Help:Gebruikersrechten en gebruikersgroepen

This page is a translated version of the page Help:User rights and groups and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Gebruikersrechten en gebruikersgroepen vormen de ruggengraat van MediaWiki's gebruikersrechtensysteem.

Gebruikersrechten geven iemand toestemming om bepaalde taken uit te voeren - bijvoorbeeld het recht edit laat iemand onbeveiligde pagina's bewerken en het recht delete maakt het mogelijk om pagina's te verwijderen. Gebruikersrechten worden gebundeld in gebruikersgroepen, die overeenkomen met de verschillende rollen op de wiki, bijvoorbeeld gebruikers, beheerders en bots.

Alle geregistreerde gebruikers op een wiki behoren standaard tot de groep "gebruikers". Geprivilegieerde gebruikers (meestal bureaucraten) kunnen gebruikers toewijzen aan één of meer extra gebruikersgroepen.

Gebruikersrechten en groepen op uw wiki

Standaard hebben MediaWiki-wiki's de volgende gebruikersgroepen:

 • (iedereen) – geldt voor alle bezoekers van uw site, ook voor degenen die niet inloggen
 • gebruikers – geldt voor alle ingelogde gebruikers
 • Automatisch bevestigde gebruikers – geldt voor alle ingelogde gebruikers die aan bepaalde drempelwaarden voldoen
 • bots – kan worden toegewezen aan bots, om gebruikers in staat te stellen botbewerkingen te verbergen voor 'Recente wijzigingen' of 'Volglijst'
 • beheerders – kan worden toegekend aan vertrouwde gebruikers, waardoor ze toestemming krijgen om belangrijke beheertaken uit te voeren, zoals verwijdering, gebruikersblokkering, paginabeveiliging en het bewerken van de interface
 • bureaucraten – kan worden toegewezen aan vertrouwde gebruikers, waardoor zij toestemming krijgen om gebruikersgroepen toe te wijzen / in te trekken
 • toezichthouders - a group that has permission to suppress (hide) and delete unwanted page revisions and log entries
 • interfacemoderatoren - a group that has permission to edit CSS- and JavaScript-defining wiki pages

De eerste drie groepen zijn "impliciete" groepen, die automatisch aan gebruikers worden toegewezen op basis van de vereisten. Alleen de laatste vijf groepen kunnen handmatig worden toegewezen of ingetrokken.

De speciale pagina Special:ListGroupRights geeft een lijst van de gebruikersgroepen die op een wiki bestaan en geeft een lijst met de rechten die aan die groepen zijn toegekend.

Gebruikersgroepen controleren

Om te controleren tot welke gebruikersgroepen uw account behoort, doe een van de volgende dingen:

 • Ga naar de pagina Voorkeuren (Special:Preferences) en kijk naast "$lid".
 • Ga naar Special:ListUsers, voer uw gebruikersnaam in het vak en klik op "Weergeven".
 • Ga naar Special:UserRights, voer uw gebruikersnaam in het vak, klik op "Gebruikersgroepen wijzigen" en bekijk de groepen waartoe u behoort.

De laatste twee technieken kunnen ook worden gebruikt om de gebruikersgroepen van andere gebruikers te bekijken.

Voor gewone gebruikers is de sectie Toon gebruikersgroepen op de pagina Special:UserRights alleen lezen.

 
Een gebruikersgroep wordt voor een gewone gebruiker als alleen-lezen weergegeven.


Wijzigen van de manier waarop gebruikersrechten en groepen worden ingesteld

Om nieuwe gebruikersgroepen te maken of de rechten die aan een groep worden toegewezen te veranderen, is het noodzakelijk om de configuratie van de wiki te veranderen, wat alleen door serverbeheerders kan worden gedaan. Neem contact op met de serverbeheerder van uw site voor meer informatie, of bezoek Manual:User rights .

Toekennen en intrekken gebruikersgroepen bij een gebruiker

Het toevoegen en verwijderen gebeurt met behulp van de speciale pagina Special:UserRights.

