Help:Voorkeuren

This page is a translated version of the page Help:Preferences and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD

Om uw voorkeuren te kunnen wijzigen moet u eerst zijn ingelogd. Daarna klikt u op het poppetje in de rechterbovenhoek en klikt u op Voorkeuren. Als de interface op een andere taal is ingesteld, staat er waarschijnlijk Preferences. U krijgt de sectie met uw Gebruikersprofiel te zien, de pagina begint met een rij met knoppen, de instellingen zijn onderverdeeld op tabbladen met elk van die knoppen krijgt u een deel van de instellingen te zien.

Starting in MediaWiki 1.32.0-wmf.23, Special:Preferences's design has been changed. Het is zo dat hier enkele voorkeuren worden besproken die door extensies worden toegevoegd, die maken dus geen onderdeel uit van de kern van de MediaWiki.

Gebruikersprofiel

Basisgegevens

Gebruikersnaam: Uw gebruikersnaam. Alleen gebruikers met extra bevoegdheden kunnen uw gebruikersnaam wijzigen, mits de wiki ook de Renameuser -extensie heeft.
Lid van groepen: Een lijst met de ‘gebruikersgroepen’ waar u bij hoort.
Gekoppelde apps: Op wiki’s van Wikimedia kunt u via deze link externe toepassingen beheren die toegang hebben tot uw account. Zie Help:OAuth voor meer informatie.
Aantal bewerkingen: Het aantal bewerkingen dat je tot nu toe hebt gedaan op de wiki. Niet alle wiki’s laten dit zien.
Registratiedatum: Het tijdstip dat je account is geregistreerd.
Wachtwoord wijzigen Zie onder.
Globaal account: Zie onder.
Tweetrapsauthenticatie: Tweetrapsauthenticatie instellen.
Globale voorkeuren: Wiki-overstijgende voorkeuren instellen (bijvoorbeeld voor alle wiki’s van Wikimedia, zoals Commons en de verschillende taalversies van Wikipedia).

Wachtwoord wijzigen

Om uw wachtwoord te wijzigen, vult u eerst in het bovenste veld uw oude wachtwoord in en daarna tweemaal uw nieuwe wachtwoord. Als u wilt dat de website uw login onthoudt dan kunt u het veld Aangemeld blijven aanvinken. Deze functie werkt wel met cookies, dus u moet die toestaan en niet verwijderen, anders moet u bij elk bezoek opnieuw inloggen.

Globale account

Taalinstellingen

U kunt hier de taal van de website instellen. Alleen een paar knoppen als 'edit' en 'talk', en wat pagina's in de zijbalk worden hierdoor beïnvloedt. De meeste tekst op meeste pagina's wordt door deze instelling niet geraakt. Bij vertalingen is het natuurlijk ook afhankelijk wat er door de vertalers is vertaald.

 • Taal
 • Hoe wilt u beschreven worden? (neutraal, zij, hij)
 • Meer taalinstellingen

Handtekening

 • Uw huidige handtekening
 • Nieuwe handtekening
  • Handtekening als wikitekst behandelen

E-mail

Indien u ons een e-mailadres gegeven heeft, klik dan op "controleer adres" om deze functies te kunnen gebruiken. U zult een e-mail ontvangen, als u die opent en op de link klikt dan heeft u uw e-mailadres bevestigt.

E-mail bevestiging
Andere gebruikers toestaan mij e-mails te sturen Hierdoor kan een geregistreerde gebruiker u een e-mail sturen met de link Deze gebruiker e-mailen op de zijbalk van uw gebruikerspagina. E-mails worden verzonden met een webinterface, uw e-mailadres wordt niet bekend, behalve als u antwoordt op de e-mail
E-mails van gloednieuwe gebruikers toestaan Gebruikers die zichzelf met een e-mailadres hebben geregistreerd kunnen u dus een e-mail sturen.
Mij een kopie zenden van e-mails die ik naar andere gebruikers stuur
Voorkom dat deze gebruikers e-mails naar mij kunnen sturen: Met deze optie kunt u bepaalde lastige gebruikers uitsluiten van het naar u verzenden van e-mails.
Mij e-mailen bij bewerkingen van pagina’s of bestanden op mijn volglijst
Mij e-mailen bij antwoorden op een onderwerp dat ik volg

Uiterlijk

Vormgeving

Hier kunt het uiterlijk/vormgeving kiezen, u kunt eerst de skins bekijken (klik op de "Voorvertoning" naast de skin) voordat u er een kiest. Meer informatie: Help:Vormgevingen .

