Help:Gestructureerde discussies/Korte rondleiding

This page is a translated version of the page Help:Structured Discussions/Quick tour and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD

Deze pagina is een korte rondleiding over Gestructureerde Discussies.

Gestructureerde Discussies was voorheen bekend als "Flow".

Je zult hier de meest belangrijke informatie aantreffen met betrekking tot Gestructureerde Discussies en hoe deze te gebruiken. Alle specifieke termen (cursief in de tekst) zijn gedefinieerd in de woordenlijst.

Waarom Gestructureerde Discussies

Gestructureerde Discussies is een nieuwe manier om te discussiëren. De structuur van discussies is veranderd: een overlegpagina (een "Discussie") is nu een groepering van "Onderwerp/Topic" en elk onderwerp is onafhankelijk en kan afzonderlijk bekeken worden. Gestructureerde Discussies laat een gebruiker kiezen welke onderwerpen hij/zij wil zien in plaats van zoals voorheen een complete pagina.

Nieuwe onderwerpen zijn toegevoegd aan het begin van de pagina. Onderwerpen kunnen gesorteerd worden op basis van het tijdstip van het aanmaken of de laatste activiteit. Gestructureerde Discussies laat mensen discussiëren door middel van gebruik van de gebruikmakend van de visual editor en de 2017 wikitekst editor

Actieknoppen (reageren, bedankt) zijn gekoppeld aan elk antwoord en klaar voor gebruik. Het is niet nodig om reacties in te springen, discussies te archiveren of handtekeningen te gebruiken. Discussies gaan daarmee sneller en zijn beter toegankelijk voor een ieder.

Interface

Globaal ontwerp van Gestructureerde Discussies. Specifieke elementen rond berichten worden niet getoond (handtekening, reactielinks, tools).

Discussietitel
"Blader onderwerpen" overzicht

Begin een onderwerp tekstveld
Onderwerptitel
Bericht 1
Bericht 2
Reageer op bericht 2 (door middel van klikken op "reageren" onder bericht #2)
Bericht 3
(Reactie tekstveld)
Ander onderwerp, andere titel
Bericht 1
(Reactie tekstveld)
Beschrijving Discussie

Hoe Gestructureerde Discussies te gebruiken

De basis van bewerken

 
Gestructureerde Discussie werkbalk, met knoppen voor de styling, links en vermeldingen aan de rechterkant, omschakelen naar een andere editor (Wikitekst of Visual Editor).

Je kunt deelnemen aan discussies door twee invoertypen te gebruiken, visueel bewerken (standaard) en de 2017 wikitekst editor. Je kunt op elk moment overschakelen tussen visuele bewerken en wikitekst.

Wanneer je een reactie verstuurd of een nieuwe onderwerp aanmaakt, heb je een werkbalk met 4 knoppen:

  • 3 knoppen links (op een rechts-naar-links toetsenbord):
    • stijl toevoegen
    • link toevoegen (met suggesties en zoeken)
    • vermeld iemand (met suggesties en zoeken)
  • een knop rechts om te wisselen tussen de tekstverwerkers.

De verkorte links van Wikitekst werken ook bij de visuele bewerking Gestructureerde Discussies verkorte links.

Tijdens de sessie zal de website onthouden wat je voorkeur is, behalve als je een voorkeuze-editor hebt aangegeven in je voorkeuren (tab "Bewerken").

Als je ervoor hebt gekozen geen gebruik te maken van de 2017 wikitekst-editor en/of de Visual Editor, zul je een eenvoudige editor tot je beschikking krijgen voor het verzenden of bewerken van een antwoord, zonder een werkbalk. Selecteer "De visuele editor en de nieuwe wikitekstmodus in gestructureerde discussies inschakelen" bij uw voorkeuren (tab "Bewerken") om u aan te melden en een werkbalk te hebben.

Let op: je hoeft niet in te springen tijdens het versturen of af te sluiten met een ondertekening!

Al deze bewerkingen zijn van toepassing op alle discussies, reageren of wanneer je een "onderwerp", "beschrijving" of "samenvatting" bewerkt.

Verstuur een antwoord

Naar een globaal onderwerp

Elke deelnemer verstuurt het antwoord onder de discussie, op een chronologische manier. Het is als een gewoon wiki-gesprek, maar dan zonder inspringen, of als het beantwoorden van e-mails. Je "Bericht" wordt getoond onder alle commentaren en is afhankelijk van het "Onderwerp".

