Help:Gestructureerde discussies/Een pagina

This page is a translated version of the page Help:Structured Discussions/One page and the translation is 100% complete.

Alle documentatie over Gestructureerde discussies op een pagina.


Installatie

Opmerking: Gestructureerde discussies werden vroeger “Flow” genoemd. Enkele hulpmiddelen en processen kunnen deze oude naam nog gebruiken.

Wiki’s van de Wikimedia Foundation

Structured Discussions is alleen op sommige Wikimedia-wiki's ingeschakeld. Sommige van die wiki's hebben het beschikbaar als een Beta-functie voor alle gebruikers. Het zal niet meer op andere Wikimedia wiki's worden toegevoegd.

Andere wiki's

U dient de extensie StructuredDiscussions op uw wiki te installeren.

Lees meer op Extension:StructuredDiscussions

Activeren

Beheerders van wiki's waar de extensie is geïnstalleerd hebben het recht om Structured Discussions boards aan te maken, te verplaatsen en te verwijderen.

Om gestructureerde discussies te activeren, gaat u naar Special:EnableStructuredDiscussions op uw wiki. Typ de naam van de pagina in het eerste formulier. In het tweede tekstveld kunt u de beschrijving van de Board alvast invullen.

Dit voert de volgende taken uit:

 • het archiveren van de overlegpagina in wikitext op een subpagina;
 • een "Structured Discussions Board" aanmaken die de overlegpagina vervangt.
 • een link aanmaken op de gearchiveerde subpagina bij de beschrijving van het "Structured Discussions Board" (de werkbalk aan de rechterkant);

Het is niet mogelijk om de inhoud van een wikitext pagina te converteren naar Gestructureerde Discussies. Dit is vanwege de structuur van Gestructureerde Discussies (een Board met Topics).

Het verplaatsen (hernoemen) van pagina's is als bij andere pagina's.

Ook het verwijderen van een Board is als bij elke andere pagina. Bij het archiveren van een Board wordt het verplaatst naar een subpagina.

Deactiveren

Op sommige wiki's was er eerder een Beta-functie die gebruikers in staat stelde het op hun gesprekspagina in te schakelen. Deze Beta-functie wordt niet langer ondersteund, maar gebruikers die deze ooit hadden ingeschakeld, kunnen deze deactiveren.

Als u dat doet, dan zal "Flow talk page manager" de volgende taken uitvoeren:

 • uw vorige wikitekst-overlegpagina dearchiveren;
 • het Structured Discussions Board op een subpagina archiveren. Deze gearchiveerde pagina is te vinden op het volgende adres: User talk:USERNAME/Structured_Discussions_Archive_1 .

Er is een onderhoudsscript dat de inhoud van een Gestructureerde Discussies board kopieert naar een wiki-tekstpagina.

Als u hulp nodig heeft bij het deactiveren van uw pagina, kunt u contact met ons opnemen.

Waarschijnlijk in 2024 zullen alle pagina’s met Gestructureerde discussies worden gedeactiveerd en omgezet.

Hernoemen, verwijderen, herstellen

Als u het Board wilt hernoemen, verwijderen of terugzetten, bekijk dan deze pagina.

Bekende problemen (en oplossing)

Deze pagina bevat een lijst van de bekende problemen in Gestructureerde Discussies.

Gestructureerde discussies werkt niet

Er zijn twee bekende oorzaken.

Webbrowser compatibiliteit

Gestructureerde discussies volgt de MediaWiki's software compatibiliteit. Als uw webbrowser niet op de "Graad A" webbrowsers staat, dan zal dit hulpmiddel mogelijk niet werken. Als u een update kunt doen van uw browser, doe dat dan, of stap vanwege veiligheidsredenen over op een andere webbrowser.

Uw webbrowser moet ook JavaScript toestaan.

Als dit niet geholpen heeft, dan zit het probleem mogelijk in uw accountinstellingen.

Accountinstellingen compatibiliteit

Compatibiliteit controleren

Als uw webbrowser niet bijgewerkt hoeft te worden, dan kan er een probleem zijn met de gadgets of uw eigen scripts.

