Növekedés/GYIK

This page is a translated version of the page Growth/FAQ and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Üdvözlünk a Növekedési csapat Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) oldalán. Reméljük, hogy megtalálod a szükséges információkat. Ha azonban mégsem így lenne, mondd el nekünk.

Megjegyzés a fordítók számára: ez az oldal rendszeresen frissül, ami hatással lehet a munkádra. Mindent megteszünk, hogy elkerüljük ezeket a zavarokat.

Általánosságban

Mely funkciókon dolgozol?

 • Új szerkesztők kezdőlapja: egy új speciális oldal, a legjobb hely egy újonc számára a kezdéshez. Többek között:
  • Új felhasználók feladatai: feladatjavaslatok, melyek segítenek az új felhasználóknak a szerkesztés megtanulásában. Az új szerkesztők ezen a csatornán keresztül eredményes szerkesztéseket végeznek! Tudj meg többet erről az eszközről.
  • Mentori modul [opcionális modul]: minden új felhasználónak közvetlen kapcsolata van egy tapasztalt felhasználóval. Így feltehetik a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdéseiket, és kevesebbszer kell keresniük, hogy hol kérhetnek segítséget.
  • Hatás modul: a felhasználó látja, hogy az általa szerkesztett cikkek hány oldalmegtekintést kaptak.
 • Súgópanel: egy platform, mely forrásokat biztosít az új szerkesztőknek szerkesztés közben. Ha kiválasztják az új belépők kezdőlapján javasolt feladatok egyikét, lépésről lépésre végig lesznek vezetve a szerkesztés folyamatán.
 • Köszöntő kérdőív: A közösségek megtudhatják, hogy az új felhasználók miért hoznak létre fiókot a Wikipédián.

A funkcióink összefoglalója alatt többet tudhatsz meg róla.

Melyik wikiken alkalmazták a Növekedési funkciókat?

A wikik listáját megtalálod a Fejlesztés táblázatban. Ez az oldal wikipédiánként is felsorolja a funkciók aktiválását. Growth features have been deployed at all Wikipedias.

Hatékonyak a növekedési funkciók?

A növekedési csapat bizonyítékot talált ezen új funkciók hatékonyságára. Röviden; a növekedés jellemzője, az "új szerkesztői feladatok" a következők növekedéséhez vezet:

 • annak valószínűsége, hogy az új felhasználók először szerkesztenek cikket (+11,6%)
 • annak valószínűsége, hogy maradnak szerkesztők
 • a szerkesztések száma az első néhány hét alatt a wikin (+22%)

Azt is megállapítjuk, hogy a szerkesztésük minősége hasonló a kontrollcsoportéhoz. Mindezek alapján úgy véljük, hogy minden Wikipédiának fontolóra kellene vennie a növekedési funkciók bevezetését. Ez a fejlesztés 2021 októberében valósult meg.

Az interfész részben lefordított. Hogyan tudok ezen változtatni?

Az interfész fordításai a translatewiki.net oldalon találhatóak.

Egy hétig is eltarthat, amíg az új fordítások telepítése megtörténik.

A speciális oldalak nevei különleges eljárást igényelnek. A következő karakterláncok esetében közvetlenül fordulj hozzánk a fordításokkal kapcsolatban: Special:WelcomeSurvey, Special:Homepage, Special:Impact, Special:ClaimMentee.

Tesztelhetem a funkciókat?

Azokon a wikiken, ahol a Növekedés funkciók elérhetőek, és a test.wikipedia.org oldalán is, menj be a felhasználói beállításokra valamelyik wikin, majd:

 • engedélyezd a Súgópanel megjelenítését a(z) Szerkesztés fülön.
 • engedélyezd az Új felhasználók kezdőlapát a(z) Felhasználói adatok fülön. Az új szerkesztők kezdőlapjának engedélyezése hozzáférést biztosít az Új felhasználók feladataihoz.

Ne felejtsd el engedélyezni a Mindkét beállítást: A kezdőlapon található javasolt szerkesztésekhez szükséges a Súgópanel használata.

Hogyan kaphatja meg a wikim a funkciókat?

A Növekedés funkciói mostantól minden Wikipédián elérhetőek. De bármelyik Wikimédia által üzemeltetett wiki kérheti, hogy ezek a funkciók a következő feltételekkel legyenek elérhetőek.

Középpontban az alábbi wikikkel fogunk dolgozni fontossági sorrendben:

 1. Wikipédiák a pilóta wikik készletében - minden visszajelzéssel foglalkozunk, amit kapunk tőlük.
 2. Wikipédiák - a funkciókat úgy kapják meg, ahogy vannak, de figyelembe vehetjük a Wikipédiák fejlesztési javaslatait.
 3. Minden más Wikimédia projekt - megkapják a funkciókat úgy, ahogy vannak, és a csapatnak nem lesz ideje arra, hogy prioritásként kezelje az ezekre a wikikre jellemző fejlesztéseket.

