2017 wikitekst editor

This page is a translated version of the page 2017 wikitext editor and the translation is 100% complete.

De 2017 wikitekst editor is een mode in de VisualEditor extensie die toestaat dat gebruikers de visuele editor hulpmiddelen en taakbalk gebruiken bij het bewerken van de wikitekst broncode. Het wordt benaderd van binnen de visuele editor door te klikken op de knop in de werkbalk om naar wikitekst over te schakelen.

De wikiteksteditor van 2017 werd in 2023 vrijgegeven aan wiki's die door de Wikimedia Foundation werden gehost. Standaard staat het niet aan. U kunt het inschakelen om het te gebruiken op Wikimedia wiki's bij uw voorkeuren, klik op het selectievakje "Gebruik de wikitekst-modus in de visuele tekstverwerker, in plaats van een andere wikitekst-tekstverwerker" en daarna op "Opslaan".

Wat is het

Om een van onze doelen in het 2016–2017 jaarplan te ondersteunen, "Maintain and incrementally improve current content creation and curation interfaces", werkt het Editing Department aan een nieuw wikitekst editor.

Het is geïntegreerd met de visuele editor om beter tussen de twee te kunnen omschakelen. Het ontwerp is soortgelijk aan de visuele editor en ze hebben ook veel hulpmiddelen gemeen, inclusief de service citoid. Deze mode is beschikbaar voor desktop gebruikers. De hoofdtaak op Phabricator is taak T104479 (deze software wordt soms ook wel de "modern wikitext editor" of de "new wikitext editor"/"NWE" genoemd).

Het is een nieuwe editor, geen doorontwikkeling van de bestaande wikitekst editor. Omdat de editor is gebaseerd op VE-oppervlak en niet op een standaard tekstgebied, werken veel van de bewerkingsgadgets daar niet mee (het vereist het gebruik van zeer specifieke API om toegang te krijgen tot wikicode). Gadgets die een bewerkingsformulier openen en een tekstgebied vereisen, kunnen met action=submit (in plaats van action=edit) overschakelen naar de gewone wikicode-editor.

Wat waren de redenen van dit project?

In 2010 heeft de Wikimedia Foundation het project Usability afgerond (met als producten de skin Vector , het upload hulpmiddel en de 2010 wikitext editor ) en is overgestapt op de onderwerpen die door de gemeenschap in de strategie voor 2010–2015 zijn geselecteerd. Dit bevatte een aantal verbeteringen van de hulpmiddelen voor het bewerken, wat het meeste zal zijn opgevallen bij de visuele editor, naast de notificaties. De strategie is niet en was nooit om wikitekst te vervangen; wij zien beide systemen voor het bewerken als belangrijk op de lange termijn om de gemeenschap te helpen de Wikimedia projecten zo succesvol te houden.

Vanaf december 2016 zijn er op bijna alle Wikimedia wiki's drie editors beschikbaar voor het bewerken van de inhoud. Er zit natuurlijk verschil voor de gebruikers in het uiterlijk, de werking, de performance en in de help en ondersteuning. Dit zijn de desktop wikitekst editor genaamd WikiEditor (era 2010), de visuele editor in de desktop en mobiele vorm, en de bare-bones mobiel wikitekst editor.

We hebben sinds 2010 veel van onze gebruikers geleerd, ongeacht of ze ervaren waren, hoe de software gebruikt wordt en wat de wensen voor aanpassingen zijn. Dat is gebruikt voor de visuele editor, dat werkt goed voor editors, is duidelijk voor onervaren gebruikers zonder dat dat een last is voor de ervaren gebruikers, die ook de hun al bekende WikiEditor kunnen gebruiken. Hoewel niet perfect blijkt er toch een sterke voorkeur van nieuwe gebruikers voor de visuele editor, door het ontwerp, workflow tips en de algemene ervaring. We hebben ook veel geleerd over engineering en we hebben het zo gebouwd dat het kan worden gebruikt op een pagina, als u klikt op "Brontekst bewerken" of in een hulpmiddel (als in Flow) en op de desktop of mobiel. En dat op een manier die ook toegepast kan worden op andere functies.