Een aantal manieren om dit uit zoeken:

 • op een Wikimedia wiki, test of u gestructureerde discussies op een andere wiki kunt gebruiken met uw globale account. Kijk op de lijst van wiki's waar het beschikbaar is en probeer het daar ergens. Dit testen heeft geen zin als u globale scripts gebruikt (geschreven in uw global.js).
 • maak voor testdoeleinden een nieuw account aan. Voeg hier geen gadget of wat dan ook aan toe. Probeer eens of het nu wel lukt, dan lijkt het dus aan de toevoegingen (of gewijzigde instellingen) aan uw account te liggen.
 • leeg de cache en probeer een bericht te zetten op een Board
 • controleer de lijst met scripts met fouten

Probleemoplossing

U kunt de gadget of het script die niet compatibel is opzoeken. Als u het vindt, neem dan contact op met de script/gadget's autheur, uw lokale script/gadget project of de beheerders.

Als u het probleem nog altijd heeft, verwijder dan uw gadgets en wis alle scripts van uw account, sla de wijziging op, wis de cache. Schakel daarna de gadgets en scripts weer in.

Als dat niet helpt: contact met het Growth team.

Zoeken naar gestructureerde discussies niet mogelijk

De pagina Special:Search page bevat geen onderwerpen van Gestructureerde Discussies.

Onderwerpen beheren

Onderwerpen filteren

 
Locatie van het filtermenu op een Chinese wiki.

Bovenaan het board staat een optie om op onderwerp te filteren.

 • Met "Nieuwste onderwerpen" kunt u de onderwerpen gesorteerd op aanmaakdatum zien.
 • Met "Recent actieve onderwerpen" ziet u de onderwerpen op laatste wijzigingsdatum door bijvoorbeeld het oplossen, de meest recente bovenaan.

Onderwerp / bericht wijzigen

 
Het menu met de drie punten biedt u meerdere opties: het aanpassen van de titel van het onderwerp, de samenvatting, oplossen,... (de afbeelding is in het Frans).

Het bewerken is mogelijk via het menu met de drie punten.

Automatisch bevestigde gebruikers kunnen elk bericht aanpassen, om problemen op te lossen of naar de wikitext te kijken.

Na het bewerken van een bericht wordt er een record toegevoegd aan de geschiedenispagina. De gebruikersnaam van de laatste bewerker die het bericht heeft gewijzigd wordt onder het bericht zelf getoond, op volgorde van het bewerkingstijdstip. Om de verschillen tussen de bewerkingen te zien dient u op het tijdstip te klikken.

Bij het bewerken van een bericht zijn alle basisbewerkingen mogelijk.

De titel kan ook worden bewerkt. Kies, in het menu met de drie puntjes, dan "Titel bewerken".

Door de titel van het onderwerp is allen wikitext opmaak toegestaan in de bewerkingssamenvatting.[1]

Onderwerp samenvatten

Het samenvatten van een onderwerp zal het voor mensen duidelijk maken wat er in het Topic wordt gedaan. Het kan altijd worden gedaan: het samenvatten van een discussie of het vermelden van besluiten. Het zodanig beschrijven van het onderwerp wordt voorgesteld als u het onderwerp als opgelost markeert.

U kunt in de Summary links of sjablonen gebruiken {{See also/nl }} of {{Tracked/nl }}. Alle basisbewerkingen zijn mogelijk.

Ingelogde gebruikers kunnen een onderwerp samenvatten / beschrijven.

Onderwerp oplossen

 

Door het oplossen van een onderwerp worden alle reacties op dat onderwerp verborgen, er wordt een check mark toegevoegd aan de titel van het onderwerp. Als u een onderwerp als opgelost markeert dan wordt de suggestie gedaan om een samenvatting / beschrijving te maken. U kunt een opgelost Topic uitbreiden door op de Titel of op de Samenvatting te klikken.U kunt het altijd heropenen door te klikken in het menu van het onderwerp (pictogram met drie punten). Het heropenen is nodig bij administratieve acties (verbergen, verwijderen, onderdrukken).

Een opgelost onderwerp wordt met een grijze kleur in de inhoudsopgave getoond.

Ingelogde gebruikers kunnen een onderwerp oplossen.

Aanpassen

Als u alleen een pagina wilt hebben om een nieuw onderwerp te starten, met niets erbij, gebruik dan action=new-topic.


Notificaties

U kunt veel informatie over Gestructureerde discussies ontvangen met de Notificaties.

Ontvangen notificaties

Gestructureerde discussies actie meerdere notificaties.

Acties met notificaties

Nieuwe berichten markeren

Als u klikt op een melding van een nieuw bericht, dan wordt er blauwe markering getoond aan de zijkant van alle nieuwe berichten in het betreffende Topic.

