Handleiding: Veelgestelde Vragen

This page is a translated version of the page Manual:FAQ and the translation is 32% complete.
Outdated translations are marked like this.
Immediate help
For more information about the above, please see Communicatie .
Veel gestelde vragen (FAQ) over het gebruik van MediaWiki. Wanneer uw vraag hier noch in de MediaWiki documentatie is beantwoord, vraag dan om hulp in onze IRC kanalen of op de Support desk. Nog vragen?

De basisbeginselen

Wat zijn de verschillende tussen MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia en wiki?

Deze vraag wordt vaak gesteld; zie aub Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki voor een gedetailleerd antwoord.

Ik wil een MediaWiki instantie gebruiken voor (vul hier uw doel in). Mag dit?

MediaWiki is gratis software: dit betekent dat u het mag gebruiken voor welk doeleinde dan ook, zonder wettelijke beperkingen. Verder zijn de licentiecondities alleen van toepassing op de software zelf (niet op de inhoud die u ermee aanmaakt). Dit betekent dat, alhoewel veel wikis hun inhoud beschikbaar stellen onder een (relatief) open licentie, u niet verplicht bent om de inhoud van uw wiki op een bepaalde manier onder licentie te stellen. Natuurlijk moedigen wij, als project dat opgezet is om sites zoals Wikipedia te ondersteunen, u aan om de teksten die u schrijft onder een vrije licentie beschikbaar te stellen. U bent daar echter, om kort te zijn, niet toe verplicht.

Indien je de software wenst te wijzigen of verbeteren, ben je hiervoor -over het algemeen- gemachtigd, maar er zijn enkele beperkingen en je dient de volledige tekst van de GNU GPL versie 2 te raadplegen voor details. Omdat MediaWiki gratis beschikbaar gesteld wordt, is er geen garantie, voor zover dit toegestaan is bij wet.

Installatie en configuratie

Waar kan ik MediaWiki downloaden?

Klik hier om de laatste stabiele release van MediaWiki te downloaden. Bestanden worden aangeboden in een .tar.gz archiefbestand MediaWiki kan ook direct verkregen worden vanuit onze Git repository.

Hoe MediaWiki te installeren?

MediaWiki installeren duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, en omvat het uploaden/kopiëren van bestanden, en het uitvoeren van een installatiescript om de software te configureren. Zie de Handleiding:Installatiegids , waar u ook de "minimale systeemvereisten" kunt terugvinden.

Hoe installeer ik MediaWiki door middel van een package?

Veel Linux distributies leveren MediaWiki in verpakt formaat, voor die distributie. Het MediaWiki ontwikkelteam verwijst u naar uw Linux distributie voor assistentie bij het installeren, configureren of gebruik van uw distributie. De verscheidene communities en bedrijven die zulke pakketten onderhouden, dienen u te voorzien van installatie-instructies.

Let wel: derde-partij distributies kunnen oudere versies betreffen, dus let goed op informatie met betrekking tot compatibiliteit van directions en extensies.

Zie ook: Software bundles

Kan ik meer dan één wiki op een server installeren met MediaWiki?

Het is mogelijk om meer dan één wiki op een server te installeren, mits:

 • U installeert meerdere instanties van MediaWiki (zoals met een softwarebundel zoals de Bitnami MediaWiki Stack); in verschillende mappen – één voor elke wiki.

Of

 • U een verschillende database gebruikt voor iedere wiki

Of

 • U een verschillende database-prefix gebruikt voor iedere wiki (voor Postgres kan u eenzelfde effect bereiken door verschillende schema's en gebruikers te gebruiken)

Voor informatie met betrekking tot deze twee opties, zie respectievelijk $wgDBname en $wgDBprefix .

Voor informatie met betrekking tot het opzetten van een wiki familie (wiki farm), zie Manual:Wiki family

Voor informatie over een alternatieve manier om meer dan één wiki op te zetten met dezelfde server, database en bron, zie Steve Rumberg's (gearchiveerde versie) uitstekende exposé en het extra commentaar van gebruikers.