Het hebben van drie editors die anders werken heeft nadelen. Zo heeft een gebruiker weinig aan de kennis die opgedaan wordt bij het gebruik van een andere editor, bijvoorbeeld voor het bewerken van een overlegpagina. Ook voor het ondersteunen van nieuwe gebruikers is het lastig, u moet eerst achterhalen welke editor ze gebruiken. Ook voor de beheerders is het slecht, die moeten de wensen eigenlijk per editor bepalen en maar zien of ze dat in de andere editors functioneel naar een eventuele aanpassing moeten vertalen. Ook moeten de makers van gadgets of scripts meer verschillende situaties bekijken, of zich richten op een editor. Ook voor de ontwikkelaars is het slecht, zij moeten een aanpassing of uitbreiding met een functie ook op drie plaatsen zien te maken. Ook de mensen die de Wikimedia Foundation financieel ondersteunen zien het ondersteunen van drie systemen vast ook als minder wenselijk.

Het gevolg is dat we werken aan een nieuwe wikitekst editor, de 2017 wikitekst editor. Het doel is om tot één editor te komen die een voor alle gebruikers geschikt is, met een gelijke gebruikerservaring. Het wordt een platform dat in andere editors kan worden opgenomen,zodat de ervaringen zo goed mogelijk aansluiten per situatie en type inhoud. We proberen de gebruikers het als goed te laten ervaren, maar we willen het al te veel wijzigen van bestaande functionaliteit beperken.

Gebruikers hebben de optie het niet te gebruiken, ze kunnen het uitschakelen. De huidige wikitekst editor blijft zeker nog een paar jaar bestaan. Mogelijk stoppen we de ontwikkeling en het onderhoud, maar wie het wil gebruiken kan het gebruiken.

Doel en status ontwikkeling

Eerste release (betafunctie)

Het startdoel van het project is om meer eenheid te brengen in de bestaande wikitext editor, WikiEditor, gebruiken van dezelfde werkbalk met dezelfde knoppen op dezelfde plaatsen als in de visuele editor zodat gebruikers dezelfde ervaringen hebben. Dit betekent op zijn minst het aanbieden van alle controle-elementen als in de wikitekst editor, maar wel zonder een paar echt bijzondere knoppen:

  • Basis hulpmiddelen (bold, italics, signature, links en images);
  • Geavanceerde hulpmiddelen (headings, bullet lists, numbered lists, big, small, superscript en subscript, galerijen en tabellen);
  • Toevoegen van speciale tekens;
  • Zoeken en vervangen.

Dit is op augustus 2016 afgerond, samen met toevoegingen die niet in de bestaande wikitekst editor zitten (strikethrough, underline, template inserting, ...) en functies als geplakte HTML automatisch omzetten naar wikitekst. Er is ook ondersteuning voor citaten ("citoid"), gebruikers kunnen nu snel referenties gebaseerd op URL's en DOI's maken. Dit gaat ongeveer, maar wat geavanceerder, als de gadgets die door een paar wiki's, zoals de Engelse Wikipedia, zelf al hadden gemaakt. Het is nu beschikbaar voor alle wiki's.

Na uitgebreide QA testen blijkt dat de functies zoals verwacht werken. Het ontwerp is opnieuw beoordeeld. Er is een gestructureerde gebruikerstest uitgevoerd. Na deze successen en de ervaring dat minstens net zo goed werkt voor nieuwe gebruikers hebben we aan ervaren gebruikers feedback gevraagd door het als betafunctie ter beschikking te stellen.

Laatste beta release (voor algemene release)

De eerste release als betafunctie is bedoeld om wat eerste feedback te krijgen hoe goed deze nieuwe editor werkt. We verwachten een hoop suggesties voor wijzigingen. We overwegen al wat verbeteringen. Enkele daarvan moeten we waarschijnlijk wel oppakken voordat het in een normale release kan worden vrijgegeven. Enkel zijn technisch lastig en daarom uitgesteld. Bij andere willen we graag toch wat feedback van echte gebruikers hebben.