Bureaucraatrechten verlenen

 
Een demo van een bureaucraat die een gebruiker probeert toe te voegen aan de groep "bureaucraten" door het vak naast "bureaucraten" te selecteren. Het recht is ingesteld om na 1 dag te vervallen.

Beheerdersrechten verlenen

 
Een demo van een bureaucraat die een gebruiker probeert toe te voegen aan de groep "beheerders" door het vak naast "beheerder" te selecteren. Het recht is ingesteld om na 1 dag te vervallen.

Onveranderlijke gebruikersrechten

 
De rechten van "bureaucraat" en "beheerder" die al zijn verleend, kunnen niet worden gewijzigd. Deze configuratie, waarbij beheerders- en hogere rechten kunnen worden verleend, maar niet lokaal kunnen worden verwijderd, wordt op de meeste Wikimedia-wiki's gebruikt.

Logs

Nadat de groepen van een gebruiker zijn gewijzigd, zijn de logs beschikbaar in het gedeelte "Logboeken" van de pagina Special:UserRights.

 
De gebruikersrechtenlog van een gebruiker nadat een gebruiker is toegevoegd aan de groep "bureaucraten".

Als u zich bij een nieuwe groep wilt aansluiten of een groep wilt verlaten waarin u al bent, neem dan contact op met een bureaucraat op uw wiki. Een lijst met bureaucraten : Special:ListUsers/bureaucrat.

U kunt gebruikersgroepen aan iemand toewijzen of intrekken wanneer ten minste één van de volgende voorwaarden van toepassing is:

 • U behoort tot een gebruikersgroep met het recht userrights. Dit recht is toegekend aan bureaucraten op de meeste wiki's.
 • U behoort tot een gebruikersgroep die specifiek het toevoegen en/of verwijderen van een specifieke set gebruikersgroepen, is toegestaan.
 • U bekijkt de Special:UserRights van uw eigen account en u behoort tot een gebruikersgroep die toestemming heeft om gebruikersgroepen alleen aan uw eigen account toe te wijzen.

Zie de pagina Manual:Setting user groups in MediaWiki voor meer details.

Gebruikersgroep vervalt

MediaWiki-versie:
1.29

Een gebruikersgroep kan voor een beperkte periode aan een gebruiker worden toegewezen. Dit kan worden gedaan door een duur te selecteren uit het drop-down menu "Vervalt:". Als alternatief kunt u "Andere duur:" selecteren en uw eigen periode in het vak invoeren. Relatieve perioden zoals "10 weeks" en absolute datums of tijden zoals "2020-12-31" worden aanvaard.

Wanneer het vervaltijdstip is verstreken, wordt de gebruiker niet langer als lid van die groep beschouwd. Er wordt op dat moment geen log ingeschreven, vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer een blok of een pagina niet langer wordt beschermd.

Als u het recht heeft om een bepaalde gebruikersgroep toe te voegen, maar niet om deze te verwijderen, kunt u het vervaltijdstip van die groep alleen verder in de toekomst verplaatsen (d.w.z. het lidmaatschap van de gebruiker van die groep verlengen). Dit is om de omzeiling van beperkingen op het verwijderen van groepen te voorkomen door het verstrijken van het tijdsperiode te veranderen naar (zeg) 1 seconde. Wanneer deze beperking bestaat, verschijnt het symbool "#" naast de naam van de gebruikersgroep.

U kunt de groepen wijzigen waar deze gebruiker lid van is:

 • Een aangekruist vakje betekent dat de gebruiker lid is van de groep.
 • Een niet aangekruist vakje betekent dat de gebruiker geen lid is van de groep.
 • Een "*" betekent dat u een gebruiker niet uit een groep kunt verwijderen nadat u die hebt toegevoegd of vice versa.
 • Een "#" betekent dat u dit groepslidmaatschap alleen kunt verlengen; u kunt het niet verkorten.


Zie ook