Datumopmaak

Het volgende is normaal opgebouwd afhankelijk van uw voorkeuren:

 [[2001-01-05]] (or [[2001]]-[[01-05]]) (with leading zeros)
 [[2001]] [[January 5]] ([[2001]] [[January 05]])
 [[January 5]], [[2001]] ([[January 05]], [[2001]])
 [[5 January]] [[2001]] ([[05 January]] [[2001]])
 [[January 5]] ([[January 05]])
 [[5 January]] ([[05 January]])

Bestanden

Hier kunt u aangeven hoe afbeeldingen worden getoond. Deze instelling werkt niet als een afbeelding wordt getoond door de hele URL te plakken in de tekst (als dat door de wiki wordt toegestaan).

 • Maximale afmetingen van afbeeldingen op de beschrijvingspagina: - Hier kunt u instellen hoe groot een voorvertoning van een afbeelding is. Als u uw schermresolutie weet dan kunt u dit hier een op twee afmetingen kleiner zetten dan uw eigen scherm. Als u een echt langzame verbinding heeft, dan kunt u dit hier vrij klein instellen, zeg 320×240.
 • Grootte miniatuurafbeelding: - Hier kunt u de grootte van een miniatuur (thumbnail) instellen. Dat werkt alleen voor degene waar de auteur geen grootte voor heeft bepaald, een miniatuur wordt NIET groter dan het origineel.
 • Media Viewer inschakelen: Op Wikimedia wiki's bepaalt deze instelling (standaard: aan) of de extensie Media Viewer gebruikt moet worden voor een mooiere weergave van afbeeldingen.

Verschillen

 • Pagina-inhoud onder wijzigingen niet weergeven
 • Wijzigingen weglaten na terugdraaien
 • Laat de paginageschiedenisbalk niet zien

Gevorderde instellingen

 • Links onderstrepen:
 • ⧼stub-threshold⧽
 • Verborgen categorieën weergeven
 • ⧼tog-numberheadings⧽
 • Toon een bevestigingsvenster wanneer er op een terugdraaikoppeling wordt geklikt.

Formules

Hier kunt u instellen hoe mathematische vergelijkingen beschreven worden met gebruik van de tag ‎<math>. Mathematische formules die geladen zijn als afbeelding of geschreven buiten de tag math worden door deze instelling niet beïnvloedt. De voorkeuren bij math zijn alleen zichtbaar als Extension:Math is geïnstalleerd.

 • PNG-afbeeldingen
 • SVG met PNG-terugval (MathML kan worden gebruikt via een browserplugin)
 • LaTeX-bron (voor tekstbrowsers)

Bewerken

Dit zijn de instellingen om pagina's te bewerken, inclusief of ze pagina's moeten volgen die u aangemaakt heeft of bewerkt.

Algemene instellingen

 • Bewerken van deelpagina’s mogelijk maken met een rechtermuisklik op een tussenkop
 • Dubbelklikken voor bewerken

Tekstverwerker

 • Lettertypestijl bewerkingsvenster:
 • Mijn bewerkingen standaard als kleine bewerking markeren
 • Een melding geven bij een lege (of standaard ongedaan maken) bewerkingssamenvatting
 • Waarschuwen als u een bewerkte pagina wilt verlaten die nog niet is opgeslagen
 • Bewerkingsbalk inschakelen

Voorvertoning

 • Voorvertoning weergeven wanneer u begint met bewerken
 • Voorvertoning boven bewerkingsveld weergeven
 • Voorvertoning weergeven zonder de pagina opnieuw te laden

Recente wijzigingen

Weergaveopties

 • Weer te geven dagen in recente wijzigingen: - Hier kunt u aangeven hoe ver terug u wilt gaan met het volgen van recente wijzigingen van pagina's. Er zit wel een maximum aan het aantal dat getoond wordt (zie onder).
 • Standaard aantal weer te geven bewerkingen in de recente wijzigingen, paginageschiedenis en de logboeken: - Hier kunt u het aantal weer te geven wijzigingen bepalen.

