Help:Gecontroleerde wijzigingen

This page is a translated version of the page Help:Patrolled edits and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Gecontroleerde wijzigingen is een mogelijkheid die bepaalde gebruikers toestaat om nieuwe pagina's en items in Special:RecentChanges te markeren als "gecontroleerd", wat betekent dat er in ieder geval een basis beoordeling door een andere gebruiker dan de bewerker uitgevoerd is. Een goede bewerking kan worden gemarkeerd als "gecontroleerd" omdat het een goede bewerking is, maar het kan ook zo worden gemarkeerd zijn omdat het is een slechte bewerking was die de persoon die het controleerde heeft teruggedraaid of verbeterd. Standaard is dit alleen beschikbaar als u de moderatorbevoegdheden hebt; veel wiki's kennen de 'patrol' rechten toe aan gebruikersgroepen.

Deze functie is nuttig bij het beoordelen van recente wijzigingen voor ongewenste bewerkingen, linkspam en vandalisme. Hierdoor kunnen mensen (met toestemming) hun patrouilleactiviteiten coördineren, zodat bewerkingen één keer worden gecontroleerd, met minder verspilde moeite (verschillende mensen die dezelfde bewerking controleren).

Deze functie maakt het ook mogelijk om betrouwbare gebruikersbewerkingen automatisch te laten markeren als gecontroleerd, zodat de mensen die recente wijzigingen beoordelen geen tijd hoeven te besteden aan het maken van onnodige beoordelingen.

Bewerkingen als gecontroleerd markeren

Om een bewerking te markeren als gecontroleerdd:

 1. Ga naar Special:RecentChanges
  Veranderingen die niet gecontroleerd zijn worden weergegeven met een rood uitroepteken (!).
 2. Klik op de (diff) link naast een bewerking.
 3. Als u de bewerking als gecontroleerd wilt markeren, klikt u op de Als gecontroleerd markeren link.
Om een nieuwe pagina als gecontroleerd te markeren
 1. Ga naar Special:NewPages
  Nieuwe pagina's die niet gecontroleerd zijn worden weergegeven met een gele achtergrond.
 2. Om een nieuwe pagina als gecontroleerd te markeren, bezoek deze en klik op de [Deze pagina als gecontroleerd markeren] link onderaan de pagina.
Om een nieuw bestand als gecontroleerd te markeren
 1. Ga naar Special:NewFiles
 2. Als u alleen ongecontroleerde bestanden wilt zien, vink dan "Gecontroleerde uploads verbergen" aan
 3. Om een nieuw bestand of een nieuwe bestandsversie als gecontroleerd te markeren, bezoek de pagina en klik op de [Deze bestandsversie als gecontroleerd markeren] link onderaan de bestandsbeschrijving.

Waarschuwingen

 • Er is nu geen methode om het markeren van een pagina als beveiligd (patrolled) ongedaan e maken.

Gecontroleerde bewerkingen verbergen uit de recente wijzigingen

Gecontroleerde bewerkingen kunnen worden verborgen in recente wijzigingen door &hidepatrolled=1 toe te voegen aan de URL in de volgende vorm:

https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Special:RecentChanges&hidepatrolled=1

Opmerking: dit werkt enkel voor gebruiker die het patrol of patrolmarks recht hebben. Dit kan nog wijzigen wanneer taak T44246 is opgelost.

Aanpassingen

Aan/uitzetten

MediaWiki-versie:
1.4

Gecontroleerde bewerkingen staan standaard aan. Om dit uit te zetten, zet $wgUseRCPatrol in LocalSettings.php naar false

$wgUseRCPatrol = false;

Permissies

Gecontroleerde bewerkingen voor moderatoren standaard ingeschakeld. Gebruik de $wgGroupPermissions configuratievariabele om dit toe te wijzen aan nieuwe of bestaande gebruikersgroepen. Zie Manual:User rights management .

Bijvoorbeeld, om een patrollers groep te maken:

$wgGroupPermissions['patrollers']['patrol'] = true;

Automatisch markeren als gecontroleerd

Bewerkingen gedaan door gebruikers met het recht "autopatrol", standaard alleen toegewezen aan sysops, worden automatisch gemarkeerd als gepatrouilleerd.

Marker

De opmaak van de markeerder voor ongecontroleerde bewerkigen kan worden gewijzigd met behulp van CSS. Het uitroepteken dat wordt weergegeven in het logboek voor recente wijzigingen is gestileerd met de klasse span.unpatrolled.

Logboek

Markeringsacties zijn zichtbaar in het markeringslogboek (voorbeeld).

Zie ook