Segítség:Átirányítás

This page is a translated version of the page Help:Redirects and the translation is 100% complete.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD

Az átirányítások az olvasókat egyik lapról a másikra navigálják. Akkor lehetnek hasznosak, ha egy szócikknek alternatív névváltozatai vagy kiejtései vannak.

Átirányítások típusai

Az átirányításoknak két típusa létezik:

  • „Kemény” átirányítás: az olvasó közvetlenül a céllapra jut (általában wikin belül). Ez a leírás csak ezzel a típussal foglalkozik.
  • „Puha” vagy wikiközi átirányítás: az olvasó az átirányító lapon marad, de hivatkozást lát a céllapra. Ez általában sablonnal lehetséges; a részletes leírást lásd a Metán.
Ha a $wgDisableHardRedirects változó engedélyezve van (mint a Wikimédia-projektek többségében), akkor nem hozható létre speciális lapokra (például Special:MyLanguage) mutató „kemény” átirányítás, ezek automatikusan „puha” átirányítások lesznek.

Megjelenése

„Kemény” átirányításnál egyből a céllapra jutsz, ilyenkor a cím alatt látható az átirányítólap neve.

Help:Redirects
Innen: MediaWiki
(Help:Redirect szócikkből átirányítva)

Átirányítás létrehozása

Egy lap átnevezésekor a régi névalakról automatikusan átirányítás készül az újra.

A „suppressredirectjoggal rendelkezők átirányítás létrehozása nélkül is átnevezhetnek lapokat (alapértelmezésben az adminisztrátorok és a botok).

Átirányítást új lapon is létrehozhatsz (lásd: Help:Starting a new page ), továbbá egy létező lap tartalmát is felülírhatod az átirányítással (ehhez a „szerkesztés” gombra kattintás után cseréld le a lap tartalmát). Az átirányítás szintaxisa mindkét esetben a következő.

#REDIRECT [[lapcím]]

ahol a lapcím a céllap neve. A „redirect” szó kis- és nagybetűvel is írható, azonban a „#” szimbólum előtt nem lehet szóköz, vagy bármilyen szöveg, ugyanis ez megakadályozza az átirányítás létrejöttét. Az átirányítás után szereplő bármilyen szöveget a szoftver figyelmen kívül hagyja, és törlendő. Ha kategorizálni szeretnéd az átirányító lapot, akkor a kategóriát az átirányítás alá, új sorba illeszd be.

Átirányítások szócikkekre és más névterekben szereplő lapokra, továbbá szakaszokra is mutathatnak.[1]

Példa működő átirányításokra:

  • #REDIRECT[[Help:Magic_words#Page_names]]
  • #redirect [[Help:Magic_words#URL_encoded_page_names]]
  • #Redirect [[Manual:$wgConf]]
  • #REDIRECT [[MediaWiki/fr]] – a fordításra irányít át

Közzététel előtt ellenőrizd (a szerkesztőablak alatti „Előnézet” gombbal vagy az Alt+P billentyűkombinációval) hogy helyesen hoztad-e létre az átirányítást!

Helyes és működő átirányítás esetén a lapon a soremelés karakter (kép) és a céllap neve jelenik meg:

 Help:Magic words#URL encoded page names

Eredménye a fenti lesz.

Hibás átirányítás esetén az átirányító hivatkozás számozott listaelemként jelenik meg (közzétételkor a lap tartalma is ez lesz).

1. REDIRECT  lapnév

Ha a céllap nem létezik, pirosan fog megjelenni. Ne hozz létre nem létező lapokra mutató átirányításokat!

Korlátok

Az átirányításban nem szerepelhet változó-, sablon- vagy értelmezőfüggvény-hívás; ebben az esetben a szoftver nem irányít át.

