Diskussionsprojekt/Funktionssammanfattning

This page is a translated version of the page Talk pages project/Feature summary and the translation is 100% complete.

Redigeringsarbetslaget bygger 2020 på en ny diskussionsfunktion. Dessa funktioner är en del av Diskussionsprojektet . Målsättningar är att hjälpa användare, över flera erfarenhetsnivåer, kommunicera effektivare på plats.

Projektet är resultatet av Samråd om diskussionssidor 2019 , ett fem månader långt samråd där volontärer från minst 20 wikier och personal från stiftelsen definierade en produktriktning för att bygga bättre verktyg att kommunicera med på wikier.

Funktionerna som redigeringsteamet utvecklat som en del av det här projektet listas här och beskrivs i fler detaljer nedan.

 • Svarsverktyg - ett verktyg för att svara på kommentarer. Verktyget signerar automatiskt och indenterar kommentarer och erbjuder ett snabbt sätt för användare att nämna andra användare.
 • Nytt ämnesverktyg - ett verktyg för att starta nya avsnitt på samma rad. Verktyget skriver automatiskt ut din signatur och erbjuder ett snabbt sätt att nämna folk, precis som svarsverktyget.
 • Ämnesprenumerationer - få en avisering när någon skriver en ny kommentar i en diskussion du är intresserad av.
 • Mobile talk page improvements
 • Användbarhetsförbättringar - en uppsättning visuella justeringar för att hjälpa folk bedöma aktivitet på diskussionssidor och använda diskussionssidor som en plats där man kan kommunicera med andra volontärer.

Svarsverktyg

 
En skärmdump som visar svarsverktygets visual-läge.
 
En skärmdump som visar svarsverktygets wikitextläge source och avancerade alternativ.

Det nya svarsverktyget signerar automatiskt och indenterar kommentarer och erbjuder ett snabbt sätt för användare att nämna andra användare.

Verktyget fungerar som vissa befintliga användarskript.[1][2] Först så upptäcker den användarsignaturer och tidsstämplar på sidan, och sen lägger den till en [ svara ]-länk bredvid dem. När du klickar på [ svara ]-länken kommer du se en ruta att skriva ditt svar i.

För att ta reda på mer om svarsverktyget eller dela dina åsikter om den, besök Talk pages project/replying .

Funktioner

 • Du kan byta mellan visual och wikitext source redigeringslägen.
 • I wikitextläget source visas en live förhandsvisning för hur ditt meddelande kommer se ut när det publicerats på diskussionssidan.
 • I visual-läget kan du använda tangentbordsgenvägar för att skapa länkar, nämna andra och lägga till teckenformatering.

Utrullning

As of early 2022, the reply tool is available by default at almost all wikis (except the Russian and Finnish Wikipedias, where it is still a Beta Feature). Mer information om verktygets utvecklingsstatus hittas här: Utvecklingsstatus

Nytt ämnesverktyg

 
Det nya ämnesverktyget har olika ställen att skriva meddelandets ämne och innehåll.

Det nya ämnesverktyget underlättar att påbörja ett nytt avsnitt på en diskussionssidan. Likt svarsverktyget signerar den automatiskt ditt meddelande. Du kan skriva din redigering i både visualredigeraren och wikitextläge.

För att ta reda på mer om vad som planerats och kommer följa utvecklingen, gå till Talk pages project/New topic .

Funktioner

 • Du kan byta mellan Visuell och wikitext Kod redigeringslägen.
 • I wikitextläget Kod visas en live förhandsvisning för hur ditt meddelande kommer se ut när det publicerats på diskussionssidan.
 • I Visuell-läget kan du använda tangentbordsgenvägar för att skapa länkar, nämna andra och lägga till teckenformatering.
 • På diskussionssidor som ännu inte skapats kommer ett meddelande som bekantar användare med diskussioner istället för wikitextredigeraren.

Ämnesprenumerationer

 
Den här funktionen lägger till en [ följ ]-länk i slutet av avsnittsrubriken.

Funktionen ämnesprenumerationer gör att du kan prenumerera på ett == avsnitt i nivå 2 == på en diskussionssida. Efter att du prenumererat kommer du få ta emot Notifications av efterföljande kommentarer som skrivs i det avsnittet. Man kan hantera sina ämnesprenumerationer på specialsidan: Special:TopicSubscriptions.

Mobile

Usability improvements