Tervezed, hogy a funkciókat a Wikipedián kívül is bevezeted?

Szívesen látunk minden Wikimédia-közösséget, mely a saját wikijén szeretné bevezetni a Növekedés funkcióit. Ahelyett azonban, hogy egyszerűen csak úgy telepítésre kerülnének a funkciók, ahogy vannak, inkább az érintett wikikre igazított megoldást szeretnénk nyújtani. Lépj velünk kapcsolatba a csapat vitalapján, hogy megbeszéljük, hogyan tudjuk az eszközöket úgy módosítani, hogy azok a te Wikimédia-projekted számára is működjenek.

Pontosítanád, hogy mit jelentenek a "kísérleti wikik", az "ellenőrző csoport wikik" és a "nagykövetek"?

A kísérleti wikik olyan wikik, melyek szorosan együttműködnek a Növekedési csapattal. Részt vesznek a projektek meghatározásában és a projektek korai felülvizsgálatában. Emellett minden prototípust ők tesztelnek először. A Növekedési csapat kapcsolatba léphet néhány más wikivel ezen lépések egy részéért.

értékű kísérleti wikik a következőek: arab Wikipédia, spanyol Wikipédia.

Annak érdekében, hogy a kísérleti wikikkel jobb kommunikációs folyamatot tudjunk megvalósítani, a Növekedési csapat részmunkaidős vállalkozókat, nagyköveteket alkalmaz. Ezeket a nagyköveteket a közösségből toborozták. A nagykövetek a „kontrollcsoportwikikkel” is felvehetik a kapcsolatot a „kísérleti wikikhez” hasonló együttműködés érdekében.

A nagykövetek megkönnyítik a kommunikációt a Növekedési csapat és a közösségük között. Segítenek a Növekedési csapatnak megérteni a wikik sokszínűségét, és segítik a közösségüket a Növekedési eszközök használatában és az új szerkesztők fogadásában.


Használhatom a Növekedés funkcióit mobilon? A hivatalos alkalmazásokon (iOS, Android)?

A növekedési funkciók úgy vannak kialakítva, hogy a Wikipédia asztali és mobil változatán egyaránt használhatóak legyenek. A hivatalos alkalmazásokon (iOS, Android) nem érhetőek el.

Some features similar to Growth features can be available on the official Wikimedia Apps: Suggested images.

Hozzáférés a funkciókhoz

Hogyan juthatnak hozzá a meglévő felhasználók a funkciókhoz?

Azokon a wikiken, ahol a Növekedési funkciók már bevezetésre kerültek, bárki megtalálhatja azokat a Beállítások között.

Workshopot szervezek. Hogyan szabályozhatom, hogy a tanulóim hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz, amikor fiókot hoznak létre?

Lehetőség van linkparaméterrel szabályozni a funkciókhoz való hozzáférést a Wikipédiákon:

 • Special:CreateAccount?geEnabled=1 kényszeríti a növekedési funkciókat a fiók létrehozásakor
 • Special:CreateAccount?geEnabled=0 kényszeríti az alapértelmezett élményt a fiók létrehozásakor

Minden Wikipédián alapértelmezés szerint be vannak kapcsolva a növekedési funkciók. Ezt a paramétert csak nagyon korlátozottan szabad használni. Hatással lenne a Növekedési csapat által a fiók létrehozásával és a funkciók használatával kapcsolatban gyűjtött adatokra. Értesíts bennünket, ha ezeket a paramétereket tervezed használni.

If you are a workshop host, see how you can signup to become a mentor, and how to automatically assign your students to you.

Kezdőlap

A következő elemek csak azokra a wikikre érvényesek, ahol a Növekedési funkciók bevezetésre kerültek. All Wikipedias have Growth features enabled by default.

Hogyan lehet elérni a kezdőlapot?

Ha nemrégiben hoztad létre a fiókodat a Wikipédián, a kezdőlapot a felhasználónevedre kattintva érheted el, a link pedig bármelyik oldal jobb felső sarkában található.

Ha már rendelkezel fiókkal a Wikipédián, akkor a beállításaid között engedélyezned kell a kezdőlapot. Ha ez megtörtént, a kezdőlap a felhasználónevedre vagy a vitalapod hivatkozására kattintva érhető el. Ott találsz egy új lapot, mely a kezdőlapodra vezet. A beállításaid között van egy olyan lehetőséged is, hogy közvetlenül a kezdőlapodra lépj, amikor a felhasználónevedre kattintasz.

Az e-mail címemet kérik, vagy az e-mail címem a honlap tetején jelenik meg. Miért?

Azt feltételezzük, hogy a legtöbb ember tudja, hogyan kell használni az e-mailt. Ennek köszönhetően arra bátorítjuk a felhasználókat, hogy adják meg az e-mail címüket, hogy értesítést kaphassanak, például ha más felhasználók megemlítik őket a wikiben.

Az e-mail cím nem lesz látható más felhasználók számára. A többi felhasználóval való kommunikáció mind a wikin keresztül történik.