Toelichtingen of bedankjes markeren

Als u op een notificatie klikt voor een vermelding of een bedankje op een Gestructureerd Discussie board, dan is het betreffende bericht groen gemarkeerd.

Acties bij notificaties

U kunt de notificaties van een topic weer voorkomen, door het niet meer te volgen. Klik op de ... en daarna op "Stop watching activity".

Volglijst

U kan de notificaties uitzetten in uw notificatievoorkeuren. Uw volglijst zal nog steeds bijgewerkt worden voor elk onderwerp op de overlegpagina of als iemand een Onderwerp beantwoord dat u volgt.

Topic volgen

Om een bepaald onderwerp te volgen, klik op de ster bovenaan het "Onderwerp", vlakbij de titel. Het kleurt blauw. Als het al blauw was, dan volgde u het al.

Zolang u het volgt, zal u een notificatie krijgen bij elke wijziging van dit "Onderwerp". Er wordt ook een item aangemaakt op uw volglijst.

Als u een "Onderwerp" aanmaakt, dan volgt u automatisch dat "Onderwerp".

Overlegpagina volgen

Om een hele pagina te bekijken, klik dan op de ster bovenaan de pagina, naast het zoekveld. Als het al blauw is, dan was u al op de pagina.

Zolang u het volgt, zal u voor elk nieuw onderwerp op de overlegpagina een notificatie ontvangen. Er wordt ook een item toegevoegd op de volglijst.

Permalinks

Met een permalink kan een gebruiker een link naar een Onderwerp maken, of een bepaald element daar quoten.

Board permalink

Net als andere pagina's op de wiki is een permalink op het board een URL zoals die in de navigatiebalk in de webbrowser getoond wordt, of voor interne links, de paginatitel. https://meta.wikimedia.org/wiki/User talk:Example en [[User talk:Example]] zijn beide permalinks naar het hele board.

Topic permalink

De namespace van een topic is Topic:

Om de permalinks op een board te zien moet je op het pictogram met de drie punten aan de rechterkant van het scherm drukken. Als u in het Topic bent, dan is de bijbehorende permalink de url die in de navigatiebalk van de webbrowser staat, u kunt hier ook het icoon met de drie punten gebruiken

Topic links worden geformateerd met een willekeurige volgorde van tekens, hun universele unieke identifier (UUID). Deze link heeft nu geen hiërarchische relatie tussen het Board en het Topic. Voorbeeld: Topic:Sojhhtquzbhj3d7q

Het is met de UUID eenvoudiger om de titel van het Topic te wijzigen, zonder zich zorgen te maken over links naar het artikel. Het kan mogelijk ook gebruikt worden bij toekomstige functies zoals de tonen van een artikel op meerdere boards of op meerdere wiki's. Het is niet mogelijk om een URL te maken die de titel gebruikt omdat er veel topics gelijke titels ("Hello", "Thank you", "I need your help", ...) hebben. Wij kijken naar een mogelijkheid om de URL's beter leesbaar te maken, deze kunnen dan nog steeds een UUID bevatten.

Permalink posten

Een permalink is bereikbaar via het menu met de drie punten, dat staat aan de rechterzijde van het bericht.

Post links worden opgebouwd met een permalink van het topic en een anchor naar desbetreffende post.

Voorbeeld: Topic:Sojhhtquzbhj3d7q#flow-post-sojhhtr5w6j2go86

Op een bepaald topic te benadrukken, kunnen enkele elementen worden toegevoegd door Flow aan de URL (in de navigatiebalk). Het kopiëren van deze URL is mogelijk.

Hint: Als u een andere permalink van een post in uw reactie toevoegt, dan kan een lezer door om die link klikt die aangegeven post zien met een groene balk.

Beheer

De op deze pagina genoemde groepen van gebruikersrechten zijn dezelfde groepen die op MediaWiki.org gedefinieerd zijn.

Omdat de configuratie per wiki iets kan verschillen, is het goed om Special:ListGroupRights op de betreffende wiki te bekijken.

Posts en topics

Een post / topic kan op drie verschillende manieren beheerd worden: verbergen, verwijderen en onderdrukken.

Enkele gebruikers kunnen een topic ook bewerken, hernoemen of het markeren als opgelost.

In de volgende secties gaat het meestal over "posts", maar alles gaat ook op voor topics.

