Help:Patrullerade redigeringar

This page is a translated version of the page Help:Patrolled edits and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Patrullerade redigeringar är en funktion som ger vissa användare förmågan att markera nya sidor och objekt i Special:RecentChanges som patrullerade, det vill säga att minst en grundläggande granskning utfördes. En bra redigering kan markeras som "patrullerad", men en dålig redigering kan också markeras om "patrullerad", om den återställdes eller dess mest graverande brister åtgärdades. Detta är bara tillgängligt som standard om du har sysopsrättigheter; många wikier ger 'patrol'-rättigheter till användargrupper.

Funktionen är användbar när man granskar senaste ändringarna för oönskade redigeringar, länkspam och vandalism. Detta gör det möjligt att (med tillstånd) samordna sin patrulleringsaktivitet, så att redigeringar kontrolleras en gång, med mindre slöseri (olika personer kontrollerar samma redigering).

Denna funktion gör också att man kan ange att användarinställningar automatiskt patrulleras, så folk kan granska senaste ändringarna utan att slösa tid på att göra onödiga granskningar.

Markera redigeringar som patrullerade

Hur man patrullerar redigeringar
 1. Gå till Special:RecentChanges.
  Ändringar som inte patrullerats visas med ett rött utropstecken (!).
 2. Tryck på (skillnad) bredvid en ändring.
 3. För att markera redigeringen som markerad, tryck på "Märk som patrullerad".
Hur man patrullerar nya sidor
 1. Gå till Special:NewPages
  Nya sidor som inte har patrullerats har en gul bakgrund.
 2. För att markera en ny sida som markerad, gå till sidan och tryck på "[Märk den här sidan som patrullerad]" längst ner på sidan.
Hur man patrullerar en ny fil
 1. Gå till Special:NewFiles
 2. Om du bara vill se ännu inte patrullerade filer, bocka i "Dölj patrullerade uppladdningar"
 3. För att patrullera en ny fil eller en ny filversion, gå till den och tryck på "[Märk denna filversion som patrullerad]" i botten av filbeskrivningen.

Förbehåll

 • Det finns för närvarande inget sätt att återställa markeringen av en sida som patrullerad.

Gömma patrullerade redigeringar från senaste ändringarna

Patrullerade ändringar kan gömmas från senaste ändringarna genom att lägga till &hidepatrolled=1 i URL:en på följande sätt:

https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Special:RecentChanges&hidepatrolled=1

Obs: detta fungerar bara för användare med patrol- eller patrolmarks-rättigheter. Det kan ändras om ärende T44246 skulle åtgärdas i framtiden.

Anpassning

Aktivering/avaktivering

MediaWiki-version:
1.4

Patrullerade redigeringar är förinställda som standard. För att stänga av det, sätt $wgUseRCPatrol i LocalSettings.php till false.

$wgUseRCPatrol = false;

Behörigheter

Patrullerade redigeringar är förinställda för systemadministratörer som standard. Använd konfigurationsvariabeln $wgGroupPermissions för att tilldela detta till nya eller existerande användargrupper. Se Manual:User rights management .

För att att exempelvis skapa en patrullör-grupp:

$wgGroupPermissions['patrollers']['patrol'] = true;

Automatiskt patrullering

Redigeringar från användare med rättigheten "autopatrol", som bara tilldelas till systemadministratörer som standard, markeras automatiskt som patrullerade.

Markör

Markören för opatrullerade redigeringars formatering kan modifieras med CSS. Utropstecknet som visas i loggen senaste ändringarnas stil använder klass span.unpatrolled.

Logg

Patrullerade handlingar listas i Patrulleringsloggen (exempel)

Se även