A kezdőlapon megjelenő súgó linkek nem lényegesek. Hogyan lehet őket megváltoztatni?

Ezek a linkek ugyanazok, mint a Súgópanelen.

Egy adminisztrátor tudja megváltoztatni ezeket a linkeket a(z) Special:EditGrowthConfig segítségével.

Ebben a feladatban segíthetünk. Lépj kapcsolatba velünk a kéréseddel; kérlek, adj meg egy linket a közösségi megbeszélésre, mely a módosításhoz vezet.

On the impact module, when is the data refreshed?

It is refreshed every 24 hours, except for the number of edits made or the number of thanks received, which are both updated instantly.

On the impact module, which edits are counted in the edit counter?

Csak a fő névtérben végzett szerkesztéseket (például a Wikipédia szócikkein) számoljuk. A visszavont szerkesztések kivételek.

On the impact module, why are some of the numbers displayed inaccurate?

Due to performance reasons, the impact module surfaces the last 1 000 edits you made. This number is used to determine your longest streak as well.

The impact module's main audience is newcomers. We designed this impact module with the average number of edits and days of presence of typical newcomers. This is why the numbers aren't reflecting the edits of very active users.

Javasolt módosítások

Hogyan működik a Javasolt szerkesztések?

Hogyan történik a témák és feladatok javaslata?

Olyan szócikkeket javasolunk, melyek a kiválasztott témák és az általad kidolgozandó feladatok kombinációját ötvözik.

Ha csak a feladattípusokat választod ki, akkor az összes olyan cikket megkapod, amely rendelkezik a feladattípusnak megfelelő sablonnal. Ha például nem jelölsz ki semmilyen témát, és feladatként a "Copyeditet", akkor legfeljebb 200 cikket kapsz a copyedit feladatról, bármilyen témában.

Ha témaként az "Európa" és feladatként a "Copyedit" opciót választod, akkor legfeljebb 200 olyan Európáról szóló cikket kapsz, melyeknek a sablonja a copyedittel kapcsolatos.

Ha az előző kiválasztáshoz hozzáadod a "Szócikk bővítése" opciót, akkor olyan cikkeid lesznek, melyek Európáról, és akár a copyeditről, akár a bővítésről szólnak.

Ha az előző kiválasztáshoz hozzáadod az "Ázsia" szót, akkor vagy Európáról vagy Ázsiáról, és/vagy a copyeditről és a bővítésről szóló cikkeket kaphatsz.

SuggestedEdits felügyelete és hibaelhárítása

Figyelemmel kísérhetem, hogy mely szócikkeket szerkesztették Javasolt szerkesztésekként?

A Javasolt szerkesztésekként szerkesztett szócikkek a Legutóbbi változtatások és a Figyelőlistában ekként vannak megjelölve.

Hogyan lehet nyomon követni, hogy mely témákhoz vagy feladatokhoz van szükség további szócikkekre?

Használd ezt: Special:NewcomerTasksInfo.

Egy adott kombinációhoz nincs feladatom. Ez normális?

Néhány témában nincs sok cikk. Ennek eredményeképpen kevesebb olyan cikk van, amelyet karbantartási sablonokkal jelölnek, ami korlátozott választékot eredményez.

Egy felhasználó nem megfelelő módon használja az eszközöket. Mit tehetek?

Összességében a felhasználók konstruktívabb szerkesztéseket végeznek a Növekedési funkciók használatával. Azonban előfordulhat olyan felhasználó, aki nem követi az útmutatást, és nem megfelelő módon használja az eszközöket.

Az ilyen helyzetek kezelésének legmegfelelőbb módja a nem konstruktív viselkedésre vonatkozó szokásos eljárás alkalmazása:

 1. próbáld megérteni, hogy mit próbál elérni a szerkesztő,
 2. vedd fel a kapcsolatot ezzel a felhasználóval, magyarázd el neki a helyzetet, kérdezz rá a részletekre, és irányítsd el egy másik útra, ha van ilyen,
 3. ha a nem konstruktív viselkedés továbbra is fennáll, akkor blokkolni kell a felhasználót.

Ha ismétlődő és hasonló, nem konstruktív szerkesztések történnek a wikin, értesíteni kell bennünket. Adj hozzá az üzenetedhez néhány diffet a nem konstruktív szerkesztések példájaként, hogy a Növekedési csapat elemezni tudja a helyzetet, és elgondolkodhasson a megoldáson.

A felhasználói beállítások között engedélyeztem a kezdőlapot. Amikor kiválasztok egy javítandó szócikket a kezdőlapon, nem látok semmilyen útmutatást a cikkhez.

Aktiváltad a Súgópanelt a beállításaid között? Ha igen, tájékoztass bennünket erről a problémáról.

Javasolt szerkesztési konfiguráció

Hogyan lehet több feladatot biztosítani az új belépőknek?