Hoe installeer ik een bestaande wiki, zoals Wikipedia of Wiktionary?

De meest gebruikte (maar niet noodzakelijkerwijs de gemakkelijkste) methode is importeren. "'Zie Wiki importeren, hieronder voor meer informatie.

(Niet-MediaWiki-methoden, zoals Xowa en Kiwix zijn te vinden op w:Wikipedia:Database download).

Heeft MediaWiki shell toegang nodig?

Shell toegang (SSH) is niet vereist om MediaWiki te installeren, maar het is "ten zeerste aangeraden". Zonder shell toegang kan het voor u zelfs moeilijk zijn om een back-up van uw wiki te maken, of om te upgraden naar een nieuwere versie. Een aantal onderhoudstaken zijn helemaal niet mogelijk zonder shell toegang. Veel belangrijke extensies werken het best met shell toegang.

Hoe installeer ik extensies?

Zie Manual:Extensions voor informatie over het installeren en schrijven van extensies. Zie de Categorie:Extensies om bestaande extensies te vinden.

Hoe voeg ik extra namespaces toe?

Zie Creating a custom namespace.

Hoe kan ik het toestaan van uploads instellen?

Bestandsuploads zijn een veelgebruikte feature van MediaWiki, maar staan standaard uit in alle huidige releaseversies. Om ze aan te zetten, maakt u eerst een upload map (standaard images) waarin de web server schrijfrechten heeft (chmod -R 777 ./images of geef de Apache gebruiker schrijfrechten, etc.). Daarna zet u $wgEnableUploads op true in het bestand LocalSettings.php. Als u een foutmelding failed to mkdir (kan map niet aanmaken) krijgt wanneer u een bestand probeert te uploaden, dan betekent dat dat er een probleem met de rechten is.

Zie ook: Manual:Configuring file uploads

Hoe sta ik het uploaden van overige bestandsformaten toe?

MediaWiki vereist dat toegestane bestandsformaten aangeduid worden met het $wgFileExtensions configuratie commando. Normaal gesproken bevindt dit commando zich in LocalSettings.php in de hoofdmap van uw MediaWiki installatie.

Bijvoorbeeld, om het uploaden van PDF bestanden toe te staan, voeg het volgende toe aan LocalSettings.php:

$wgFileExtensions[] = 'pdf';

Om meer dan één type toe te voegen aan de lijst van toegestane bestandsformaten, gebruik de volgende syntax

$wgFileExtensions = array_merge( $wgFileExtensions, [ 'pdf', 'txt', 'mp3' ] );
Zie ook: Manual:Configuring file uploads

Hoe sta ik ingebedde wiskundige formules toe?

MediaWiki ondersteunt ingebedde wiskundige formules. Zie Extension:Math voor complete installatie-instructies.

Hoe stel ik de tijdzone in voor mijn MediaWiki?

Zie Manual:Timezone

Hoe kan ik een gecachede pagina opschonen?

Om een ge-cachede pagina op te schonen, bijvoorbeeld wanneer u wijzigingen aanbrengt in de navigatiebalk, voeg &action=purge toe aan het einde van de dynamische URL van de pagina.

Bijvoorbeeld https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Main_Page&action=purge

Of ?action=purge aan het einde van de korte URL van de pagina:

Bijvoorbeeld https://www.mediawiki.org/wiki/Main_Page?action=purge

Zie ook: Manual:Purge , Manual:Parameters to index.php

Hoe kan ik caching geheel uitzetten?

Voeg de volgende regels toe aan uw LocalSettings.php bestand:

$wgEnableParserCache = false; // deprecated method $wgParserCacheType = CACHE_NONE; $wgCachePages = false;

"Bestand is corrupt of heeft een ongeldige extensie"

Sommige gebruikers hebben aangegeven dat er een fout op kan treden, nadat er een bestandsformaat toegevoegd is aan de lijst met toegestane extensies. De tekst van deze fout is als volgt:

"The file is corrupt or has an incorrect extension. Please check the file and upload again." ("Het bestand is corrupt of heeft een verkeerde extensie. Controleer het bestand en upload het opnieuw.")