Als je iets specifieks wil zeggen tegen een persoon, kan je de gebruiker benoemen en hem of haar antwoord geven (zie beneden). De "reageren" knop wordt in dot geval gebruikt om verder uit te weiden. Deze nadere discussie creëert een inspringing. Het is mogelijk om 7 niveaus van discussies te gebruiken.

Je "Antwoord" wordt getoond onder het commentaar waar je op reageert, met een inspringing als deze niet de laatste is op de "Discussie". Je kunt iemand ook bedanken.

Naar een bepaald persoon in een onderwerp

Als je iets wil zeggen tegen een bepaald persoon, kan je die noemen in je algemene antwoord of klik op de "Reageren" knop onderaan je bericht. Klikken op "Beantwoorden" zal een "Post" toevoegen onder het "Post" waar je direct op wil reageren, behalve als deze "Post" de laatste is van alle discussies. In dat geval nemen we aan dat het een antwoord is op het algemene onderwerp, en dat het antwoord direct onder de laatste wordt geplaatst.

Om een betere context te geven op het antwoord, is het mogelijk om iemands bericht te knippen en te plakken, of een gedeelte daarvan.

Je "Bericht" hangt af van het "Bericht" waar je op reageert. Dit "Bericht" is ontworpen als een bepaald antwoord. Het wordt gescheiden van de hoofddiscussie door een grijze lijn. Echter, elk persoon die dit "Onderwerp" bekijkt zal een notificatie ontvangen van je antwoord, zoals alle antwoorden.

Een discussie aanmaken

 
Maak een discussie aan: klik op de "Nieuw onderwerp" balk.

Op een pagina dat Gestructureerde Discussies gebruikt is het eenvoudig om een nieuw onderwerp te starten. Je hoeft alleen op "Nieuw onderwerp" te klikken en Gestructureerde Discussies zal twee velden klaarzetten.

Het eerste veld is "Nieuw onderwerp", kies een van toepasselijke titel. Het tweede veld is "Nieuw bericht plaatsen op <naam van de discussie>". Voeg je tekst toe. Kies je titel op een wijze zodat het de aandacht van gebruikers trekt. Mensen zullen het zien in hun notificaties zonder enige details.

Als je klaar bent, klik dan op "Onderwerp toevoegen". Je "Bericht" is online. Elk persoon die de pagina bekijkt krijgt te zien dat er een nieuw onderwerp is aangemaakt.

Je wordt automatisch geabonneerd op het onderwerp dat je zelf aanmaakt. Je krijgt een notificatie als iemand reageert.

Volg

Een onderwerp

Om een bepaald onderwerp te volgen, klik op de ster bovenaan het "Onderwerp", vlakbij de titel. Het kleurt blauw. Als het al blauw was, dan was je al geabonneerd op dit onderwerp.

Zolang je geabonneerd bent, zul je een notificatie krijgen bij elke wijziging van dit "Onderwerp". Er wordt ook een item aangemaakt op je volglijst.

Als je een "Onderwerp" aanmaakt, ben je automatisch geabonneerd op dit "Onderwerp".

Een overlegpagina

Om een hele pagina te bekijken, klik dan op de ster bovenaan de pagina, naast het zoekveld. Als het al blauw is, dan was je al op de pagina aanwezig.

Zolang je abonnee bent, zul je voor elk nieuw onderwerp op de overlegpagina een notificatie ontvangen. Er wordt ook een item toegevoegd op de volglijst.

Notificaties

Je kan de notificaties uitzetten in je notificatievoorkeuren. Je volglijst zal nog steeds bijgewerkt worden voor elk onderwerp op de overlegpagina of als iemand een Onderwerp beantwoord dat je volgt.

Bladeren en archiveren

Alle discussieonderwerpen worden getoond in een inhoudsopgave. Je kan in al deze Onderwerpen bladeren via deze inhoudsopgave.

Archiveren is geautomatiseerd. Alle discussies verdwijnen als ze niet meer actief zijn. Je kan oudere Onderwerpen zien als je naar beneden bladert of te zoeken in de inhoudsopgave.

Verder