Az új szerkesztők 5 karbantartási feladatot végezhetnek el, nehézségi szint szerint rangsorolva:

Feladat Based on Nehézségi szint A feladat célja
Copyedit szócikk szerkesztése Templates könnyű szerkesztés Szövegellenőrzés (elírások, helyesírási és nyelvhelyességi hibák, stílus javítása)
Linkek hozzáadása Machine suggestions[1] könnyű szerkesztés szócikkek közötti hivatkozások hozzáadása
Add Images Machine suggestions közepes szerkesztés add images to unillustrated articles
Add Images to article's sections Machine suggestions közepes szerkesztés add images to unillustrated sections in articles
Szócikk frissítése Templates közepes szerkesztés szócikkek frissítése (meglévő szócikkek aktualizálása)
Hivatkozások hozzáadása Templates közepes szerkesztés hivatkozások keresése (források a meglévő szócikkekhez)
Szócikk bővítése Templates nehéz szerkesztés csonkok bővítése forrással rendelkező szócikkekké

A feladatok a karbantartási sablonok alapján kerülnek listázásra. A rendelkezésre álló feladatok számának növeléséhez a következőket teheted:

 • További, a feladat definíciójának megfelelő sablonokat adhatsz hozzá a wiki Special:EditGrowthConfig-hez
 • Karbantartási sablonokat adni a wiki több cikkéhez.

Néha könnyű feladatok nem állnak rendelkezésre, mert tapasztalt szerkesztők dolgoznak rajtuk. Javasoljuk, hogy a tapasztalt felhasználók inkább a nehezebb feladatokon dolgozzanak, hogy az új szerkesztőknek legyen esélyük az első szerkesztésekre.

Javasolhatunk-e új feladattípust, vagy rendelhetünk-e más nehézségi szintet egy meglévő feladathoz?

Erre jelenleg nincs lehetőség. Tájékoztass a lehetséges projektemről.

Strukturált feladatok – Általánosságok

Mi az ötlet a Strukturált feladatok mögött?

Most tasks offered on wiki require to know a lot of wikis-specific technical or conceptual processes. We decided to break down editing workflows into a series of steps that newcomers can accomplish easily. We think these types of edits will be easier for newcomers to do, and easier to do on mobile, helping more newcomers do more edits. Our goal is to show users that they can edit, and to encourage them to edit more, more often, and on different tasks types.

A felhasználók mely típusai lettek megkeresve ezen új koncepciók tesztelése céljából?

A tervezési folyamat során többféle felhasználótípus került bevonásra.

 • A meghatározási folyamat során: A növekedési csapat tagjai (köztük több aktív wikiszerkesztő) és a Nagykövetek (a folyamat ezen szakaszában: arab Wikipédia, bengáli Wikipédia, cseh Wikipédia, vietnámi Wikipédia).
 • A korai prototípusok teszteléséhez a funkciók általunk megcélzott két szerkesztőtípusra összpontosítottunk.
  • olyan emberek, akik nem wiki szerkesztők (UserTesting.com segítségével, angol és spanyol nyelven)
  • tapasztalt felhasználók, akik részt vesznek az új felhasználók első lépéseiben, akik a kísérleti wikikről érkeztek, így a spanyol Wikipédia emberei.

A következő elemek csak azokra a wikikre érvényesek, ahol a Strukturált feladatok - Link hozzáadása bevezetésre került.

A "Link hozzáadása" olyan szócikket mutat a felhasználóknak, ahol több belső linkre van szükség. Ez a "Link hozzáadása" egy karbantartási sablonokon alapuló feladat. Az új szerkesztőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mit kell tenniük, ami bonyolulttá teheti számukra a dolgokat: mi a jó link, hova kell linkelni...? Még a Súgópanelen megjelenő útmutatás ellenére sem volt minden link pontos, és néha néhány külső linket is hozzáadtak.

Ennek eredményeképpen a Növekedési csoport azon dolgozik, hogy javítsa ezt a folyamatot, csökkentve a nehézségeket, amelyekkel a szerkesztők szembesülhetnek. Jobb útmutatást adunk, és javasoljuk a potenciálisan hozzáadható linkek sorát. Ezek a linkek a szócikk egyes szavainál jelennek meg. A szerkesztőknek kell eldönteniük, hogy egy linket hozzáadnak-e vagy sem. Ezeket a linkeket egy gép javasolja.

A listát a bevezetési táblázatban találhatod.

A predikciók átlagosan 70%-os pontosságúak.

Néhányan megkérdezték tőlünk, hogy lehetséges lenne-e jobb előrejelzés. Lehetséges lenne, de ez csökkentené a feladat érdekességét. Arra bátorítjuk az új belépőket, hogy értsék meg, miért lenne (vagy nem lenne) érdekes egy javasolt link az olvasók számára, és döntsék el, hogy időszerű-e, hogy felvegyék. A magasabb előrejelzési arány elvenné a feladat iránti érdeklődést, mivel a linkek beillesztése lenne az alapértelmezett válasz.

