Software bundles/nl

This page is a translated version of the page Software bundles and the translation is 100% complete.

Handmatige installaties van MediaWiki kunnen moeilijk en tijdrovend zijn, vooral voor gebruikers met wat minder technisch inzicht. Enkele gebruikers vinden het eenvoudiger om dat uit te besteden en te werken met een software-bundel. Een bundel bevat dan een combinatie van een besturingssysteem, een webserver, database systeem, andere bibliotheken zoals PHP, MediaWiki software, extensie package en/of sjabloon package.

Waarschuwing Waarschuwing: Packages van derden worden niet beoordeeld door core ontwikkelaars, er wordt door ons geen garantie gegeven dat een bundel zal werken. Ook kan een package een oudere versie van de MediaWiki bevatten, let dus goed op informatie met betrekking tot compatibiliteit van aanwijzingen en extensies. Het MediaWiki ontwikkelteam benoemt hier de individuele gemeenschappen en bedrijven die deze packages onderhouden en zorgen voor assistentie bij het installeren, configureren en gebruiken van deze software bundels.

MediaWiki stacks (alles zonder besturingssysteem)

Gebruik deze oplossing als u wilt dat MediaWiki op uw harde schijf komt te staan en op de conventionele manier wordt uitgevoerd.

Een stack, kort voor "solution stack", is de verzameling software die vaak samen wordt uitgevoerd. MediaWiki kan niet zelf worden uitgevoerd, er zijn meerdere programma's nodig om het te laden voordat het kan werken. Gelukkig zijn er aantal bundels voor MediaWiki beschikbaar, een bundel is gemakkelijk te installeren software.

Hieronder staan de volledige packages die MediaWiki bevatten, met het ondersteunde besturingssysteem:

̽* Bitnami MediaWiki Stack is beschikbaar voor Windows, Linux en OS X.

  • Debian package voor MediaWiki zal standaard Apache, MariaDB/MySQL en PHP installeren, waarbij verdere aanpassing mogelijk is.
  • Meza is een MediaWiki administratie programma voor het eenvoudig installeren en onderhoud van Apache, MariaDB, PHP 7, MediaWiki inclusief Semantische MediaWiki, VisualEditor, Elasticsearch en andere extensies. U heeft alleen een minimale RedHat/CentOS installatie nodig. Vereist VirtualBox voor het uitvoeren van met gebruik van Vagrant.

MediaWiki software inrichting

Een MediaWiki software inrichting (appliance) bevat MediaWiki met alle benodigde software vooraf geïntegreerd in een net-groot-genoeg besturingssysteem. Het maakt het de gebruikers mogelijk om zonder handleiding over de installatie van de MediaWiki en de afhankelijkheden een kant-en-klaar systeem te maken dat klaar is voor gebruik. Er is nauwelijks werk aan het instellen van het systeem, zeker als het samengaat met virtuele machine software zoals VirtualBox of VMware, of container software zoals Docker.

Er worden door derden meerdere MediaWiki software inrichtingen aangeboden.

  • Cloudron maakt het eenvoudig om webapplicaties uit te voeren op uw server en om ze actueel en veilig te houden. De MediaWiki app installeert MediaWiki op Cloudron en kan worden geconfigureerd als openbare wiki en als private wiki. De installatie kan worden getest op de demo (username: cloudron password: cloudron)
  • TurnKey MediaWiki, gebaseerd op Debian bevat een vooraf geïntegreerde selectie van populaire extensies.

Virtual machine gebaseerd

Container gebaseerd

Zie ook: Docker
  • MediaWiki-Docker is de officiële ontwikkeling Docker-omgeving voor MediaWiki die is opgenomen in MediaWiki zelf (vanaf MediaWiki 1.35).
  • Canasta is een op Docker gebaseerde stack die alles bevat wat nodig is om een volledige MediaWiki-stack uit te voeren. Het bevat de Canasta Docker-image, die MediaWiki en de Apache webserver uitvoert. Het kan worden aangestuurd via ofwel Docker Compose of Kubernetes . Het bevat job queue runner, maintenance scripts runner, geautomatiseerde database backups, zero-config MySQL database, ImageMagick, FFmpeg en transcoder. Canasta ondersteunt VisualEditor, CIRRUSSearch, en meer dan 100 andere extensies.

Automatische installatie

De volgende websites hebben een gratis service die er voor zorgt dat de MediaWiki geïnstalleerd, geconfigureerd en onderhouden kan worden via een websites FTP informatie.

Voor meer veiligheid dient er een apart FTP-account en MySQL/MariaDB database te worden aangemaakt voor het gebruik van services als deze.

Extensie packages

Packages die alleen MediaWiki-extensies bevatten, zijn onder meer:

MediaWiki enterprise oplossingen

Dit zijn aangepaste MediaWiki distributies die als package al zijn ingesteld op een gewenste manier (enterprise).

Naam Beschrijving Maker
BlueSpice Een gratis MediaWiki distributie voor gezamelijk, die voortdurend wordt verbeterd en uitgebreid. Er is ook een betaalde variant met meer ondersteuning. Hallo Welt!
Canasta Een flexibele en uitgebreide MediaWiki-distributie op Docker-basis. Een consortium van MediaWiki-adviseurs en hostingproviders
semantic::core Enterprise class MediaWiki distributie inclusief Semantic, VisualEditor, Elasticsearch en veel meer krachtige extensies. gesinn.it GmbH & Co. KG.
semantic::apps Plug-and-play Semantische MediaWiki applicaties voor zakelijke toepassingen, project en contact management. Beschikbaar op locatie, als veilige cloud of als publieke hosting. gesinn.it GmbH & Co. KG.

Zie ook