Mogelijke oplossingen:

 • Stel de waarde van $wgMimeDetectorCommand in. Dit zou bijv. onder Unix of Linux zijn:
  $wgMimeDetectorCommand = "file --brief --mime";
 • Compileer/installeer de fileinfo PHP-extensie
  • Fedora - yum install php-pecl-Fileinfo
Zie ook: Manual:Mime type detection

Initiële gebruiker was niet door installer gecreëerd, of is geen administrator

Soms faalt de installer om de standaard gebruiker aan te maken, of is de gebruiker tabel op één of andere manier verloren gegaan. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen:

maintenance/createAndPromote.php

 • Voer maintenance/createAndPromote.php --username <nieuwe gebruikersnaam> --password <wachtwoord voor die gebruiker> uit vanaf de shell. Voeg --bureaucrat toe aan het bovenstaande commando, als u wilt dat deze gebruiker naast een administrator ook een bureaucraat wordt.

Dit zal een nieuwe gebruiker aanmaken, en deze promoveren tot administrator. Om hulp te krijgen, voer het script uit met de parameter --help

De database wijzigen

 • Registreer een nieuw account door middel van de gebruikelijke methode (Special:UserLogin).
 • Check de ID van de gebruiker via API.
 • Voer het volgende SQL statement uit op de database:
  • INSERT INTO user_groups ( ug_user, ug_group ) VALUES ( <id>, 'bureaucrat' ), ( <id>, 'sysop' );
hierboven moet het juiste gebruiker ID ingevuld worden, hetgeen u kunt vinden op de voorkeuren pagina van de gebruiker.
Let wel: als $wgDBprefix gedefinieerd is in LocalSettings.php, voeg de waarde hiervan dan als prefix toe aan de tabelnaam. Bijvoorbeeld, als $wgDBprefix "XYZ" is, dan gebruikt u als tabelnaam XYZuser_groups

Tijdelijk iedereen toestaan om rechten uit te delen, om uw eerste gebruiker te promoveren

  Waarschuwing: U moet buitenstaanders tijdens dit proces niet toestaan om uw wiki te benaderen, indien u deze methode gebruikt. Deze methode kan uw wiki tijdelijk kwetsbaar maken voor aanvallen, terwijl u deze procedure uitvoert.

Deze methode houdt in feite in dat u alle gebruikers tijdelijk toestaat om gebruikersrechten aan te passen, zodat u één gebruiker kunt promoveren

 • Registreer een nieuw account door middel van de gebruikelijke methode (Special:UserLogin). Zorg dat u ingelogd bent met dat account.
 • Voeg de volgende regels toe aan het einde van LocalSettings.php
  • $wgGroupPermissions['user']['userrights'] = true;
 • Ga naar special:userrights en voeg de zojuist aangemaakte gebruiker toe aan de "Administrator" en "Bureaucraat" groepen.
 • Verwijder de

Deze stap is zeer belangrijk, aangezien iedereen rechten kan wijzigen totdat u deze regel verwijderd heeft, hetgeen slecht is.

Hoe reset ik het MediaWiki wachtwoord van een gebruiker?

Zie Manual:Resetting passwords

Hoe kan ik interwiki links creëren in mijn wiki?

Zie Manual:Interwiki

Hoe maak ik mijn basis URL's korter?

(i.e. /wiki/Article_Name as opposed to /w/index.php?title=Article_Name)

Zie Manual:Short URL

Hoe organiseer ik pagina's in sub-mappen zoals /wiki/submap/PaginaNaam?

Zie Manual:$wgNamespacesWithSubpages en Help:Subpages

Is het downloaden en gebruiken van MediaWiki.org als geheel gratis?

Ja, het is gratis in de zin van Free software. Zie Project:Copyrights voor licentie kwesties met betrekking tot de geschreven inhoud van deze website.