Van-e korlátozás a naponta szerkeszthető cikkek számára?

Kaptunk néhány visszajelzést arról, hogy egyes felhasználók sok linket adnak hozzá, anélkül, hogy különösebben figyelembe vennék a szerkesztések minőségét. Ennek következtében létrehoztunk néhány minőségi korlátot. 2022 januárjától egy felhasználó naponta legfeljebb 25 szócikket szerkeszthet.

Tisztában vagyunk ezzel a problémával, és dolgozunk a megoldásokon, hogy orvosoljuk. Addig is, a Diffedit segítségével csak ezt az egy rossz linket lehet szerkeszteni.

Strukturált feladatok - Kép hozzáadása

The following items are only valid for the wikis where Structured tasks - Add an image has been deployed. Többet megtudhatsz erről a projektről, ha meglátogatod a projekt oldalát.

Mi a célja a "Strukturált feladatok - Kép hozzáadása" című projektnek?

Ugyanazon az elven alapul, mint a "Javasolt szerkesztések - Link hozzáadása", ez a projekt a képek beillesztésével kapcsolatos további akadályok elhárítására összpontosít.

Mely wikikben van Strukturált feladatok – Kép hozzáadása?

You can find the list in the deployment table.

Milyen szabályok határozzák meg a "Strukturált feladatok - Kép hozzáadása" által végzett szerkesztést?

Több szabályunk is van:

 • A képek akkor kerülnek kiválasztásra, ha azokat más Wikipédiákon is használják. Például, ha több, különböző nyelvű szócikk, mely ugyanahhoz a Wikidata-elemhez kapcsolódik, ugyanazt a képet használja, akkor javasoljuk a képet.
 • Csak azok a szócikkek jelennek meg a képek hozzáadásánál, melyekben nem szerepel kép.
 • Az olyan szócikkeket, melyekben van infobox, de nincs kép, egyelőre nem kell figyelembe venni.

Súgópanel

Meg szeretnénk változtatni néhány, a Súgópanelen megjelenő linket. Hogyan lehet ezt megtenni?

Egy adminisztrátor tudja megváltoztatni ezeket a linkeket a(z) Special:EditGrowthConfig segítségével.

Segítséget tudunk nyújtani ebben a feladatban. Légy szíves, írj nekünk a kéréseddel kapcsolatban; kérlek, adj meg egy linket a közösségi vitához, mely a módosításhoz vezetett.

Ezek a linkek a kezdőlapon is használatosak.

Hová kerülnek a Súgópanelen keresztül feltett kérdések?

Alapértelmezés szerint ezek a kérdések a helyi Súgófelületre kerülnek.

Ha létezik Súgószolgálat és mentorok listája is, akkor a közösségen múlik, hogy eldöntse, hogy:

 • az új üzenetek az új szerkesztők mentoraihoz kerüljenek-e,
 • az új üzenetek a Súgószolgálathoz kerüljenek-e.

Az adminisztrátor ezt a beállítást a(z) Special:EditGrowthConfig segítségével változtathatja meg.

A mi közösségünk úgy döntött, hogy a súgópanelen közzétett összes üzenetnek a Súgószolgálathoz kell kerülnie. Néhány oldalon ez nem így van. Miért?

Megfigyeltük, hogy az új szerkesztők néha megpróbálnak kapcsolatba lépni a mentorukkal, a saját vitalapjukon üzenetet írva (user:New contact User:Experienced by posting at User_talk:New). Ennek következtében felajánljuk a mentorral való kapcsolatfelvételt, amikor a szerkesztők a saját vitalapjukon a Súgópanelt használják.

A funkciók konfigurálása

  Megjegyzés: Growth configuration is progressively replaced by Community Configuration

Szeretnénk valamit változtatni a Növekedési funkciók konfigurációján. Hogyan tehetjük ezt meg?

A wikin bármelyik adminisztrátor szerkesztheti a konfigurációs oldalt (Special:EditGrowthConfig). Természetesen ügyelni kell arra, hogy a változtatás közösségi egyetértésen alapuljon.

Kérjük, jelezd felénk, ha bármilyen kérdésed van a Növekedési funkciókkal kapcsolatban, amit meg szeretnél változtatni, vagy hogy miért változtatod meg a konfigurációt. Ha megosztod velünk a visszajelzéseidet, az segíteni fog a Növekedési funkciók javításában.

Megváltoztattam a "Szócikkek közötti linkek hozzáadása" beállítását az Special:EditGrowthConfig pontban, de nem működik.

A konfigurációs beállítások egy része (például a kizárandó szakaszok listája) akkor kerül alkalmazásra, amikor egy új javaslat generálódik. Ezután kerülnek a Javasolt szerkesztések várólistára, és nem befolyásolják a várólistán már szereplő javaslatokat. A régi javaslatok mindaddig a várólistán maradnak, amíg meg nem jelennek a felhasználónak. Mivel a várólista általában több tízezer elemet tartalmaz, nagyon sokáig tarthat, amíg a régi konfigurációjú javaslatok kiürülnek a rendszerből.

