Ajuda:Extensió:Translate

This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate and the translation is 42% complete.
Outdated translations are marked like this.
La principal pàgina especial de l'extensió, "Special:Translate", en la seva tasca més comuna, "mostra tots els missatges sense traduir"

L'extensió Translate millora MediaWiki amb unes característiques essencials que es necessiten per fer el treball de traducció. Es pot utilitzar per traduir les pàgines de contingut, la interfície del wiki i fins i tot altres productes de programari, ja que s'utilitza en translatewiki.net. L'extensió Translate ve amb una interfície de traducció fàcil d'utilitzar i es pot separar l'estructura del contingut (des del contingut del text) que s'ha de traduir, mostrant només el text traduïble als traductors, en dividir el contingut en unitats manejables. De cada unitat se'n comprova automàticament els canvis, i els traductors veuen immediatament el que necessita modificar-se d'una pàgina específica o de tot el wiki.

L'extensió Translate s'utilitza per traduir la interfície d'usuari de MediaWiki i altres projectes de programari en translatewiki.net per centenars de traductors cada mes. En userbase.kde.org s'utilitza per traduir gairebé mil pàgines de contingut amb la documentació de l'usuari. És fàcil començar a utilitzar l'extensió Translate, però a la vegada també mostra informes avançats de les característiques de l'augment proporcional de les traduccions, de les revisions realitzades i del flux de treball.

Característiques

 
L'editor de traducció: un missatge amb un avís ("Aquesta traducció necessita ser actualitzada") i els suggeriments amb dos idiomes assistents (espanyol i francès)

Interfície: La principal característica de l'extensió Translate és una interfície de traducció senzilla i alhora funcional. A més de la informació essencial com a definició de missatge i la documentació, també es poden veure traduccions en altres idiomes. Si una definició ha canviat, en podreu veure els canvis. L'extensió ve amb algunes comprovacions predefinides, que poden ajudar amb errors comuns com parèntesis i claudàtors desequilibrats i variables no utilitzades. Depenent de la configuració, també hi ha suggeriments de la memòria de traducció i serveis de traducció automàtica com les de Google Translate, Bing Translator de Microsoft i Apertium.

La usabilitat de la interfície de traducció s'ha millorat amb JavaScript i AJAX. El backend ofereix WebAPIs que es poden utilitzar en interfícies mòbils o interfícies adaptades a un tipus específic de contingut. També és possible exportar els missatges per a la seva traducció en un altres eines fora-línia i en-línia que acceptin el format d'arxiu Gettext po.

Grups de missatges i tasques: Moltes de les característiques es construeixen al voltant de dos conceptes bàsics: grups de missatges i tasques.

Un grup de missatges representa una col·lecció de missatges. Una pàgina de contingut seria un grup de missatges, on, en la forma més simple, cada paràgraf seria un missatge en aquest grup. Els missatges utilitzats en cada extensió de MediaWiki formen un grup de missatges a translatewiki.net - algunes de les extensions més grans tenen diversos grups. Podeu també fer un grup de grups, com Tots els butlletins o Tots els missatges de l'extensió Translate. Moltes de les estadístiques i les tasques de treball són en base a grups de missatges.

Les tasques, o en altres paraules diferents llistes de missatges referents a un grup de missatges, facilitant diferents casos d'ús. Normalment un traductor obté una llista de tots els missatges sense traduir en un grup de missatges elegit, però hi ha tasques en que només us interessi revisar els missatges o simplement obtenir una llista de tots els missatges, traduïts o no.

 
Aquesta pàgina especial informa de l'estat de la traducció de cada grup de missatges

Informes i estadístiques: L'extensió té una àmplia diversitat d'informes que van des veure els missatges no traduïts en tots els grups de missatges en un idioma determinat a llistes de traductors per idioma amb el seu nivell d'activitat.

Traducció de contingut: Si alguna vegada heu tractat de traduir el contingut en MediaWiki sense utilitzar eines, en sabeu els problemes. Les versions traduïdes resten desfasades i no hi ha manera de comprovar els canvis en la pàgina principal, així que hi ha moltes traduccions a mig fer o desfasades sense una visió clara de la situació general. Els traductors sovint se senten descoratjats quan no poden treballar amb petits trossos manejables de text. Els traductors no troben en que van treballar o el que necessita una actualització. Els usuaris també es confonen amb informació desfasada.

Tot això es soluciona amb l'extensió Translate i la seva funció de traducció de pàgines. S'afegeix una mica de sobrecàrrega de feina per preparar les pàgines que necessiten traducció, però els beneficis superen amb escreix aquesta feina. Essencialment, només heu de marcar les parts de la pàgina que necessiten ser traduïdes. L'extensió Translate s'encarrega de dividir aquestes parts en unitats de la mida d'un paràgraf i en crea un grup de missatges per a cada pàgina. Després els traductors poden utilitzar totes les característiques descrites anteriorment. A més podeu afegir fàcilment una barra d'idiomes amb l'etiqueta ‎<languages /> o tenir enllaços que automàticament vagin a la versió de l'idioma preferit de l'usuari (només) quan existeixi, mitjançant l'ús d'enllaços de la forma [[Special:MyLanguage/Pagename]].

Per obtenir més informació, consulteu el tutorial Com configurar una pàgina de contingut per a la traducció i la documentació a fons de la funció de traducció de pàgines.

Desenvolupadors: L'extensió ve amb una funció de suport per a molts formats de fitxers de traducció comunes, com els fitxers de les propietats de Java i els po de Gettext. Compta amb un ampli conjunt d'eines, tant en wiki com en la línia d'ordres, per importar i exportar traduccions de manera eficient.

Searching: Without a search feature, it is difficult for translators to find specific messages they want to translate. Traversing all the translations or strings of the project is inefficient. Also, translators often want to check how a specific term was translated in a certain language across the project.