Hoe kan ik gebruikersrechten beheren?

Zie Manual:User rights voor algemene informatie. Zie Manual:Preventing access voor methodes en strategieën om de toegang te beperken.

Hoe voorkom ik dat anonieme gebruikers alle pagina's kunnen bewerken?

De aan te raden methode is om de waarde van de $wgGroupPermissions configuratie optie te wijzigen. Wijzig LocalSettings.php en voeg de volgende regel toe:

$wgGroupPermissions['*']['edit'] = false;

Als u Extension:AbuseFilter gebruikt, dan kan iedere admin ook tijdelijk het bewerken door IP-adressen uitzetten indien nodig.

Zie ook: Toegang voorkomen , Manual:User rights

Hoe kan ik voorkomen dat anonieme gebruikers elke pagina kunnen lezen?

 • Voeg de volgende code onderaan aan LocalSettings.php toe:
$wgGroupPermissions['*']['read'] = false;

Zie ook Manual:$wgWhitelistRead . Zie Manual:Preventing access#Restrict viewing of all pages voor meer informatie.

Hoe kan ik het aanmaken van accounts beperken?

 • Voeg de volgende code onderaan aan LocalSettings.php toe:
$wgGroupPermissions['*']['createaccount'] = false;

Zie Manual:Preventing access#Restrict account creation voor meer informatie.

Hoe kan ik vereisen dat men een email adres invult bij registratie?

Zie Manual:$wgEmailConfirmToEdit

Hoe kan ik MediaWiki in "Alleen Lezen" modus zetten?

MediaWiki-versie:
1.5
Zie Manual:$wgReadOnly

Hoe kan ik de standaard gebruikersvoorkeuren wijzigen?

MediaWiki-versie:
1.4

De MediaWiki standaard gebruikersvoorkeuren staan in DefaultSettings.php Bewerk het bestand niet, maar gebruik hem alleen ter naslag.

Als u kleine bewerkingen in recente wijzigingen standaard wilt verbergen: DefaultSettings.php zegt:

$wgDefaultUserOptions = [
    ...
	'hideminor' => 0,
    ...
]

Om de voorkeur te wijzigen, voegt u het volgende toe aan uw LocalSettings.php bestand:

$wgDefaultUserOptions["hideminor"] = 1;

Om de standaard namespaces voor een zoekopdracht te wijzigen, in alle versies van MediaWiki, vult u $wgNamespacesToBeSearchedDefault in LocalSettings.php in met een array waarin namespace indices gemapped worden op boolean waarden. Bijvoorbeeld, om te zoeken in de "main" namespace en de "category" namespace, gebruik:

$wgNamespacesToBeSearchedDefault = array(
  NS_MAIN => true,
  NS_CATEGORY => true,
);

In sommige gevallen wilt u, nadat u een standaard gebruikersvoorkeur wijzigt, mogelijk ook de gebruikersvoorkeuren van alle bestaande gebruikers wijzigen.

Zo ja, gebruik het userOptions.php script in de Maintenance ("Onderhoud") map. Gebruik eerst de "--dry" optie, kijk naar het resultaat, en werk van daaruit verder. (--dry schrijft niet naar de database)

php userOptions.php --dry --nowarn hideminor --old 0 --new 1

Maak ook altijd een back-up van uw database voordat u dit soort wijzigingen uitvoert (dit hoeft niet als u alleen maar --dry gebruikt).

Zie ook: Manual:$wgDefaultUserOptions

Hoe kan ik zorgen dat MediaWiki sneller werkt?

Zie: Manual:Performance tuning

Hoe kan ik een drop-down lijst van zoeksuggesties tonen?

Zie Manual:Enabling autocomplete in search box

How do MediaWiki and GDPR go together?

See GDPR (General Data Protection Regulation) and MediaWiki software

Upgraden

Zie Handleiding:Upgraden

Verplaatsen

Is het mogelijk om mijn wiki naar een andere machine te verplaatsen?