Ennek következtében javasoljuk, hogy gondosan szerkesztheted a kizárt szakaszok listáját, hogy egyszerre a lehető legtöbb szükséges szakasz kerüljön fel a listára.

A helyzet javítását célzó tervekről lásd T313642.

A mentori rendszer konfigurációja és működése


Mentorship setup

A wikimben nem működik a Növekedési mentorálási rendszer. Hogyan tudom beállítani?

A következő lépések összefoglalják a folyamatot. A teljes folyamatot ezen a külön oldalon ismertetjük.

Először is ellenőrizned kell, hogy a Növekedési eszközök telepítve vannak-e a wikidben. Ha ez még nem így van, nézd meg, hogyan szerezheted be a funkciókat.

Ezután találnod kell néhány további mentort, aki önkéntesnek jelentkezik.

When you agreed with other mentors, someone has to turn the mentoring process on at Special:EditGrowthConfig.

Mentors can then sign up visiting Special:MentorDashboard. This page is where mentors can configure their mentorship preferences, and, if needed, put themselves on pause or quit.

Admins can manage the list of mentors (edit description, remove mentors). It is done using Special:ManageMentors.

We can assist you in this task. Please contact us with your request; please provide a link to the community discussion that led to this change.

Hány mentor kell egy wikinek?

Megfigyeléseink alapján azt tanácsoljuk, hogy a wikidnek havonta minden 500 új felhasználó csoportjára legyen egy mentor. Például, ha a wikidnek havonta 2500 új szerkesztője van, akkor legalább 5 mentorra van szükséged.

Mi legalább 3 mentort ajánlunk.

Ki lehet mentor?

Minden közösség maga dönti el, hogy milyen kritériumok alapján lehet mentorrá válni. Azt tanácsoljuk a közösség tagjainak, hogy a kritériumokat tartsák egyszerűnek és bátorítónak, hogy több mentor jelentkezzen.

By default, the signup process is opened to editors who have 500 edits and 90 days of presence. These values can be changed at Special:EditGrowthConfig.

Instead, it is possible to assign the right to enroll as a mentor to a user group (a new or existing one) that will be granted manually by admins or bureaucrats. If you are interested in that, please contact the Growth team.

Hogyan kerülnek hozzárendelésre a mentorok az új szerkesztőkhöz?

Minden új szerkesztő kap egy mentort, akit véletlenszerűen választunk ki az önkéntesek listájáról.

Hány üzenetet kap egy mentor hetente?

Ezt nehéz megmondani. Attól függ, hogy mennyire motiváltak az új szerkesztők, és hogy hány mentor van a wikiben. Átlagosan mentoronként 0 és 6 üzenet között figyelhetjük meg hetente, a hetek közötti ingadozásokkal.

Gondoltatok már arra, hogy csak olyan embereket jelöljetek ki mentornak, akik már végeztek néhány szerkesztést?

Nem tudjuk, mire van szüksége minden egyes új szerkesztőnek. Ennek következtében minden új szerkesztőhöz mentort biztosítunk. Ezután az új felhasználó feladata, hogy felvegye a kapcsolatot a mentorával.

This decision has been made based on the following rationale:

 • E kutatás alapján néhány új felhasználónak szüksége van arra, hogy megerősítsék a szerkesztési jogát, mielőtt az első szerkesztést elvégezné.
 • Más szerkesztők pedig több információt szeretnének kapni a szerkesztésről, mielőtt elkezdenék azt. A mentor segíthet nekik.
 • The Newcomers survey is displayed to newcomers when they sign up. This survey had a question about providing a mentor and the vast majority of users replied that they wish to have a mentor.

We provide an option for newcomers to opt-out mentorship.

A mi wikink már rendelkezik egy mentorálási projekttel. A Növekedés mentorálási rendszere ezt helyettesítheti?

Feltételezzük, hogy a mentorálási rendszered egy olyan tapasztalt felhasználókból álló lista, akik a motivált új felhasználók rendelkezésére állnak, akiknek konkrét kérdéseik vannak konkrét témákkal kapcsolatban. A legtöbb ilyen szerkesztő szerepel a Wikidata listáján.

A közösségeden múlik, hogy megtaláld a megfelelő módját a Növekedés mentorálási funkció integrálásának. Néhány lehetőség többek között:

Cseréld le a mentorálási rendszeredet az új rendszerre

Ha a mentorálási rendszered nem túl sikeres, felválthatja a Növekedési csapat funkciója.

Mindkét rendszer működjön együtt Elképzelhető, hogy két szerepkörrel rendelkezel:

 • A növekedési mentorálás az új szerkesztők alapvető kérdéseivel foglalkozik,
 • A meglévő mentorálás gondoskodhat az új szerkesztőkről, akik jobban bekapcsolódnak.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy a Növekedés funkciók felületét helyileg kell lefordítania a saját fogalmaid alapján.

