Help:Overlegpagina's

This page is a translated version of the page Help:Talk pages and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Elke wikipagina heeft een bijbehorende overlegpagina, die gebruikt kan worden voor discussie en communicatie met andere gebruikers. Overlegpagina's kunnen worden geopend door op de "overleg" tab bovenaan de pagina te klikken. Bewerk de pagina zoals gewoonlijk om uw opmerking toe te voegen. Een overlegpagina lijkt eigenlijk erg op elke andere wikipagina, maar staat in de "Talk" namespace, om het gescheiden te houden van de artikelen in de "(Hoofdnaamruimte)" namespace (zie Help:Namespaces/nl ). Zoals met elke wikipagina, kunt u deze bewerken, ernaar linken en de bewerkingsgeschiedenis bekijken.

Voor beginners kunnen overlegpagina's verwarrend zijn. Gelukkig zijn er wat extensies om overlegpagina's te verbeteren. De extensie DiscussionTools kan het makkelijker maken om overlegpagina's aan te maken en te beantwoorden, en om uw opmerkingen automatisch te ondertekenen. StructuredDiscussions is een andere extensie, die gestructureerde overlegpagina's gebruikt in plaats van gewone overlegpagina's.

Conventies bij het bewerken van overlegpagina's

Standaardconfiguratie voor Wikimedia-wiki's

 
Schermafbeelding van de standaard overlegpagina-ervaring

Wikimedia-wiki's gebruiken discussie hulpmiddelen als standaardfunctie voor overlegpagina's. Met dit hulpmiddel kunnen gebruikers een onderwerp starten en op opmerkingen reageren in zowel visuele als wikitext bewerkingsmodus.

Voeg een nieuw onderwerp toe door op "⧼vector-2022-action-addsection⧽" te klikken. Als de overlegpagina leeg is, wordt u uitgenodigd om een onderwerp te maken met de knop "Start een overleg".

Reageer op een commentaar door na het commentaar op "Reageren" te klikken.

Wanneer u een nieuw onderwerp toevoegt of op een bericht reageert, kunt u overschakelen tussen de modi "visueel" en "wikitext".

Dit hulpmiddel ondertekent automatisch uw berichten.

U kunt ook de wiki-tekst van de pagina bewerken, zoals hieronder beschreven.

Bij het gebruik van wikitext op overlegpagina's

Het hebben van discussies op een wiki-pagina met vrije vorm zal aanvankelijk raar lijken. Het helpt als iedereen enkele eenvoudige bewerkingsconventies volgt:

  • Onderteken altijd met uw naam na uw opmerkingen. Gebruik de vier tildes "~~~~" wikisyntaxis (of de handtekeningknop   in de werkbalk boven het tekstvak voor bewerken). Voor meer informatie zie Help:Ondertekenen .
  • begin een nieuwe discussie/overleg met een ==level 2 heading== onderaan de pagina (of gebruik de tab "+").
  • Laat het antwoord inspringen met dubbele punten (:) aan het begin van de regel.

Voorbeeld

Hier is een voorbeeld van een discussie, volgens de conventies voor een overlegpagina:

Wikitext Weergave op overlegpagina
== Soep ==

Hoe smaakt de soep? --[[User:Example|Bob]] 18:07, 26 August 1991 (UTC)

: Lekker!! --[[User:Example|Simon]] 11:21, 28 August 1991 (UTC)

:: Ik heb het zelf gemaakt! -- [[User:Example|Bob]] 14:11, 3 September 1991 (UTC)

Ik denk dat de discussie over soep verplaatst moet worden naar [[Talk:Soup]]. -- [[User:Example|Lisa]] 21:55, 3 September 1991 (UTC)
Soep[edit]

Hoe smaakt de soep? --Bob 18:07, 26 August 1991 (UTC)[reply]

Lekker!! --Simon 11:21, 28 August 1991 (UTC)[reply]
Ik heb het zelf gemaakt! -- Bob 14:11, 3 September 1991 (UTC)[reply]

Ik denk dat de discussie over soep verplaatst moet worden naar Talk:Soup. -- Lisa 21:55, 3 September 1991 (UTC)[reply]


Andere conventies

We zijn ons ervan bewust dat deze wijdverbreide conventie om vele redenen problematisch is:

  • Het genereert een ongeldige HTML-structuur door de syntaxis van de definitielijst toe te passen;
  • Het is kwetsbaar tegen toevoegingen in een tabel;
  • Er zijn geen echte alinea's.

Sommige wiki's gebruiken daarom * in verband met het eerste probleem. Volg de lokale regels.

Om te voorkomen dat de complexe opmaak wordt gebroken bij het beantwoorden, geeft het commentaar waarop u reageert met een identificatie aan, waarbij u een extra : of * toevoegt.