Als het topic als opgelost is gemarkeerd dan zijn deze acties niet mogelijk, u dient het topic dan eerst te heropenen.

Bewerken

U kunt uw eigen posts bewerken. Automatisch bevestigde gebruikers kunnen Gestructureerde discussies posts van andere gebruikers bewerken.

Verbergen

Standaard kan elke gebruiker een post verbergen; dat kan vanwege het verleende recht flow-hide.

Een verborgen post wordt vervangen door een waarschuwingsbericht. U kunt de verborgen post lezen door te klikken op de geschiedenis-koppeling in het waarschuwingsbericht. U krijgt dan toegang tot de geschiedenispagina, waar het bericht wordt doorgestreept.

Iedereen kan het verbergen een bericht op de geschiedenispagina ongedaan maken. Wanneer een post niet langer verborgen is, wordt deze voor iedereen zichtbaar.

Als opgelost (resolved) markeren

Elke aangemelde gebruiker kan standaard een topic als opgelost markeren en ook heropenen (dan is het niet langer 'resolved').

Dit voorkomt dat er meer posts worden geschreven over het onderwerp.

Hiervoor wordt het recht flow-lock gebruikt.

Verwijderen

Standaard kunnen gebruikers in de groep sysop (moderatoren) posts verwijderen. Hierdoor wordt de post gewist. Moderatoren kunnen de post wel terugplaatsen via de pagina Geschiedenis. Hiervoor wordt het recht flow-delete gebruikt.

Topics die verborgen zijn en waar niet op geantwoord is, kunnen verwijderd worden via de pagina Special:Nuke.

Onderdrukken

Standaard kan gebruiker in de groep oversight of de groep suppress een post onderdrukken.

De post wordt dan onzichtbaar gemaakt. Dit kan door een ‘Oversighter’ weer ongedaan worden gemaakt.

Hiervoor wordt het recht flow-suppress gebruikt.

Hernoemen

Door het hernoemen van een topic wordt alleen de titel gewijzigd; de pagina wordt niet van het board verplaatst.

Over boards

Hernoemen

Een gebruiker kan een board hernoemen als die het recht heeft om een Gestructureerde discussies-board aan te maken op de plaats van bestemming.

Als de bestemming bijvoorbeeld een naamruimte voor gestructureerde discussies is, kan elke gebruiker het board daarnaartoe verplaatsen.

Als een gebruiker het recht "Gestructureerde Discussieborden aanmaken op alle pagina's" (flow-create-board) heeft, dan kan die op elke locatie een pagina aanmaken die met Structured Discussions werkt. Een dergelijke gebruiker kan dus het board overal heen verplaatsen.

flow-bot hebben standaard dit recht.

Een wiki kan besluiten het recht aan een of meer andere gebruikers te geven.

Verwijderen en terugplaatsen

Voor het verwijderen van een board is het benodigde recht gelijk als dat voor het verwijderen van een pagina. Bij het verwijderen worden alle links voor de gebruikers ontoegankelijk. Alleen de moderatoren kunnen er nog bij, omdat die bij elke verwijderde pagina kunnen komen. Als een board wordt teruggezet (restore) dan zijn alle topics weer zichtbaar.

Beveiligen en blokkeren

Een board kan, net als alle pagina's, ook (semi-)beveiligd worden. Ook blokkades werken hetzelfde. Als een gebruiker wordt geblokkeerd zonder de optie "De eigen overlegpagina te bewerken", dan kan die gebruiker nog wel nieuwe topics aanmaken op de eigen persoonlijke overlegpagina.

Verplaatsen en doorverwijzen

Het board kan op dezelfde manier worden verplaatst als andere pagina's, door naar Special:MovePage te gaan.

Het is nu niet mogelijk om een doorverwijzing van een board aan te maken.

Als u dit wilt, dan kan dat op een manier met een vergelijkbaar resultaat. Stel dat u Talk:Source wilt laten doorverwijzen naar Talk:Destination.

 1. Als Talk:Source bestaat, verplaats het dan naar een archiefpagina Talk:Source/Archive (of een passende archieflocatie).
 2. Maak de normale manier de doorverwijzing in een wikitekst-naamruimte aan, bijvoorbeeld op User:MyUsername/Redirect:
  #REDIRECT [[Talk:Destination]]
 3. Verplaats User:MyUsername/Redirect naar Talk:Source.

