Help:Vitalapok

This page is a translated version of the page Help:Talk pages and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD

Minden, a Speciális: (Special:) névtéren kívüli wikilaphoz tartozik egy úgynevezett vitalap, ami megbeszélésekre és más felhasználókkal való kommunikációra használható. A vitalapokat a lap tetején található „vitalap” füllel lehet elérni. Egyszerűen csak szerkeszd a lapot a szokásos módon a hozzászóláshoz. A vitalapok tulajdonképpen nagyon hasonlóak bármely más wikilaphoz, csak a „Vita” (angolul „Talk”) névtérben találhatók, hogy elkülönüljenek a „(Fő)” névtérben található szócikkektől (lásd: Segítség:Névterek ). Ahogy más wikilapokat, ezeket is szerkesztheted, hivatkozhatsz rájuk, és megnézheted a laptörténetüket.

For new beginners, talk pages may be confusing. Fortunately, some extensions are used to enhance talk pages. The DiscussionTools extension can make it easier to create and reply talk pages, and automatically sign your comments. StructuredDiscussions is another extension, which uses structured talk pages instead of ordinary talk pages.

Szerkesztési konvenciók vitalapokon

Default configuration for Wikimedia wikis

 
Screenshot of the default talk pages experience

Wikimedia wikis use discussion tools as a default feature for talk pages. This tool allows users to start a topic and respond to comments in both visual and wikitext editing modes.

Pages in the main namespace have the prefix Talk: added at the beginning of its talk page title. For example, Talk:Download, Talk:Hosting services, etc. While pages in other namespaces start with the name of the namespace, then Talk:, before the pages title name. For example, User:Network-charles becomes User talk:Network-charles, Project:Sandbox becomes Project talk:Sandbox, etc.

Add a new topic by going to the discussion page and clicking on the box saying "Új téma indítása". If the talk page is empty, an "Téma hozzáadása" button at the top right corner of the page is used to create a topic.

Reply to a comment by clicking on "Válasz" after the comment.

When adding a new topic, or responding to a given message, you can switch between "visual" and "wikitext" modes.

This tool automatically signs your messages.

You can also edit the wikitext of the page, as described below.

When using wikitext on talk pages

A szabad formátumú wikilapokon való megbeszélések elsőre furcsának tűnhetnek. Segít, ha mindenki betart néhány egyszerű szerkesztési konvenciót:

 • Mindig írd oda a nevedet a hozzászólásaid végére. Ehhez használd a „~~~~” wikikódot (vagy az aláírás gombot   a szerkesztőablak fölötti eszköztárról). További információkért lásd a Help:Signatures lapot.
 • Új témát egy ==második szintű címsorral== kezdj a lap alján (vagy használd a „$addsection” fület).
 • Húzd be a válaszokat kettőspontokkal (:) a sor elején.
 • Start a new discussion with a == level 2 heading == at the bottom of the page (or use the "Téma hozzáadása" button at the top right corner of the page).
 • Indent replies with colons (:) at the beginning of the line.

Példa

Itt egy példabeszélgetés, ami betartja a vitalapi konvenciókat:

Wikiszöveg Eredmény
== Leves ==

Milyen a leves? – [[User:Example|Bob]] 1991. augusztus 26., 20:07 (CEST)

: Nagyszerű!! – [[User:Example|Simon]] 1991. augusztus 28., 13:21 (CEST)

:: Én csináltam! – [[User:Example|Bob]] 1991. szeptember 3., 16:11 (CEST)

Szerintem a levessel kapcsolatos megbeszélésnek a [[Vita:Leves]] lapon lenne a helye. – [[User:Example|Lisa]] 1991. szeptember 3., 23:55 (CEST)
Leves[edit]

Milyen a leves? – Bob 1991. augusztus 26., 20:07 (CEST)

Nagyszerű!! – Simon 1991. augusztus 28., 13:21 (CEST)
Én csináltam! – Bob 1991. szeptember 3., 16:11 (CEST)

Szerintem a levessel kapcsolatos megbeszélésnek a Vita:Leves lapon lenne a helye. – Lisa 1991. szeptember 3., 23:55 (CEST)

When using talk pages

 • On a talk page, when contributors are discussing and mention "this page", they usually mean the main page it's connected to. If they mean the talk page itself, they'll say "this talk page" instead.
 • Always refer to the current page name when debating its title or discussing merging it with another page. This prevents ambiguity when the page is renamed (moved), as references to "this page name" would otherwise be unclear.
 • Spamming, which involves sending lots of similar messages to multiple users' talk pages to ask for something is not recommended.

Alternate conventions

We are aware that this most widespread convention is problematic for many reasons:

 • It generates invalid HTML structure by appropriation of the definition-list syntax;
 • It is fragile against table insertions;
 • There are no real paragraphs.

Some wikis are known to use * instead for the first problem mentioned above. Follow your local rules.

To avoid breaking complex formatting when replying, match what the comment you are replying to uses to indent, prepending one additional : or *.