Ja. Waarschijnlijk wel. In feite maakt u een back-up van uw oude installatie, en "herstelt" deze dan naar de nieuwe machine. Tenslotte zal u aanvullende wijzigingen moeten maken in de wiki configuratie, zodat alles naar de nieuwe locatie wijst.

Hoe verplaats ik mijn wiki naar een andere server?

Volg de instructies van Handleiding:Een wiki verplaatsen.

De interface wijzigen

Hoe wijzig ik het logo?

Het logo dat linksboven op elke pagina verschijnt wordt bepaald door de $wgLogo configuratieregel in het LocalSettings.php -bestand.

Er zijn twee manieren om het logo te wijzigen:

 1. Upload een afbeelding naar uw wiki via de normale uploadinterface. Hierdoor kan het logo gemakkelijk worden vervangen. Het kan hierbij handig zijn om de pagina te beveiligen als je deze methode gebruikt.
  Voeg dan de $wgLogo regel toe aan LocalSettings.php, bijvoorbeeld:
  $wgLogo = "{$wgUploadPath}/6/62/mylogo.png";
  
 2. Upload de afbeelding naar uw server op een andere manier (zoals FTP).
  Voeg dan de $wgLogo regel toe aan LocalSettings.php, bijvoorbeeld:
  $wgLogo = "{$wgScriptPath}/mylogo.jpg";
  
  (In this example, the image is in the same folder as the LocalSettings.php file.)

If you want to change the logo in only specific pages, override #p-logo css's background-image property or use third party extension like Extension:LogoFunctions .

  Let op: Do not simply overwrite the default logo installed with MediaWiki (/resources/assets/wiki.png); this file will be overwritten when you upgrade.
A good size for a square logo is 135x135px or 150x150px, but the logo need not be square, especially if it contains text below an image. The maximum logo size in Vector is ~160x160px, while MonoBook's is ~155x155px. Een logo dat te groot is zal worden bijgeknipt.

Hoe bewerk ik de CSS van de wiki?

You shouldn't edit the CSS files (such as common.less) directly, because it will make upgrading harder if you need to apply your customizations each time you upgrade the software. Instead you need to edit a wiki page called MediaWiki:Common.css if you want to apply your CSS changes for all skins, or a wiki page called MediaWiki:Vector.css if you want to apply the customizations only for the Vector skin.

The content of the MediaWiki:Common.css and MediaWiki:Vector.css pages always overrides the default CSS styles specified in the skin files.

How do I hide the left vertical navigation toolbar?

In other words, how do you make the main content div take up 100% of the display, hiding the logo, toolbox, navigation and search engine?

To hide it permanently, copy and paste the following into the MediaWiki:Common.css page:

#column-content { margin: 0 0 .6em 0; }
#content { margin: 2.8em 0 0 0; }
#p-logo, .generated-sidebar, #p-lang, #p-tb, #p-search { display:none; }
#p-cactions { left: .1em; }

To instead hide the toolbar when the user presses F11, enter this in your wiki's MediaWiki:Common.js:

document.onkeydown = function( e ) {
	if( e == null ) e = event
	if( testKey( e, 122 ) ) { //F11
		appendCSS('#column-content {margin: 0 0 .6em 0;} #content {margin: 2.8em 0 0 0;} #p-logo, .generated-sidebar, #p-lang, #p-tb, #p-search {display:none;} #p-cactions {left: .1em;} #footer {display:none;}');
		return false;
	}
}

function testKey( e, intKeyCode ) {
	if( window.createPopup )
		return e.keyCode == intKeyCode
	else
		return e.which == intKeyCode
}

How do I hide the categories at the bottom of each page?

You can hide display of the categories on each page by modifying your MediaWiki:Common.css and adding:

.catlinks { display: none; }

Can I customize the logo in the top left corner? If so, how?