Discussies over bewerken

Het hebben van discussies op een wiki-pagina met vrije vorm zal aanvankelijk vreemd lijken. Het heeft enkele voordelen ten opzichte van het conventionele, stijve forumformaat, maar het kan een beetje rommelig worden. Zoals met andere wikipagina's kan iedereen helpen met het opzetten van discussies, om te voldoen aan de bewerkingsconventies, bijvoorbeeld, handtekeningen en koppen toe te voegen waar ze ontbreken.

Het is duidelijk dat we ook de mogelijkheid hebben om de opmerkingen van anderen te bewerken. Het is over het algemeen een slechte etiquette om iemands reactie te wijzigen, zelfs al haalt u er maar een taalfout uit. (Het is beter om gewoon uw eigen commentaar toe te voegen met uw correcties.) Maar het kan aanvaardbaar zijn om ...

Verander de discussiekoppen
Verander de tekst of voeg woorden toe aan de discussie-kop, om het onderwerp van de discussie beter te beschrijven. Merk op dat goede beschrijvende koppen belangrijk worden wanneer er veel discussies op de pagina staan.
Verplaats discussies naar een andere pagina

Als een discussie op de wiki op de verkeerde plaats staat en beter wordt geassocieerd met een andere gesprekspagina, kunt u de discussie gewoon verplaatsen met knippen en plakken. Dit is mogelijk verwarrend voor de mensen die al in die discussie gepost hebben, maar het kan belangrijk zijn om de dingen schoon en logisch te houden. U zou de discussie op de verkeerde plaats kunnen laten staan voor een paar dagen/weken voordat u het op orde brengt. U kunt een link achterlaten om te verklaren dat een discussie is verplaatst, of als dat niet het geval is, moet u een link achter laten in de bewerkingssamenvatting.

Verwijder discussies wanneer ze verouderd zijn
Een discussie kan vaak lang achterblijven op een overlegpagina nadat het onderwerp niet langer relevant is. Het is gewoonlijk een goed idee om te reageren op het zeggen "Ik denk dat dit nu is opgelost", maar vroeger of later is het tijd om gewoon de oude discussies weg te halen (ze worden natuurlijk bewaard in de bewerkingsgeschiedenis).
Deel een bericht op in verschillende discussies
Dit kan gepast zijn als iemand verschillende punten heeft opgevoerd die apart moeten worden beantwoord. Maar u moet altijd respectvol zijn voor de woorden van anderen. Heeft hun post nog steeds zin als u het opdeelt?

Artikelen maken - Artikelen bespreken

Het is meestal het beste om zich te concentreren op de taak van het schrijven van een wiki-artikel en om alleen de overlegpagina's te gebruiken om dit proces te ondersteunen. Het onderwerp van het gesprek moet over het algemeen gaan over wat er gedaan moet worden om het bijbehorende artikel beter te maken. Vergeet niet dat het bewerken van het artikel zelf vaak een doeltreffender middel is om te communiceren. Het kan moeilijker zijn, waardoor u uw mening in balans moet brengen met die van anderen, maar het kan ook meer bevredigend zijn. Zo zal de gemeenschap van redacteurs vooruitgang boeken. Vaak voelt het meer natuurlijk om een verhitte discussie op een discussiepagina (of zelfs via een ander kanaal) te voeren, maar in feite kan het artikel zelf een krachtig middel bieden om consensus te bereiken. Denk er over na hoe u beide kanten van het argument kunt afbeelden (bijv. de voordelen en nadelen opnoemen) en u zult het debat mogelijk zien stoppen.

Overlegpagina's van gebruikers

Een "User talk pagina" is de overlegpagina van iemands "User pagina" (Zie Help:Gebruikerspagina .) Dit is de plaats om berichten voor een bepaald persoon achter te laten.

Dit kan fungeren als een soort berichtensysteem. De gebruiker krijgt de volgende prominente melding wanneer er een nieuw bericht is achtergelaten op diens overlegpagina:

Het bericht wordt op alle pagina's weergegeven totdat de gebruiker diens overlegpagina bezoekt.

Zij kunnen ook per e-mail worden ingelicht, hoewel dit niet altijd betrouwbaar is (omdat de e-mailmeldingsfunctie geactiveerd moet worden door een geldig e-mailadres in te dienen en op een bevestigingslink te klikken). Als u geen antwoord krijgt op uw gebruikerspagina, probeer dan te zoeken naar andere contactgegevens die ze op hun gebruikerspagina hebben verstrekt.

Merk op dat de berichten niet privé zijn en anderen kunnen bij het gesprek aansluiten.