Help:Gecontroleerde wijzigingen

This page is a translated version of the page Help:Patrolled edits and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD

Gecontroleerde wijzigingen is een mogelijkheid die bepaalde gebruikers toestaat om nieuwe pagina's en items in Special:RecentChanges te markeren als "gecontroleerd", wat "goedgekeurd" betekent. Standaard is dit alleen beschikbaar als je de moderatorbevoegdheden hebt; veel wiki's kennen de 'patrol' rechten toe aan gebruikersgroepen.

Deze functie is nuttig bij het beoordelen van recente wijzigingen voor ongewenste bewerkingen, linkspam en vandalisme. Hierdoor kunnen mensen (met toestemming) hun patrouilleactiviteiten coördineren, zodat bewerkingen één keer worden gecontroleerd, met minder verspilde moeite (verschillende mensen die dezelfde bewerking controleren).

Deze functie maakt het ook mogelijk om betrouwbare gebruikersbewerkingen automatisch te laten markeren als gecontroleerd, zodat de mensen die recente wijzigingen beoordelen geen tijd hoeven te besteden aan het maken van onnodige beoordelingen.

Bewerkingen als gecontroleerd markeren

Om een bewerking te markeren als gecontroleerdd:

 1. Ga naar Special:RecentChanges
  Veranderingen die niet gecontroleerd zijn worden weergegeven met een rood uitroepteken (!).
 2. Klik op de (diff) link naast een bewerking.
 3. Als u de bewerking als gecontroleerd wilt markeren, klikt u op de Als gecontroleerd markeren link.
Om een nieuwe pagina als gecontroleerd te markeren
 1. Ga naar Special:NewPages
  Nieuwe pagina's die niet gecontroleerd zijn worden weergegeven met een gele achtergrond.
 2. Om een nieuwe pagina als gecontroleerd te markeren, bezoek deze en klik op de [Deze pagina als gecontroleerd markeren] link onderaan de pagina.
Om een nieuw bestand als gecontroleerd te markeren
 1. Ga naar Special:NewFiles
 2. Als je alleen ongecontroleerde bestanden wilt zien, vink dan "Gecontroleerde uploads verbergen" aan
 3. Om een nieuw bestand of een nieuwe bestandsversie als gecontroleerd te markeren, bezoek de pagina en klik op de [Deze bestandsversie als gecontroleerd markeren] link onderaan de bestandsbeschrijving.

Waarschuwingen

 • Er is nu geen methode om het markeren van een pagina als beveiligd (patrolled) ongedaan e maken.

Gecontroleerde bewerkingen verbergen uit de recente wijzigingen

Gecontroleerde bewerkingen kunnen worden verborgen in recente wijzigingen door &hidepatrolled=1 toe te voegen aan de URL in de volgende vorm:

https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Special:RecentChanges&hidepatrolled=1

Opmerking: dit werkt enkel voor gebruiker die het patrol of patrolmarks recht hebben. Dit kan nog wijzigen wanneer taak T44246 is opgelost.

Aanpassingen

Aan/uitzetten

MediaWiki-versie:
1.4

Gecontroleerde bewerkingen staan standaard aan in MediaWiki 1.4 en later. Om dit uit te zetten, zet $wgUseRCPatrol in LocalSettings.php naar false

$wgUseRCPatrol = false;

Permissies

MediaWiki-versie:
1.4

In MediaWiki 1.4 staat gecontroleerder bewerrkingen voor iedereen aan. Om dit enkel voor moderatoren aan te zetten, zet $wgOnlySysopsCanPatrol in LocalSettings.php op true.

$wgOnlySysopsCanPatrol = true;
MediaWiki-versie:
1.5

In MediaWiki 1.5 en later worden gecontroleerde bewerkingen voor moderatoren ingeschakeld. Gebruik de $wgGroupPermissions configuratievariabele om dit toe te wijzen aan nieuwe of bestaande gebruikersgroepen. Zie Manual:User rights management .

Bijvoorbeeld, om een patrollers groep te maken:

$wgGroupPermissions['patrollers']['patrol'] = true;

Automatisch markeren als gecontroleerd

MediaWiki-versies:
1.6 – 1.8

In MediaWiki 1.6 tot en met 1.8 is er een gebruikersvoorkeur beschikbaar voor gebruikers die bewerkingen kunnen markeren als gecontroleerd. Wanneer dit is ingesteld, zorgt dit ervoor dat hun bewerkingen automatisch worden gemarkeerd als gecontroleerd.

Deze optie is niet beschikbaar als de functie voor gecontroleerde bewerkingen is uitgeschakeld.

MediaWiki-versie:
1.9

In MediaWiki 1.9 is deze gebruikersvoorkeur verwijderd en vervangen door een nieuw "autopatrol"-recht, dat standaard alleen aan moderatoren wordt toegekend. Ook kunnen gebruikers hun eigen bewerkingen niet als gepatrouilleerd markeren.

Marker

De opmaak van de markeerder voor ongecontroleerde bewerkigen kan worden gewijzigd met behulp van CSS. Het uitroepteken dat wordt weergegeven in het logboek voor recente wijzigingen is gestileerd met de klasse span.unpatrolled.

Logboek

Markeringsacties zijn zichtbaar in het markeringslogboek (voorbeeld).

Zie ook