Бета функции

This page is a translated version of the page Beta Features and the translation is 78% complete.
Outdated translations are marked like this.
For the extension, see: Extension:BetaFeatures.

Бета функциите са начин да тествате нови функции на Уикипедия и други сайтове на Уикимедия, преди да бъдат пуснати за всички. Отидете на настройките си, за да активирате своите бета функции; не забравяйте, че активирането на функциите работи на базата на отделния сайт.

Моля, уведомете ни какво мислите за програмата на тази дискусионна страница.

Цел

Основната цел на бета функциите е да се даде възможност на дизайнерите и инженерите на Уикимедия (от Фондация Уикимедия и сходни общности) да извършват технически подобрения в среда, в която голям брой потребители могат да тестват, да дават обратна връзка, както и да използват тези функции в реални условия. Вторичната цел на Бета функциите е да се осигури начин, по който полезни и умело проектирани джаджи и други кодове на общността да могат да се интегрират в ядрото след проучване, тестване и преглеждане от Уикимедия дизайн и инженеринг.

Кодът, който осигурява подобни функции, е в разширението BetaFeatures . Предпочитанията за бета функциите са достъпни за всички регистрирани потребители от раздел Настройки, намиращ се в персоналната лента с инструменти в горната част на страницата.

Функционалност

Точно сега, потребителите могат:

 • ръчно като опция по желание да включат отделни функции
 • автоматично да се запишат за всички допълнителни функции, които се реализират[issue 1]

За да използват функция, потребителите трябва да отметнат подходящото квадратче, след това да кликнат върху “Съхраняване”, което ще запази предпочитанията им за бета функциите (като и другите настройки). От време на време на разположение на потребителите излизат нови функции, както е посочено в Beta Features/Roadmap .

Текущи бета функции

Ето актуалните бета функции, които тестваме със системата:

These features are only available on some wikis:

These features are beta features on some wikis while enabled for everyone on all others:

Каним екипите от разработчици на Уикимедия и доброволците от общността, които искат да изпробват нови функции или промените във вече съществуващите, да направят това чрез този проект.


Галерия на актуалните функции

Deployed features

Други функции

This list may document extensions or features that are obsolete or dormant, or are still in planning. Do not rely on the information here being up-to-date.


Създаване на собствена

Искате ли да създадете своя собствена бета функция? Страхотно! Джеймс има удоволствието да ви помогне.

Първо, трябва да проверите дали вашият код отговаря на следните основни изисквания:

 • Не намалява драстично работата на сайта;
 • Не понижава значимо качеството за възприемане на сайта, или работата на системата на потребителя;
 • Не спира внезапно работата на потребителския браузър;
 • Не причинява загуба на данни или повреждането им;
 • Има основна оперативна съвместимост с други бета функции; и[issue 2]
 • Да допринася положително за потребителския опит при взаимодействието му със сайта, и да е адитивен по начало. Например, бета функциите не могат да се използват за премахване на функциите или функционалността на сайта, без добавяне на функции, предназначени да заменят това, което е отстранено.
 • Трябва да очаквате, че ще се наложи да тествате новата си функция на на бета-сървъра за предварително внедряване на ФУ в продължение на най-малко една седмица преди внедряването в употреба. Този период на изпитания е предназначен за откриване на всякакви сериозни грешки, преди те да застрашат работата на потребителите.

Ако сте доволни, че вашият код отговаря на тези изисквания, трябва да напишете предложение на страницата за предложения на нови функции. Като част от процеса на създаване на бета функция, ще ви бъдат поискани текстово описание и изображение за представяне на функцията ви на потребителския интерфейс; с тази задача могат да ви помогнат екипът по оформление и продуктовият екип. As part of creating the Beta Feature, you will be asked for some text copy and an image to represent your feature in the user interface; the Design and Product teams can help you with this.

Оформление

Оформлението на раздела Бета функционалности в Настройки целенасочено е отделно, за да предизвика интерес и предложи изход от стандартното оформление и сложността на съществуващите потребителски настройки.

Тук може да видите скрийншот на раздел Бета функционалности в Настройки:

 
Скрийншот на раздел Бета функционалности при употреба на облик Vector legacy (2010):

Известни проблеми

 1. Имайте предвид, че в момента записването за всички нови функции не е възможно, докато не посетите страницата Настройки. (phab:T64815)
 2. Не става въпрос за това, че оперативната съвместимост е блокер. Проблемите на оперативната съвместимост трябва да бъдат на повърхността, и възможностите за блокиране на работата ще се определят въз основа на всеки отделен случай.

Външни препратки