Példa:

JavaScript-átirányítások

Azért, hogy a szkriptek működőképesek maradjanak, a JavaScript-lapoknak egyedi átirányító szintaxisa van. Ez biztosítja, hogy a szkriptet a böngésző továbbra is értelmezni tudja, viszont az átirányítás is működjön. Létrehozása az alábbi formában lehetséges:

/* #REDIRECT */mw.loader.load( "{{fullurl:Target.js|action=raw&ctype=text/javascript}}" );

ahol a Target.js a céllap neve.

Átirányítások megtekintése

Az átirányítás létrejötte után a lapot nem nézheted meg sem a nevére kereséssel, sem az arra mutató linkekkel. Ilyenkor a céllap címe alatt megjelenik az átirányító lapra mutató hivatkozás. Erre kattintva az átirányításra jutsz, ahol egy nyilat és a céllap címét látod (a hivatkozás hozzáadja az URL-hez a &redirect=no paramétert).

Help:Redirection
Innen: MediaWiki
Átirányító lap

  Help:Redirect

Ezzel minden lapműveletet végrehajthatsz: használhatod a vitalapot, megtekintheted a laptörténetet (amiben az átirányítás tényei s szerepel), továbbá szükség esetén javíthatod vagy visszaállíthatod az átirányítást.

Átirányítás törlése

Általában nem szükséges az átirányítások törlése. Az átirányító lapok nem foglalnak jelentős helyet az adatbázisban. Ha az átirányítás a legkisebb mértékben értelmes, nem káros, sőt hasznos is a létezése.

Ha egy lapon soha nem volt más tartalom, csak az átirányítás, a szoftver bárkinek megengedi a törlését; ilyenkor átnevezéskor a lap felülírható. Ha a laptörténetben egynél több elem szerepel, akkor a törlést csak adminisztrátorok hajthatják végre.

Ha törölni szeretnél egy átirányítást (például a címe sértő, vagy nem szeretnéd, hogy létrejöjjön egy arra mutató hivatkozás), akkor a Help:Deletion and undeletion lapon leírtakat kövesd.

Mikor ne használjunk átirányítást?

Dupla átirányítások

Dupla átirányításkor a céllap maga is átirányítás, ami nem fog működni.[2] Ilyenkor az olvasó a következő átirányító lapra jut. Ez szándékos korlátozás: célja egyrészt a végtelen átirányítások megakadályozása, másrészt pedig az egyszerűség biztosítása.

A dupla átirányítások manuálisan megtekinthetők és megszüntethetők. Erre általában a jelentősebb átnevezéseknél lehet szükség. A dupla átirányítások megtekintéséhez használd a „Mi hivatkozik erre?” funkciót, a wiki összes dupla átirányításának megtekintéséhez pedig a Special:DoubleRedirects speciális lapot.

A $wgFixDoubleRedirects változó beállításával a feladatütemezővel automatikusan javíthatók a dupla átirányítások, azonban ez az átnevezéses vandalizmus miatt alapértelmezésben le van tiltva. A __STATICREDIRECT__ varázsszóval egy adott lapon tiltható a dupla átirányítás javítása.

Hiányzik a céllap

Ha az átirányítás célja nem létezik, az átirányítás nem fog működni. A hibás átirányításokat a Special:BrokenRedirects lapon láthatod.

Átirányítás kategóriára

Kategóriára való átirányításhoz a „Kategória” elé kettőspontot kell írni, különben az átirányítólap meg fog jelenni a kategóriában.

#REDIRECT [[:Category:Glossary]]

Átirányítások beillesztése

Egy átirányító lap beillesztésekor a céllap fog megjelenni az átirányítás jelzése nélkül. A dupla átirányítások nem működnek!

Ezzel egy sablon több néven is létrehozható.

Hivatkozások megjelenése

Az átirányításokra mutató hivatkozások megjelenése a mw-redirect CSS-osztállyal módosítható. Ez hasznos lehet az ilyen linkek kiemelésére vagy karbantartáskor

Lásd még

Jegyzetek

  1. A 2004-es hibajelentést követően 2006-ban megvalósítva.
  2. Ez az 1.39 előtti verziókban a $wgMaxRedirects változóval módosítható.