The logo is a portlet block without a pBody section. It is identified by the p-logo id. The background image is specified by the $wgLogo variable, which is defined in DefaultSettings.php . This location is relative to the web server root and not the system root. Redefine this in LocalSettings.php to change the image. If set wrong there will be no image on the page; check your web server error log and adjust accordingly. However the size of the p-logo will need to be big enough for the logo if it is not to be clipped. This is set in the stylesheet (main.css in Monobook), under the p-logo style, the default setting is:

#p-logo {
	z-index: 3;
	position: absolute; /*needed to use z-index */
	top: 0;
	left: 0;
	height: 155px;
	width: 12em;
	overflow: visible;
}

Note, if you are using a different sized logo, and want to change the CSS, please do not modify any of the core MediaWiki stylesheets. Instead add to the on-wiki css page (MediaWiki:Monobook.css for monobook, MediaWiki:Vector.css for vector. MediaWiki:Common.css will also work for all skins)

Note that a tag is on top of the logo so if you are trying to reduce the size of the logo's portlet you will also need to change the #p-logo a and #p-logo a:hover rules. The default setting for these is:

#p-logo a,
#p-logo a:hover {
	display: block;
	height: 200px;
	width: 12.2em;
	background-repeat: no-repeat;
	background-position: 35% 50% !important;
	text-decoration: none;
}

How do I customize the link-URL of the site-logo in the top left corner of all pages that activates when the site-logo is clicked upon?

By default, clicking the site-logo takes you to the main site-page. If you want to change which internal site-page is the "main" site-page, edit MediaWiki:Mainpage.

To make the link of the site-logo link externally to any other arbitrary URL, you can add a hook to your LocalSettings.php to override the mainpage href which is used by the logo.

/* Change the main page url used in things like the logo to an absolute url */
$wgHooks['SkinTemplateOutputPageBeforeExec'][] = 'lfChangeMainPageURL';
function lfChangeMainPageURL( $sk, &$tpl ) {
	$tpl->data['nav_urls']['mainpage']['href'] = "http://www.your-desired-url.com/"; // Point the main page url to an absolute url
	return true;
}

/* Change the main page url used in things like the logo to a url of another page on the wiki */
$wgHooks['SkinTemplateOutputPageBeforeExec'][] = 'lfChangeMainPageURL';
function lfChangeMainPageURL( $sk, &$tpl ) {
	$tpl->data['nav_urls']['mainpage']['href'] = Title::newFromText('ThePage')->getLocalURL(); // Point the main page url to a wiki page's url
	return true;
}

Here is an alternative way using jQuery code within MediaWiki:Common.js:

$("a.mw-wiki-logo").attr("href", "http://www.example.com");
$("a.mw-wiki-logo").attr("title", "Go to example.com website");

How do I change the icon in the browser's address line (favicon)?

 • Simply upload your favicon.ico to the root of your domain/subdomain, make sure file name is in lower case and its name is favicon.ico
 • Alternatively edit the $wgFavicon setting in LocalSettings.php and add

$wgFavicon = "$wgScriptPath/path/to/your/favicon.ico";

See Manual:$wgFavicon for more details.

Tip: The favicon image should be either 16 x 16 pixels or 32 x 32 pixels.

Rewrite Rule

If you are using a rewrite rule in .htaccess to remove "index.php" from the URL, you will also need to add an exception for .ico files. Simply add the following rule to your .htaccess:

RewriteRule .*\.ico$ - [L]

This rule must appear before the index.php rule.

Case sensitivity

When uploading the favicon file, be sure the filename is in lowercase. (That is, "favicon.ico", not "Favicon.ico".) A lot of servers (e.g., those on UNIX-like operating systems) will not be able to find the file unless its name is in lowercase.

How do I customize the navigation bar?

The contents of the navigation bar which appears to the left of each page using the Vector or the Monobook skin are determined by the MediaWiki:Sidebar page there on your wiki. For information on customising these, please see Manual:Interface/Sidebar.

How do I put a text message (sitenotice) on every page?

Put a text in the MediaWiki:Sitenotice page. It will be displayed on top of every article page.

You can also add text to MediaWiki:Anonnotice to create a message that only displays for logged-out users. It is often a good idea to transclude the site notice on the anon notice to make sure that logged-out users still get the information on the site notice.