A mentorálási rendszer használata

Hol jelentkezhetek mentornak?

Ha a közösséged létrehozott egy mentorprogramot a Növekedés funkciók használatával, meglátogathatod a Special:MentorDashboard vagy Special:EnrollAsMentor lapokat a jelentkezéshez.

Lehet, hogy a közösséged meghatározott bizonyos feltételeket a mentorrá váláshoz.

Ha az Special:MentorDashboard vagy Special:EnrollAsMentor nem működik, az azt jelenti, hogy a mentorálás nincs kiépítve a wikiden.

Hogyan mutatkozhatok be mentorként?

Amikor mentornak jelentkezel, elmagyarázhatod a kezdőknek, hogy hogy segíthetsz nekik. Ha nem írsz ilyen leírást, egy helykitöltő fog szerepelni: „Ez a tapasztalt szerkesztő tudja, hogy új vagy, és segíteni tud a szerkesztésben.”. Az adminisztrátorok a leírásodat az Special:ManageMentors felület használatával szerkeszthetik.

Bővebben erről

Mentorként szüneteltetnem kell a mentori tevékenységemet. Hogyan tehetem ezt meg?

 
Options displayed when someone edits the mentor profile using Special:MentorDashboard .

Elmehetsz az Special:MentorDashboard felületre, és szüneteltetheted a tevékenységedet. Meghatározhatod a szünet időtartamát. You can return as active or shorten or extend this duration anytime.

Nem rendelnek hozzád új kezdőt. A már hozzád rendelt kezdők értesítést kapnak a szünetedről. Másik mentorhoz fordulhatnak.

However, newcomers who had already started a conversation with you, or contact you by directly visiting your user talk page, may still leave you a message.

If you plan to be off for more than a few weeks, please consider quitting mentorship instead (and returning!).

Mint mentor, szeretnék kilépni a mentorálásból. Hogyan tehetem ezt meg?

Elmehetsz ide: Special:QuitMentorship, és onnan kiléphetsz. Ez a link a Mentor irányítópultjáról érhető el.

As a mentor, I prefer to select people I mentor, instead of being randomly assigned to anyone. How can I do it?

Any mentor listed can be assigned to any new account. However, some event mentors would prefer to only have event participants assigned to them.

You can go to Special:MentorDashboard and select "Nincs (manuálisan vállalom el őket)" in the "A hozzám rendelt mentoráltak száma" menu.

No new mentee will be assigned to you, but you can still claim mentees.

Please note: this feature has been implemented for workshop hosts or campaigns organizers first. We expect regular mentors not to use it, as it would change the number of mentors assigned to mentees.

As a newcomer, I would like to opt out of mentorship. How can I do it?

It is possible to refuse to have a mentor.

At Special:Homepage, locate the mentor module, where your mentor's name is displayed. Click on the three dots, and click on "Kijelentkezés a mentorálásból".

You will be able to opt in later, but you might have a different mentor.

Can I change the number of newcomers assigned to me?

On the Special:MentorDashboard , you can increase or lower the number of newcomers assigned to you.

This setting will statistically increase or decrease the number of new accounts assigned to you. However, we can't predict the number of users who will ask you questions. You can increase the number of newcomers assigned to you, and not getting much questions. And you can lower the number of newcomers and be randomly assigned to newcomers who have a lot of questions.

I host a workshop. How can I assign the students to me and co-hosts?

Workshop hosts now have an option to claim workshop attendees as mentees, by using Special:CreateAccount?forceMentor=. See the example below:

https://en.wikipedia.org/wiki/Special:CreateAccount?forceMentor=Trizek|Martin_Urbanec

The newcomer who creates their account from this URL will have either Trizek or Martin_Urbanec as their mentor.

Use a vertical bar sign (|) to separate mentors' usernames.

If a username has a space in it, you have to use an underscore sign (_) to replace the space in the URL.

Management of mentors and mentees

Át lehet helyezni egy új szerkesztőt egy másik mentorhoz?

Igen, bármely mentor átvehet mentoráltat egy másik mentortól az Special:ClaimMentee használatával.

The process is different if you want to reassign all your mentees, or reassign all mentor's mentees.

Egy mentor most lépett ki. Átcsoportosíthatjuk az összes új szerkesztőjét más mentorhoz?

If the mentor used Special:QuitMentorship, it is done automatically. The mentor name is removed from the mentor list as well.

Ha a mentor inaktív, blokkolva lett, vagy a mentorság megszüntetése nélkül hagyta el a wikit, egy adminisztrátor eltávolíthatja a nevét a mentorok listájáról. Az Special:ManageMentors használatával történhet ez meg. A hozzá rendelt kezdőket automatikusan áthelyezik.

Mi történik, ha egy mentor blokkolva lett?

A mentort azonnal a mentorságból kilépettnek tekintik. Az adminisztrátorok eltávolíthatják a mentort a mentorlistáról. Ez az Special:ManageMentors használatával tehető meg.