Bij de grote uitdagingen denken we aan het bewerken van sessies, waar maar een deel van de bewerkte pagina wordt getoond, een volledig responsive design, zodat de interface kan schalen afhankelijk van het apparaat van de gebruiker, de toegankelijkheid ook voor andere platformen (mobiel) en dat voor alle editors voor het bewerken van tekst.

Voor het krijgen van feedback, zullen we in-editor help moeten aanbieden zodat de gebruikers tijdens het bewerken kunnen ondersteunen. Op het moment is er een tab "help" met een beknopte gids; in de visuele editor doen we dat met een link naar een handleiding, dat zouden we ook nu kunnen doen. Hoe dit zou moeten werken en wat het zou moeten bieden lijkt ons iets waar de gemeenschap wel ideeën over zal hebben. Verder passen we aan hoe gadgets een aanvulling doet op de editor, de huidige integratie is complex en verwarrend. Het converteren van gadgets zou daardoor nu lastiger zijn dan noodzakelijk. Veel gemeenschappen in de wiki zijn afhankelijk van bepaalde gadgets voor het versnellen van hun bewerkproces, we moeten dus zorgen dat de mogelijkheid van de gemeenschap om te experimenteren met verbeteringen blijft bestaan.

Door de omvangrijke wijziging die dit is zal het best gebeuren dat voor sommige gebruikers problemen ontstaan en zullen er best zaken zijn die wij over het hoofd hebben gezien. We kijken uit naar de release van de betafunctie.

Mogelijke uitbreidingen

Naast het bovenstaande zijn er functie die we graag willen toevoegen als dat mogelijk zou zijn. Omdat dat kosten voor de ontwikkeling zou meebrengen of het te langzaam voor de gebruikers zou werken houden we die ideeën voorlopig als idee voor ons. Een idee is dat we automatisch lokale tussenversies als bewerking willen opslaan, zodat als er problemen zijn met de webbrowser of de pc van gebruiker bij het bewerken dat ze verder kunnen gaan vanaf die tussenversie. Dit verdergaan zal een gebruiker die zo'n storing overkomt vast waarderen.

Een populair onderwerp in discussies is het markeren van de syntaxis om de gebruikers duidelijk aan te geven waar ze naar zoeken of naar moeten kijken. De functie is gemaakt in de bestaande wikitekst editor in 2011, maar dat is vervallen omdat het te complex was en daardoor voor de gebruikers te langzaam. Omdat nu, 5 jaar later, de computers sneller zijn geworden zal het nu vast wat beter mogelijk zijn. Ook kunnen we kijken of het mogelijk is om deze functie wat eenvoudiger te maken of in ieder geval de performance aanvaardbaar te houden.

(Ondertussen is het markeren van syntaxis (syntax highlighting) mogelijk met de dot's syntax highlighter en WikEd , die op sommige wiki's beschikbaar zijn als gadget). Met Syntax highlighting is ook gerrit:343878 toegevoegd aan de 2017 wikitekst editor met gebruik van Extension:CodeMirror .

Complexer en gevoeliger voor fouten dan het markeren, maar mogelijk wel nuttiger zou een functie kunnen zijn het tijdelijk inklappen van wikitekst structuren in blokken zodat gebruikers delen kunnen overslaan (en niet hoeven te lezen) die ze niet willen wijzigen. Bijvoorbeeld : een lange opsomming of referentie. We overwegen dit, de technologie van de visuele editor lijkt onderdelen te bevatten die hiervoor hergebruikt kunnen worden. Ook hier moeten we een compromis vinden tussen de inzet vanwege de complexiteit en het nut voor de meeste gebruikers.

Een andere mogelijke functie is het gebruikers vragen bij het opslaan naar een samenvatting op grond van hun recente activiteiten. Dit wordt op sommige wiki's als gadget gedaan. Een populaire optie zou u op alle wiki's willen aanbieden zonder dat elke wiki dan een gadget ontwerper en beheerder moet zien te vinden.

Bronnen


Zie ook