How do I change which page is the main page?

By default, MediaWiki looks for a page with the title Main Page and serves this as the default page. This can be changed by altering the contents of MediaWiki:Mainpage to point to a different title. If this does not change the 'Main Page' link included on the sidebar at install time, edit MediaWiki:Sidebar.

How do I change the Main Page title?

Simply click on the "Move" tab, and move the page to the desired page title.

How do I hide the main page title?

MediaWiki does not have a built-in option to hide the main page title (see taak T8129), but you can use CSS to hide the title. Alternatively, you can use the NoTitle extension.

Add the following to MediaWiki:Common.css on your wiki:

body.page-Main_Page.action-view h1.firstHeading, body.page-Main_Page.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

If your main page uses a localized name or you have renamed the main page you need to change the page-Main_Page part. You can find a correct parameter by viewing HTML source of the main page and searching for the body tag.

For example, if your language is Lojban, the body tag looks like this:

<body class="mediawiki ltr sitedir-ltr ns-4 ns-subject page-uikipedi_as_ralju skin-vector action-view">

Therefore you should put this line in your MediaWiki:Common.css instead:

body.page-uikipedi_as_ralju.action-view h1.firstHeading, body.page-uikipedi_as_ralju.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

If you would like to hide the title of a "Main Page" in a specific namespace like "Help:Main_Page" add the following to MediaWiki:Common.css on your wiki:

body.page-Help_Main_Page.action-view h1.firstHeading, body.page-Help_Main_Page.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

Note the difference: body.page-Help_Main_Page in comparison to body.page-Help:Main_Page. The latter will not work.

If this doesn't work, you may be using a skin that doesn't support this, or you moved your main page without updating MediaWiki:Mainpage, or you have a really old MediaWiki version.

If the skin uses a different element for the title than a h1 element with class firstHeading, you'll need to find the appropriate CSS selector to apply for that skin.

How can I hide the table of contents?

The table of contents (TOC) is automatically shown once there are four or more headings in the article. Er zijn meerder manieren om het te verberen.

Voor een enkele pagina
Plaats het magische woord __NOTOC__ in de wikitekst van de pagina.
Voor alle pagina's
Installeer Extension:NoTOC
or
Voeg de volgende regel toe aan MediaWiki:Common.css:
.toc, #toc { display: none; }
Per gebruiker
Users can add the same CSS rule to their common.css personal stylesheet.

Hoe kan ik de weergegeven taal veranderen?

Interface text is altered using the MediaWiki namespace. For each deviation from the default in the site language there is a page MediaWiki:Englishmessagename, and for each deviation from the default in each other language a page MediaWiki:Englishmessagename/languagecode. (Since release 1.9 there are no pages for messages equal to the default.). On creation of a page the edit box autofills with the default. When creating a page to override the default it is useful to first save the default version, to allow diffs with it. Zie ook Help:Systeembericht .

Hoe kan ik de weergegeven taal veranderen?

To change the default interface language, alter the value of $wgLanguageCode in LocalSettings.php, for example

$wgLanguageCode = "fr";

You may also need to bypass your browser's cache to see the changes.

The new default interface language will be applied to all users who haven't ever customised it.

If you want to provide users the possibility to create and choose pages and interface elements in languages other than the default one of the wiki, you need the Extensie:Translate extension, which can make your wiki multilingual.

If you want to change the language settings for all existing users, use the userOptions.php maintenance script. For instance, to have all users with English set use French instead, run:

php userOptions.php language --old en --new fr

How do I remove the article/edit etc tabs?

For a little more control see: User:Subfader/Hide_page_tabs

Edit MediaWiki:Common.css on your wiki, and add this:

li#ca-edit { display: none; }

See the page source for the various #ca-* ids used in the content tabs.

This will only work for Monobook and derived skins such as Modern and Vector (the default skin), and doesn't actually stop people from editing. To do that, see Manual:User rights .

How do I add/remove tabs throughout my wiki?

