditt meddelande kommer se ut när det publicerats på diskussionssidan.
  • I Visuell-läget kan du använda tangentbordsgenvägar för att skapa länkar, nämna andra och lägga till teckenformatering.
  • On talk pages that have not been created yet, a message introducing users to discussions is shown instead of the wikitext editor.

Ämnesprenumerationer

 
Den här funktionen lägger till en [prenumerera]-länk i slutet av avsnittsrubriken.

Funktionen ämnesprenumerationer gör att du kan prenumerera på ett ==avsnitt i nivå 2== på en diskussionssida. Efter att du prenumererat kommer du få ta emot Notifications av efterföljande kommentarer som skrivs i det avsnittet.