Help:Doorverwijzingen

This page is a translated version of the page Help:Redirects and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Doorverwijzingen worden gebruikt om gebruikers van de ene naar de andere pagina door te sturen. Ze kunnen handig zijn als aan een artikel gerefereerd wordt via meerdere benamingen, of dat het artikel alternatieve interpunctie, hoofdlettergebruik of spelling heeft.

Types doorverwijzingen

Er zijn twee types doorverwijzingen ː

  • Hard: Lezers die naar de doorverwijspagina navigeren, worden rechtstreeks naar de doelpagina geleid (meestal andere pagina's van dezelfde wiki). Alleen dit type wordt in dit artikel beschreven.
  • Zacht: Lezers blijven op de doorverwijspagina, maar krijgen de mogelijkheid om op de link naar de doelpagina te klikken. Meestal gebeurt dit via een sjabloon; zie dit artikel.
In wiki's met $wgDisableHardRedirects ingeschakeld (zoals de meeste openbare Wikimedia-projecten), is het niet mogelijk om een harde doorverwijzing te maken naar speciale pagina's (bijvoorbeeld Special:MyLanguage) of pagina's op een andere wiki; ze worden automatisch "zacht".

Uiterlijk

Bij harde doorverwijzingen krijgt u onmiddellijk de doelpagina. Het toont echter een melding na de bovenste titel om aan te geven dat men hier indirect is gekomen.

Help:Redirects
Uit MediaWiki
(Doorverwezen vanaf Help:Redirect)

Een doorverwijzing aanmaken

Wanneer een pagina verplaatst is, wordt er automatisch een verwijzing van de oude naar de nieuwe paginanaam gemaakt.

Gebruikers met het recht ̩"suppressredirect" kunnen een pagina verplaatsen zonder een doorverwijzing aan te maken. Standaard wordt dit recht toegewezen aan sysops en bots.

U mag een nieuwe pagina maken met de naam van waar u wilt doorverwijzen (zie Help:Een nieuwe pagina aanmaken ). U kan ook een bestaande pagina die u inactief maakt gebruiken door naar de pagina te gaan en het "edit" tabblad bovenaan gebruiken. Hoe dan ook, u gebruikt de volgende code aan het begin van de tekst-editor van de pagina:

#REDIRECT [["paginanaam"]]

waar "paginanaam" de naam is van de paginabestemming. Het woord "redirect" is niet hoofdlettergevoelig, maar er mag geen spatie voor het "#" symbool staan. tekst voor de code zorgt ervoor dat de doorverwijzing niet werkt. Alle tekst of gewone inhoudscode na de doorverwijzingscode wordt genegeerd (en moet van een bestaande pagina worden verwijderd). Als u echter de huidige paginanaam in een categorie wilt plaatsen of behouden, wordt de gebruikelijke tag voor die categorie ingevoerd of op een regel bewaard na de invoer van de doorverwijzing.

Doorverwijzingen kunnen eenvoudige paginanamen zijn of opgegeven met behulp van een namespace. Ze kunnen als achtervoegsel een sectienaam hebben als u het bijbehorende anker op de doelpagina hebt gedefinieerd.[1]

Voorbeelden van geldige operationele doorverwijzigen:

  • #REDIRECT[[Help:Magic_words#Page_names]]
  • #redirect [[Help:Magic_words#URL_encoded_page_names]]
  • #Redirect [[Manual:$wgConf]]
  • #REDIRECT [[MediaWiki/fr]] de vertaalde pagina wordt afgedwongen

U moet 'voorbeeld' (met behulp van de knop onder het venster Bewerken of Alt+P gebruiken) om te controleren of u de juiste naam van de pagina waarnaar wordt doorverwezen heeft ingevoerd.

Wanneer de doorverwijzing geldig (en operationeel) is, ziet u in de voorbeeldtekst de naam van het doel dat u hebt opgegeven, na een pictogram (afbeelding) bijvoorbeeld als volgt:

 Help:Magic words#URL encoded page names

Dit is wat er zou moeten gebeuren.

Wanneer de doorverwijzing niet geldig is, ziet de voorvertoning eruit als een genummerd lijstitem met de doelpagina in het blauw: (het is ook de inhoud van de doorverwijspagina als u opslaat zoals deze is):

1. REDIRECT  paginanaam

Als de paginanaam zoals u deze hebt getypt geen geldige pagina is, wordt deze in het rood weergegeven. Als er geen geldige bestemmingspagina is, moet u de doorverwijzing niet maken.

Beperkingen

Het doel/bestemming van een doorverwijzing kan niet afhankelijk zijn van een variabele, een sjabloon of een parserfunctie. Als dat het geval is, wordt de browser niet automatisch doorgestuurd bij het bezoeken van de pagina.

Voorbeeld van niet toegestane doorverwijzing: *#REDIRECT [[{{ll|Help:Magic_words#Page_names}}]] hoewel Special:MyLanguage/Help:Magic_words#Page_names operationeel is.

JavaScript pagina doorverwijzing

Om te voorkomen dat de JavaScript-functionaliteit wordt gebroken, hebben alle JavaScript-pagina's een andere syntaxis voor doorverwijzen dan gewone pagina's. Deze syntaxis maakt het mogelijk om de pagina door de JavaScript-engine van de browser correct uit te voeren, en wordt door MediaWiki herkend als een doorverwijzing. Om een JavaScript-pagina doorverwijzing te maken, moet het volgende formaat worden gebruikt:

/* #REDIRECT */mw.loader.load( "{{fullurl:Target.js|action=raw&ctype=text/javascript}}" );

Waar Target.js de naam van de bestemmingspagina is.