Hogyan tudom megjeleníteni egy adott felhasználó mentorát? / Hogyan adhatjuk hozzá a mentor nevét az üdvözlő üzenetünkhöz?

Írd be a varázsszót {{#mentor:Foo}} egy wikitext oldalra, és nézd meg az előnézetet. A "Foo" helyébe a megcélzott felhasználónevet kell beírni. Így megjelenik Foo mentorának neve.

Ez a varázssz.ó használható sablonban: üdvözlő üzenet, felhasználói vitalap üzenetei, userbox, stb.

Ha a mentor megváltozik, akkor a varázsszó az új mentor nevét veszi fel.

Ezt az üzenetet szükség esetén "subst:" is el lehet küldeni: {{subst:#mentor:Foo}}. Foo mentora ekkor wikitextként lesz elmentve.

Can I display the list of mentors somewhere?

You can transclude the list of mentors anywhere, with the following syntax: {{Special:ManageMentors}}.

Some wikis have created a specific page, with the mentor list. This page sometimes includes local rules about mentorship, or best practices to follow. You can find these specific pages on Wikidata. If you create a specific page, please list it on Wikidata as well.

A mentorok és az új szerkesztők közötti interakciók

Milyen kérdéseket tesznek fel az új szerkesztők?

Az eddigi megfigyeléseink alapján a kérdések többnyire az alapvető szerkesztéssel kapcsolatosak.

Néhány kérdés társadalmi interakció ("helló"), olyan felhasználóktól származik, akik kipróbálják az eszközöket, hogy megnézzék, válaszol-e valaki. Arra biztatunk, hogy válaszolj ezekre a köszönésekre, mivel ezek bizonyos párbeszédek kezdetét jelenthetik.

A közösségek tapasztalatai alapján a Növekedés csapat egy útmutatót dolgozott ki a mentorok számára, akiknek ezekre a kérdésekre kell válaszolniuk.

Az új szerkesztők nem válaszoltak az üzeneteimre. Miért?

Két lehetséges eset van:

 • Említetted a felhasználót, amikor válaszoltál? Az új szerkesztők nem tudják, hogyan kell használni a figyelőlistát vagy más eszközöket a változások nyomon követésére. A kezdőlapon látható, hogyan lehet visszatérni a mentor vitalapjára, de a megemlítésük a legeredményesebb. A ping egy értesítést fog akciózni, ami a legsikeresebb módja annak, hogy az új szerkesztők tudják, hogy válasz érkezett az üzeneteikre.
 • Az új szerkesztők nem naponta jönnek a wikire. Néhányan közülük néhány nap múlva, mások néhány hét múlva válaszolnak. Mentorok, kérlek, ezt vegyétek figyelembe, amikor archiváljátok a felhasználói vitalapokat.

Kitől kérdezhetem meg, ha a mentorom nem válaszol?

Ha a mentorod nem elérhető, a kérdésedet felteheted a helyi súgószolgálatnak, vagy bármely más tapasztalt felhasználónak.

Kérhetek másik mentort?

Felveheted a kapcsolatot egy másik mentorral, és megkérheted, hogy legyen a mentorod. Ha beleegyeznek, a mentor elvégzi a váltást.

Mentorként hogyan tudom ellenőrizni a hozzám rendelt új szerkesztőket?

After signing up as a mentor, you can access it by visiting Special:MentorDashboard. A link is provided in your user menu.

At Special:MentorDashboard, you can filter your list of mentees by number of edits.

Szűrhetem a mentoráltjaim tevékenységét a Friss változtatásokban vagy a Figyelőlistámban?

Azoknál a wikiknél, ahol a mentorok irányítópultja telepítve van, egy új szűrő áll rendelkezésre a mentorok számára. Ők a Figyelőlistán és a Friss változtatásokban nyomon követhetik a mentoráltjaik tevékenységét. Adatvédelmi okokból ehhez a szűrőhöz a mentoron kívül más nem férhet hozzá. Ez a szűrő csak a mentorhoz rendelt mentoráltakat szűri. Ez a szűrő nem látható azok számára, akik nem mentorként vannak feltüntetve.

Egy nagyon tapasztalt felhasználó az egyik mentoráltam. Miért?

Technikai okokból mindenkinek kijelölünk egy mentort, beleértve a tapasztalt szerkesztőket is.

At Special:MentorDashboard, you can filter your list of mentees by number of edits. Így elrejtheted a tapasztalt szerkesztőket.

At Special:RecentChanges, you can filter the list by number of edits. Így elrejtheted a tapasztalt szerkesztőket.

Users who don't want to have a mentor can opt-out.

Az összes hozzám rendelt mentoráltam látható a mentoráltak listájában?

A listádban csak azok a szerkesztők jelennek meg, akik bekapcsolták a kezdőlapot.

Notes

 1. At most Wikipedias, Add a link has been upgraded as a structured task.