Gevorderde instellingen

 • Kleine bewerkingen in recente wijzigingen verbergen - Hiermee kunt u de wijzigingen die als minor (zie Help:Pagina's bewerken ) zijn aangebracht verbergen. Enkele gebruikers doen veel kleine wijzigingen na elkaar als ze een sjabloon aanpassen, of als ze wat tikfouten verbeteren. Dit kunt u, voor de huidige sessie, ook doen als u de pagina met recente wijzigingen bekijkt (zie Help:Wijzigingen bijhouden ).
 • Wijzigingen per pagina groeperen in recente wijzigingen en op mijn volglijst - Uitgebreide recente wijzigingen maken een lijst mogelijk met wijzigingen per pagina. Hiervoor moet wel JavaScript ingeschakeld zijn. Meer informatie hierover: Help:Wijzigingen bijhouden .
 • Toont Wikidata aanpassingen in recente wijzigingen: Per geselecteerd Wikimedia project waar data van Wikidata van beschikbaar is, kunt u de wijzigingen zien aan Wikidata items verbonden met pagina's van uw wiki, als ook wijzigingen aan de wiki-pagina's zelf. Wie weet kunt u die die vandaal die de wiki lastig valt wel zo vinden.

Volglijst

Dit zijn de instellingen waarmee u de volglijst kunt instellen (Zie Help:Volglijst ). De meeste van deze opties zijn ook op de volglijst beschikbaar, maar door ze bij uw voorkeuren in te stellen, kunst het gedrag van de volglijst instellen zonder uw instellingen elke keer in te vullen.

Volglijst bewerken

Weergaveopties

Gevorderde instellingen

 • Toont Wikidata aanpassingen in uw volglijst: Per geselecteerd Wikimedia project waar data van Wikidata van beschikbaar is, kunt u de wijzigingen zien aan Wikidata items verbonden met pagina's van uw wiki, als ook wijzigingen aan de wiki-pagina's zelf. Wie weet kunt u die die vandaal die de wiki lastig valt zo wel vinden.

Token

 • Volglijst token: Dit token wordt gebruikt om een RSS feed te maken van uw volglijst. Iemand die dit token kent kan uw volglijst zien. In dat geval kunt u het resetten. U moet dan wel de URL van uw feed aanmelding aanpassen zodat het nieuwe token wordt gebruikt.

Zoeken

De standaardinstellingen voor het zoeken bieden de mogelijkheid om het aantal resultaten en de informatie per resultaat te beperken. Vink de namespaces aan waar u op wilt zoeken, de eerste keer dat u zoekt. U kunt dit overschrijven bij elke zoekopdracht, door dan andere namespaces te kiezen.

Aanvullingssuggesties

Meldingen

E-mailinstellingen

Meld deze gebeurtenissen aan mij

Meldingen van andere wiki's

Uitbreidingen

Bètafuncties

Op Wikimedia wiki's, kunt u met de tab Bètafuncties experimentele functies inschakelen, die functies zijn dus niet algemeen zonder instelling in gebruik en belangrijker, ze zijn mogelijk nog wat minder foutvrij in gebruik. U kunt dus problemen en bugs ontdekken en ook ontdekken dat een dergelijke functie opeens zonder aankondiging veel beter of heel anders werkt.

Elke functie heeft een tab voor "Overleg" of discussie, als u opmerkingen over of een probleem met die pagina heeft...

Meer informatie over Bèta functies.

 • Automatisch alle bèta-functies inschakelen: Als u dit inschakelt dan worden bèta-functie direct voor u beschikbaar zodra ze uitgebracht worden als Bèta-functie.

Zie ook