Een doorverwijzing bekijken

Na het maken van een doorverwijzing op een pagina, kunt u die pagina niet meer bereiken door de naam te gebruiken of door een link die die naam gebruikt. Aan de bovenkant van de bestemmingspagina verschijnt echter een melding dat u bent doorverwezen, met een actieve link naar de bronpagina. Klik hier op om terug te gaan naar de doorgeleide pagina, met het symbool 'grote gebogen pijl' en de bestemming voor de doorverwijzing. Dit voegt URL parameter &redirect=no toe.

Help:Redirection
Uit MediaWiki
Doorverwijspagina

  Help:Redirect

Door dit te doen, kunt u alles doen wat elke wiki-pagina toelaat. U kunt naar de bijbehorende overlegpagina gaan om de doorverwijzing te bespreken. U kunt de geschiedenis van de pagina bekijken, inclusief het aanmaken van de doorverwijzing. Als de doorverwijzing verkeerd is, kunt u de pagina bewerken en terugkeren naar een oudere versie om de doorverwijzing te verwijderen of te wijzigen.

Een doorverwijzing verwijderen

Er is over het algemeen geen noodzaak om doorverwijzingen te verwijderen. Ze bezetten maar een kleine hoeveelheid ruimte in de database. Als een paginanaam een vage betekenis heeft, is er geen kwaad en een voordeel, als u het als een doorverwijzing via een meer relevante of actuele pagina heeft.

Als u een pagina verplaatsen wilt met een doorverwijzing die slechts één bewerking in de geschiedenis heeft en is getarget op de oude paginanaam, is het niet nodig om de omleiding te verwijderen: deze wordt overschreven. Als de omleiding meer dan één bewerking ondergaan heeft (en dus meer geschiedenis heeft), of als de bestemming van de doorverwijzing anders is, kan deze alleen worden verwijderd door een beheerder.

Als u een doorverwijzing moet verwijderen, bijvoorbeeld als de paginanaam beledigend is, of u mensen ervan wilt ontmoedigen om naar een concept te verwijzen met die naam, ga dan gewoon naar de doorverwijspagina zoals hierboven vermeld, en volg de procedures bij Help:Verwijderen en terugzetten pagina .

Problematische doorverwijzingen

Dubbele doorverwijzingen

Een dubbele doorverwijzing is een pagina die naar een pagina wordt verwezen die zelf een doorverwijzing is, dat zal niet werken.[2] In plaats daarvan krijgt de lezer een weergave van de volgende doorverwijspagina te zien. Dit is een opzettelijke beperking, deels om oneindige lussen te voorkomen en deels om de dingen eenvoudig te houden.

U kunt echter op zoek gaan naar dubbele doorverwijzingen en ze elimineren door ze in plaats daarvan te veranderen in een directe doorverwijzing, dus door de doorverwijzing naar een doorverwijzing aan te passen. U zult dit waarschijnlijk moeten doen na een significante pagina verplaatsing. Gebruik de toolbox "verwijzingen naar deze pagina" om dubbele doorverwijzingen naar een bepaalde pagina te vinden, of gebruik Special:DoubleRedirects om ze te vinden in de hele wiki.

Er is een optie, $wgFixDoubleRedirects , om automatisch dubbele doorverwijzingen te verbeteren via een job, dat betekent dus dat de aanpassingen later via een batch worden gedaan. Het heeft echter de neiging om het vandalisme van het pagina-verplaatsen te verergeren, dus is die job standaard uitgeschakeld. Het Special:MyLanguage/Help:Magic words#Behavior switches magische woord __STATICREDIRECT__ kan worden gebruikt om de dubbele doorverwijzing verbetering op een bepaalde pagina te overslaan.

Doorverwijzingen naar een niet bestaande pagina

Als de bestemmingspagina niet bestaat, is de doorverwijzing gebroken: deze vindt dan niet plaats. U kunt alle gebroken doorverwijzingen vinden voor Special:BrokenRedirects.

Doorverwijzing naar een pagina in de namespace categorie

Om naar een categoriepagina door te verwijzen en te voorkomen dat de doorverwijzing in deze categorie verschijnt, moet u de woord "Category" voorafgaan met een dubbele punt. Anders wordt de pagina met de doorverwijzing ook in de categorie zelf ingedeeld.

#REDIRECT [[:Category:Glossary]]

Een doorverwijzing transcluden

Wanneer een pagina die voor een inclusie wordt gevraagd een doorverwijspagina is, wordt in plaats daarvan de bestemming opgenomen, met dezelfde parameters, zonder enige bericht over de doorverwijzing. Een dubbele doorverwijzing werkt niet.

Hierdoor kunnen verschillende namen voor hetzelfde sjabloon worden gemaakt.

Links voor het doorverwijzen

Een interne link naar een doorverwijspagina heeft de CSS class mw-redirect. Dit kan handig zijn om ze op te laten vallen, voor opruimwerkzaamheden waarbij doorverwijzingen worden vermeden.

Zie ook

Referenties

  1. Van 2006 ontwikkelen, na een 2004 bugrapport.
  2. Dit kan worden beheerd met $wgMaxRedirects .