Software bundles/nl

This page is a translated version of the page Software bundles and the translation is 100% complete.

Handmatige installaties van MediaWiki kunnen moeilijk en tijdrovend zijn, vooral voor gebruikers met wat minder technisch inzicht. Enkele gebruikers vinden het eenvoudiger om dat uit te besteden en te werken met een software-bundel. Een bundel bevat dan een combinatie van een besturingssysteem, een AMP package, MediaWiki software, extensie package en/of sjabloon package.

Waarschuwing Waarschuwing: Packages van derden worden niet beoordeeld door core ontwikkelaars, er wordt door ons geen garantie gegeven dat een bundel zal werken.

Ook kan een package een oudere versie van de MediaWiki bevatten, let dus goed op informatie met betrekking tot compatibiliteit van aanwijzingen en extensies.

Het MediaWiki ontwikkelteam benoemt hier de individuele gemeenschappen en bedrijven die deze packages onderhouden en zorgen voor assistentie bij het installeren, configureren en gebruiken van deze software bundels.

MediaWiki stacks (MediaWiki-bundled-with-AMP)

Gebruik deze oplossing als u wil dat MediaWiki op uw harde schijf komt te staan en op de conventionele manier wordt uitgevoerd.

Een stack, kort voor "solution stack", is de verzameling software die nodig is om de MediaWiki te kunnen uitvoeren. MediaWiki kan niet zelf worden uitgevoerd, er zijn meerdere programma's nodig om het te laden voordat het kan werken. Gelukkig zijn er aantal bundels voor MediaWiki beschikbaar, een bundel gemakkelijk te installeren software.

AMP staat voor (Apache, MySQL/MariaDB, Perl/PHP/Python), allemaal software die geïnstalleerd moet zijn om de MediaWiki te kunnen uitvoeren. Na installatie bevat de stack uw besturingssysteem: LAMP staat voor Linux, MAMP staat voor Mac OS X en WAMP staat voor MS Windows. Als u dus met iemand praat en u gebruikt MediaWiki op een Windows-machine, dan kunt u zeggen: "Ik heb een WAMP MediaWiki stack installatie".

Hieronder staan de AMP packages die MediaWiki bevatten, met het ondersteunde besturingssysteem:

Bitnami MediaWiki Stack

Bitnami MediaWiki Stack is beschikbaar voor Windows, Linux en OS X. Zie Installeren MediaWiki op Windows voor de beschikbare opties.

Canasta

Canasta is a Docker-based stack comprising everything needed to run a full-featured MediaWiki stack. It includes the Canasta Docker image, which runs MediaWiki and the Apache web server. Can be orchestrated via either Docker Compose or Kubernetes. Includes job queue runner, maintenance scripts runner, automated database backups, zero-config MySQL database, ImageMagick, FFmpeg, and transcoder. Supports VisualEditor, CirrusSearch, and over 100 other extensions out-of-the-box.

Debian packages

Debian package voor MediaWiki zal standaard Apache, MariaDB/MySQL en PHP installeren, waarbij verdere aanpassing mogelijk is.

Meza

Meza is een MediaWiki administratie programma voor het eenvoudig installeren en onderhoud van Apache, MariaDB, PHP 7, MediaWiki inclusief Semantische MediaWiki, VisualEditor, Elasticsearch en andere extensies. U heeft alleen een minimale RedHat/CentOS installatie nodig. Vereist VirtualBox voor het uitvoeren van met gebruik van Vagrant.

Docker

See Docker.

MediaWiki software inrichting

Een MediaWiki software inrichting (appliance) is een MediaWiki met AMP software vooraf geïntegreerd in een net-groot-genoeg besturingssysteem. Het maakt het de gebruikers mogelijk om zonder handleiding over de installatie van de MediaWiki en de afhankelijkheden een kant-en-klaar systeem te maken dat klaar is voor gebruik. Er is nauwelijks werk aan het instellen van het systeem, zeker als het samengaat met virtuele machine software zoals VirtualBox of VMware.

MediaWiki-Vagrant is een verzameling configuratie scripts voor Vagrant die zorgen voor het aanmaken en bijwerken van een virtuele machine die MediaWiki uitvoert, het verzorgt ook de keus van extensies en services (source code). Dit is ideaal voor MediaWiki ontwikkelaars.

