Help:Wijzigingen bijhouden

This page is a translated version of the page Help:Tracking changes and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD
Recente wijzigingen toont de laatste paginawijzigingen, bestanduploads, verwijderingen en hernoemingen

MediaWiki biedt een verzameling speciale pagina's en hulpmiddelen om bij te houden wat er gaande is in de wiki. Zo kunt u zaken volgen als:

  • recente wijzigingen van alle pagina's;
  • de versiehistorie: alle wijzigingen die zijn aangebracht op één pagina;
  • de bijdragen van een specifieke gebruiker;
  • nieuw aangemaakte pagina's.

De interessantste speciale pagina is Special:RecentChanges. Deze pagina toont alle bewerkingen, bestanduploads, hernoemingen, verwijderingen en andere acties in de wiki. Het menu bovenaan de lijst biedt verschillende mogelijkheden om het overzicht aan te passen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld het aantal getoonde veranderingen beperken en het aantal getoonde dagen, of het overzicht beperken tot een bepaalde naamruimte. U kunt ook bewerkingen verbergen die gemarkeerd zijn als 'kleine bewerking' (vergeet niet dat ook grote veranderingen door een gebruiker als 'klein' kunnen worden gemarkeerd).

Een regel in de recente wijzigingen bevat verschillende verwijzingen:

  • “wijz” toont het verschil met de vorige versie van de pagina,
  • “gesch” verwijst naar de versiehistorie van de pagina,
  • de verwijzing met de volledige titel van de pagina leidt naar de huidige versie van die pagina. Vetgedrukte titels zijn pagina's die op uw volglijst staan.

Daarna volgt een lettercode die staat voor het type wijziging aan de pagina:

  • N — Met deze bewerking is een nieuwe pagina aangemaakt
  • k — Dit is een kleine bewerking
  • b — Deze bewerking is uitgevoerd door een bot

Na het wijzigingstijdstip volgt het verschil in paginagrootte ten opzichte van de vorige versie. Hierna wordt de gebruiker genoemd die de wijziging aanbracht met een verwijziging naar zijn of haar gebruikerspagina, overlegpagina en bijdragen, of - in het geval van een anonieme gebruiker - enkel naar zijn overlegpagina.

Ten slotte volgt er een cursief gedrukte samenvatting, indien de gebruiker deze opgegeven heeft bij het doorvoeren van de bewerking.

Uitgebreid overzicht

Als u aangemeld bent en JavaScript hebt ingeschakeld, kunt u ook gebruik maken van het geavanceerde overzicht. Om dit geavanceerde overzicht in te schakelen, gaat u naar uw voorkeuren en selecteerd u "Wijzigingen per pagina groeperen in recente wijzigingen en op mijn volglijst". Als u deze optie selecteert, worden op de pagina Recente wijzigingen bewerkingen gegroepeerd op pagina weergegeven in plaats van dat ze afzonderlijk worden vermeld. U ziet nu regels als de volgende:

  15:17 Main Page (4 bewerkingen | gesch) .. (+236) .. [Some User‎ (2×); Some Other User (2×)]

Klik op de blauwe pijl links van het tijdstip en de paginanaam om de wijzigingen voor die pagina uit te klappen. Bij het inschakelen van de uitgebreidere weergave worden de links vooraan voor het verschil en de historie verwijderd, hierdoor wordt het bewaken van de wijzigingen moeilijker.

Zie ook