This is solved by the special page Special:SearchTranslations. Translators can find the messages containing certain terms in any language and filter by various criteria: this is the default. After searching, they can switch the results to the translations of said messages, for instance to find the existing, missing or outdated translations of a certain term.

Exemples d'utilització

Podeu traduir pràcticament qualsevol cosa amb l'extensió Translate. Naturalment, hi ha eines especialitzades per traduir determinats textos com subtítols de vídeos, que es poden fer millor amb altres eines, però en general Translate funciona molt bé amb qualsevol tipus de text que es pugui dividir en missatges amb longituds que van des d'una paraula fins a un paràgraf llarg. Els missatges que siguin molt llargs esdevenen molestos a l'hora de ser traduïts i és més difícil de treballar-hi.

Els tres principals casos d'ús que suporta l'extensió Translate són la traducció de contingut, traducció d'interfície local i traducció de programari. Tots estan coberts en les següents seccions, amb enllaços a tutorials i documentació de referència o ajuda sobre el tema en profunditat quan estigui disponible. Dels tres casos d'ús, la traducció d'interfície és la menys utilitzada.

Traducció de contingut

 
La traducció està desfasada: les parts desfasades són les que s'ha reemplaçat amb text font nou i els traductors poden accedir als missatges a actualitzar en un sol clic.

Molts wikis tenen contingut que els agradaria que estigués disponible en diversos idiomes. No importa que siguin unes poques o uns centenars de pàgines. Per evitar de fer perdre el temps als traductors, les pàgines haurien de ser marcades per a traducció només quan siguin raonablement estables. Cada canvi que es faci a partir de llavors pot afectar desenes o centenars de traduccions antigues, i el temps necessari per actualitzar-se suma. Especialment amb traduccions voluntàries, s'ha de ser conscient d'això i respectar el temps que es gasta en realitzar traduccions i actualitzacions, evitant el treball innecessari. Si feu servir l'extensió Translate per traduir pàgines, ja aneu ben encaminat per utilitzar el temps disponible dels traductors de la forma més eficaç i eficient.

La forma en què l'extensió Translate divideix una pàgina en unitats de la grandària de paràgrafs no deixa molta llibertat als traductors per canviar el seu contingut. Això sol ser bo i és ideal on es busca la continuïtat i consistència del contingut entre idiomes. Però a vegades s'ha de treballar de forma diferent, així aquesta forma de realitzar les traduccions no és adequat per exemple en els articles de les Viquipèdies, que solen ser totalment independents. Fins i tot si originalment comencen sent una traducció d'un altre idioma, solen seguir el seu camí independent de la versió original. Amb Translate, la pàgina original sempre és la versió principal, i no es pot afegir nou contingut en les versions traduïdes.

Tenint en compte aquestes limitacions, hi ha multitud de situacions on aquesta característica és la idònia. La major part de la documentació d'usuari, si no tota, entra en aquesta categoria, igual que el contingut amb format similar a notícies que no canvia un cop escrit. Si ja heu instal·lat l'extensió Translate i heu configurat els permisos d'accés, proveu de crear una pàgina i col·locar tot el contingut dins de <languages /><translate>...</translate>, i seguieu els enllaços, o el tutorial Com preparar una pàgina per a la seva traducció.

Groups of pages can be further aggregated together with the Special:AggregateGroups page.

Traducció d'interfície local en wikis multilingües

One thing almost every wiki has customized is the sidebar. It is possible to create a message group for the custom sidebar messages and also for other local interface customisations.

One interesting expansion is the multilingual pages or templates built with the {{int:}} magic word. The translatewiki.net main page and some Wikimedia Commons templates are good examples of this. The magic word {{int:}} is an alternative to the content translation feature and it is more suitable to mark-up heavy pages just like the translatewiki.net main page. Another nice feature is that the language of the page automatically follows the user interface language, so there is no need for a language bar, although you might want to have an interface language selector instead.

Setting this up is currently a bit more complicated than content translation and needs software configuration, but it is all covered in the tutorial How to make an interface message group.

Traducció de programari

L'extensió Translate encaixa molt bé per traduir missatges d'interfície de programari. En translatewiki.net s'usa per traduir desenes de productes de programari, des de jocs fins a aplicacions web. L'extensió Translate suporta la lectura i actualització de traduccions des de i cap a formats usats comunament en el desenvolupament web, incloent propietats Java, i fitxers Gettext i YAML. At translatewiki.net, it is used to translate dozens of software products from games to web applications. The Translate extension supports reading and updating translations from and to common formats used in web development including Java properties, Gettext and Yaml files.

El control de canvis també està disponible per a fitxers que es mantenen externament, perquè internament l'extensió usa una versió emmagatzemada en memòria cau derivada de la versió dels fitxers de localització on el text del codi font i les seves traduccions estan desades, en comptes d'usar directament en el seu format original. Els administradors de traducció poden utilitzar tant la interfície web com una interfície de línia d'ordres per comprovar noves definicions de missatges, i traduccions "fuzzy" (petició d'actualització) quan necessiten ser actualitzades. Això funciona independentment del format subjacent del fitxer o del sistema de control de versions (en cas de que existeixi).

Amb eines simples de línia d'ordres, els administradors de traducció poden importar fàcilment fins i tot un gran conjunt de traduccions existents i amb un sola ordre poden exportar totes les traduccions en el format correcte i en l'estructura de directoris correcta. Podeu fins i tot exportar directament al seu sistema de control de versions, on podeu pujar fàcilment canvis i nous fitxers.

Further reading and tutorials

For translators and translation administrators

 
Slides of a workshop about how to use Extensió:Translate at Wikimania17.

For translation administrators

Reference documents for developers