Er worden door derden meerdere MediaWiki software inrichtingen aangeboden. Deze zijn LAMP software bundels (Linux+AMP) inclusief een MediaWiki server:

  • Cloudron maakt het eenvoudig om webapplicaties uit te voeren op uw server en om ze actueel en veilig te houden. De MediaWiki app installeert MediaWiki op Cloudron en kan worden geconfigureerd als openbare wiki en als private wiki. De installatie kan worden getest op de demo (username: cloudron password: cloudron)
  • TurnKey MediaWiki, gebaseerd op Debian bevat een vooraf geïntegreerde selectie van populaire extensies.
  • rPath MediaWiki, gebaseerd op rPath Linux. (Zonder extensies.)
  • Webuzo MediaWiki, gebaseerd op CentOS Linux. Draait op VMware. NB: Vereist aankoop 'Premium Webuzo License'
  • Bitnami virtuele machine Linux image met MediaWiki Stack. (Zonder extensies.) VMware of VirtualBox vereist.

Meza - Een MediaWiki administratie programma voor het eenvoudig installeren en onderhoud van Apache, MariaDB, PHP 7, MediaWiki inclusief Semantische MediaWiki, VisualEditor, Elasticsearch en andere extensies. U heeft alleen een minimale RedHat/CentOS installatie nodig. Vereist VirtualBox voor het uitvoeren van met gebruik van Vagrant.

Automatische installatie

De volgende website heeft een gratis service die er voor zorgt dat de MediaWiki geïnstalleerd, geconfigureerd en onderhouden kan worden via een websites FTP informatie.

Voor meer veiligheid dient er een apart FTP-account en MySQL/MariaDB database te worden aangemaakt voor het gebruik van deze service.

Extensie packages

Dit zijn packages met verschillende MediaWiki extensies, die MediaWiki software, AMP en een besturingssysteem vereisen:

MediaWiki enterprise oplossingen

Dit zijn aangepaste MediaWiki distributies die als package al zijn ingesteld op een gewenste manier (enterprise).

Naam Beschrijving Maker
BlueSpice Een gratis MediaWiki distributie voor gezamelijk, die voortdurend wordt verbeterd en uitgebreid. Er is ook een betaalde variant met meer ondersteuning. Hallo Welt!
Canasta A flexible and comprehensive Docker-based MediaWiki distribution. A consortium of MediaWiki consultants and hosting providers
MyWikis Premium MediaWiki Software als een dienst (SaaS) gemaakt voor een eenvoudig gebruik, aanpassen, uitbreidbaarheid en performance. Beheer uw wiki eenvoudig met ons eigen Self Service portaal. MyWikis LLC
semantic::core Enterprise class MediaWiki distributie inclusief Semantic, VisualEditor, Elasticsearch en veel meer krachtige extensies. gesinn.it GmbH & Co. KG.
semantic::apps Plug-and-play Semantische MediaWiki applicaties voor zakelijke toepassingen, project en contact management. Beschikbaar op locatie, als veilige cloud of als publieke hosting. gesinn.it GmbH & Co. KG.
Dokit A MediaWiki distribution for creating and sharing digital user guides, work instructions and best practices. Dokit SAS

AMP packages zonder MediaWiki

Er zijn ook AMP packages beschikbaar die niet gebundeld zijn met MediaWiki. Als u deze oplossing kiest, dan is er een extra stap waarin u de MediaWiki en extensies installeert. Afhankelijk van uw besturingssysteem, kunt u kiezen uit LAMP (voor Linux), een WAMP (voor Windows), een SAMP (voor Solaris) of een FAMP (voor FreeBSD).

Een goed werkend AMP package is XAMPP. Zie Handmatige installatie Wiki op XAMPP. De huidige versie van XAMPP gebruikt PHP 5.4.27.

Een ander AMP package is BitNami LAMPStack. Voor downloads en een stapsgewijze uitleg: MediaWiki met BitNami.

Een ander WAMP package is Uniform Server. Handleiding installatie op Uniform Server (Windows).