U kunt ook Special:ChangeContentModel gebruiken om een wikitekst-pagina in een standaard naamruimte van Structured Discussions te maken en dan doorverwijzen.

Categoriseren

U kunt categorieën toevoegen:

 • bij een Board, in de beschrijving,
 • bij een Topic, in de samenvatting.

Categorieën werken als op elke andere pagina. Zij worden getoond onderaan de zijbalk van de beschrijving.

De inhoud alvast laden

Enkele inhoud kan al vooraf worden geladen. U kunt een link met enkele parameters aanmaken, door een parameter kan bijvoorbeeld de titel of de tekstvelden alvast gevuld worden.

U kunt deze twee parameters op het board gebruiken om dit te doen:

 • topiclist_preloadtitle= - Zal het veld met de Titel vooraf laden met de tekst die na de "=" staat
 • topiclist_preload= - Zal het tekstveld vooraf vullen met een pagina (meestal een subpagina) dat u aanroept na de "-" (werkt niet met gewone tekst)

Voorbeelden

Als er op een gegeven pagina geen inhoud is, dan wordt er niet vooraf geladen.


Huidige beperkingen

De samenvatting kan niet vooraf geladen worden.

Een sjabloon kan niet vooraf geladen worden.

Het is niet mogelijk eenvoudige tekst vooraf te laden op het berichtenveld: topiclist_preload=Hello zal niet werken.

Het toevoegen van preloadparams is niet mogelijk.

Tips

 • De parameters moeten niet vertaald worden
 • Gebruik magische woorden als canonicalurl of urlencode om er zeker van te zijn dat uw link zal werken met speciale tekens of spaties op uw wiki.

Sneltoetsen toetsenbord

Op deze pagina worden de sneltoetsen, de verschillende toetsencombinaties die in de visuele editor gebruikt kunnen worden om iets te doen, benoemd. Dit natuurlijk dan voor de Gestructureerde Discussies. Deze sneltoetsen zijn gebaseerd op de VisualEditor sneltoetsen.

De hieronder getoonde zijn voor een PC, op een Mac kunnen ze anders zijn (meestal CTRL vervangen door ⌘ Cmd). Als u op drukt op CTRL+/ (⌘ Cmd+/ on Mac) dan ziet u de dan beschikbare sneltoetsen op uw apparaat.

Als u een probleem merkt bij een sneltoets of een goed idee heeft voor een nieuwe, geeft het ons door via de Feedback.

Tekstopmaak
CTRL+B Vet
CTRL+I Cursief
CTRL+K Koppeling
Type [[
CTRL+⇧ Shift+6 Computercode
CTRL+⇧ Shift+5 Doorhalen
CTRL+, Subscript
CTRL+. Superscript
CTRL+U Onderstrepen
CTRL+M Verwijderen
CTRL+\
Klembord
CTRL+C Kopiëren
CTRL+X Knippen
CTRL+V Plakken
CTRL+⇧ Shift+V Plakken als tekst zonder opmaak
Alinea-opmaak
CTRL+0 Alinea
CTRL+7 Vooraf opgemaakt
CTRL+8 Blokcitaat
Type :
CTRL+1-6 Kop (1-6)
Type == Kop 2
Tab ↹ Inspringing vergroten
CTRL+]
⇧ Shift+Tab ↹ Inspringing verkleinen
CTRL+[
Type *+SPACE Ongenummerde lijst
Type #+SPACE Genummerde lijst
Type 1.+SPACE
Geschiedenis
CTRL+Z Ongedaan maken
CTRL+⇧ Shift+Z Opnieuw uitvoeren
CTRL+Y
Overige
CTRL+↵ Enter Wijzigingen opslaan
CTRL+F Zoeken en vervangen
CTRL+G Volgende zoeken
F3
CTRL+⇧ Shift+G Vorige zoeken
⇧ Shift+F3
CTRL+⇧ Shift+X Tekstrichting wijzigen
CTRL+A Alles selecteren
CTRL+/ Sneltoetsen
CTRL+⇧ Shift+/
Invoegen
Type <!-- Opmerking
Type <hiero Hiërogliefen
Type <math Wiskundige formule
Type <chem Chemische formule
CTRL+⇧ Shift+K Referentie
Type <ref
Type <score ⧼score-visualeditor-mwscoreinspector-title⧽
Type <syntax Codeblok
Type <source
Type { | Tabel
Type { { Sjabloon