Megbeszélések szerkesztése

A szabad formátumú wikilapokon való megbeszélések elsőre furcsának tűnhetnek. Van néhány előnye a hagyományos, merev fórumformátummal szemben, de könnyen kaotikussá válhat. Mint más wikilapokon, ezeken is bárki segíthet a megbeszélések rendberakásával, hogy azok megfeleljenek a szerkesztési konvencióknak (pl. aláírások és címsorok pótlása).

Természetesen mások hozzászólásainak szerkesztését is lehetővé teszi ez a rendszer. Általában illetlenség mások megfogalmazásának módosítása. (Inkább írj egy új hozzászólást a javításaiddal.) Azonban elfogadható lehet…

a címsorok módosítása
A megbeszéléscímek megfogalmazásának változtatása vagy szavak hozzáadása, hogy azok jobban leírják a megbeszélés témáját. A jó leíró címek fontosak, amikor a sok megbeszélés elkezdi megtölteni a lapot.
megbeszélések áthelyezése egy másik lapra
Ha a megbeszélések a wiki egy rossz pontjára kerülnek, és jobban kapcsolódnak egy másik vitalaphoz, akkor áthelyezheted őket egyszerű kivágással és beillesztéssel. Esélyes, hogy ezzel megzavarod a hozzászólókat, de fontos lehet a dolgok rendezetten tartása. A zavar csökkentése érdekében a törlés előtt ott hagyhatod a megbeszélést a rossz helyen pár napig vagy hétig. Hagyhatsz egy hivatkozást a régi helyen, ami elmagyarázza, hogy áthelyezted a megbeszélést, de ha nem teszed, a szerkesztési összefoglalóba mindenképpen tegyél az új helyre mutató hivatkozást.
If discussions are put in the wrong place on the wiki, and are better associated with different talk pages, then you could just move the discussion by cut & paste.

This is potentially confusing, for the people posting, but it can be important for keeping things tidy. You could leave the discussion in the wrong place for a few days/weeks of grace before tidying it. You could leave a link behind explaining that a discussion was moved, or if not, you should link within the edit summary.

az elavult megbeszélések törlése
A megbeszélések gyakran ott maradhatnak egy vitalapon, miközben a probléma már régen nem releváns. Általában jó ötlet ilyenkor válaszolni egy „Szerintem ez már megoldódott” üzenettel, de előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor ki kell dobni a régi megbeszéléseket (a laptörténetben természetesen ezek is megmaradnak).
egy hozzászólás felbontása több megbeszélésre
Néha lehet értelme egy ilyennek, ha valaki több témát vetett fel, amiket külön-külön kell megválaszolni. Azonban mindig tisztelettel kezeld mások szavait! Értelmes marad a hozzászólás a felbontás után is?

Szócikkek építése – cikkek megbeszélése

Általában a legjobb a cikkek építésének feladatára fókuszálni, és a vitalapokat csak ezen folyamat támogatására használni. A megbeszélések témájának általában arról kell szólnia, hogy mit kell tenni a kapcsolódó szócikk javításához. Tartsd észben, hogy sokszor a szócikk szerkesztése a kommunikáció leghatékonyabb módja. Bonyolultabb tud lenni, mivel szükséges hozzá a saját és mások véleményének egyensúlyban tartása, de gyümölcsözőbb is lehet. Így ér el a wikiszerkesztők közössége haladást. Gyakran természetesebbnek tűnik bekapcsolódni egy heves vitába a vitalapon (vagy tulajdonképpen bárhol máshol), de valójában magának a cikknek a szerkesztése hatékony mód lehet egy középutas megoldás elérésére. Gondolj mindkét oldal bemutatására (pl. az előnyök és hátrányok listázása), és azt találhatod, hogy elillan a vita. The topic of conversation should generally revolve around what needs to be done to make the associated article better. Remember that editing the article itself is often a more effective means of communicating. It can be more difficult, requiring you to balance your views alongside those of others, but it can also be more rewarding. This is how the community of wiki editors will make progress. Often it will feel more natural to engage in a heated debate on a talk page (or indeed any other contact channel) but in fact, the wiki article itself can offer a powerful means of reaching middle-ground. Think about how to portray both sides of the argument (e.g., listing advantages and disadvantages) and you may find the debate evaporates.

Felhasználói vitalapok

Egy „Szerkesztővita-lap” valakinek a „Szerkesztő/Felhasználó lapjához” (lásd Help:User page ) kapcsolódó vitalap. Itt lehet üzenetet hagyni egy konkrét wikifelhasználónak.

Ez egyfajta üzenetküldő rendszerként tud működni. Ha valakinek a vitalapján üzenetet hagynak, egy ilyen feltűnő értesítést kap:

Ez az értesítés minden lapon megjelenik, amíg a címzett fel nem keresi a saját vitalapját.

E-mailes értesítést is kaphat az illető róla, bár ebben bízni nem lehet (a funkciót külön be kell kapcsolni egy érvényes e-mail-cím megadásával és egy megerősítő hivatkozásra kattintással). Ha nem kapsz választ a vitalapi üzenetedre, megpróbálhatsz más elérhetőséget keresni a felhasználói lapon.

Tartsd észben, hogy ezek az üzenetek nem nem titkosak, és mások is bekapcsolódhatnak a megbeszélésbe.


See also