For example, to remove the talk tab and then add a tab that always goes to the main page you would save this code in

extensions/AR-Tabs.php:

MediaWiki-versie:
1.21
<?php
if( !defined( 'MEDIAWIKI' ) ){
	die( "This is not a valid access point.\n" );
}

$wgHooks['SkinTemplateNavigation'][] = 'replaceTabs';
function replaceTabs( &$skin, &$links) { 
	// Remove the talk action
	unset( $links['namespaces']['talk'] );
	$maintitle = Title::newFromText( wfMessage( 'mainpage' )->inContentLanguage()->text() );
	// Add an additional link
	$links['namespaces']['main'] = array(
		'class' => false, // false or 'selected', defines whether the tab should be highlighted
		'text' => wfMessage( 'sitetitle' )->text(), // what the tab says
		'href' => $maintitle->getFullURL(), // where it links to
		'context' => 'main',
	);
	return true;
}

and then add

require_once("extensions/AR-Tabs.php");

to the bottom of LocalSettings.php

How do I remove a tab on only one page?

MediaWiki-versie:
1.9

For example, to remove the Discussion (talk) page tab from the Main Page, on the MediaWiki:Common.css page add:

body.page-Main_Page li#ca-talk { display: none !important; }

To modify MediaWiki:Common.css you must be an Interface administrator .

Zie ook: Manual:Hide page tabs

How do I remove a tab on all pages

MediaWiki-versie:
1.9

For example, to remove the Discussion (talk) page tab on all wikipages, on the MediaWiki:Common.css page add:

#ca-talk { display:none!important; }

Other tabs to remove are #ca-history, #ca-viewsource, #ca-view (Read tab), #ca-nstab-main (Page tab).

Other drop down menu items you can remove are #ca-watch, #ca-move, #ca-delete.

How do I remove the "Talk for this IP" link at the top right (e.g. when $wgDisableAnonTalk is true)?

One option is to hide the link using the following CSS in the wiki page MediaWiki:Common.css in your wiki:

#p-personal #pt-anonuserpage {
  display: none;
}

Another option is, inside your LocalSettings.php file, to use the PersonalUrls hook to remove the link to the talk page of anonymous users:

$wgHooks['PersonalUrls'][] = 'lfRemoveAnonUserpageLink';
function lfRemoveAnonUserpageLink( &$personal_urls, $title ) {
	unset( $personal_urls['anonuserpage'] );
	return true;
}

How do I remove the "Create an Account or Login" link at the top right of the screen?

To remove the login / create account links from the personal_urls you can use this code in your LocalSettings.php to hook in and remove them:

$wgHooks['PersonalUrls'][] = 'lfRemoveLoginLink';
function lfRemoveLoginLink( &$personal_urls, $title ) {
	unset( $personal_urls['login'] );
	unset( $personal_urls['anonlogin'] );
	unset( $personal_urls['createaccount'] );
	return true;
}

How can I suppress actions and special pages?

MediaWiki is not designed for this kind of usage! It should be noted that the following 'answer' is a hack that only 'works' with the Apache webserver. Note also that this system is not foolproof, it's just one step further than hiding the links (see above).

Suppressing actions and special pages can be useful when you want to create the illusion of a static website via a particular URL or VirtualHost, but also have an 'internal' view that is a true wiki. i.e. if you have an inward facing 'view' of your wiki that users can edit, and an outward facing 'view' that should appear like a static website (no history, no discussion, etc., etc.).

After hiding all the appropriate links (see above), if you are using the Apache web server, you can disable actions and special pages using the following rewrite rules:

# Lock down the site (disable MediaWiki commands)

RewriteEngine On

#RewriteLog /tmp/rewrite.log

#RewriteLogLevel 9

## See https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:Parameters_to_index.php#Actions

RewriteCond %{QUERY_STRING} (.*action=.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php/Special:Search
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*Special:.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

## Catch a trick...
RewriteCond %{QUERY_STRING} ^(.*Special:.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

Above, a request for 'http://www.my.domain.com/wiki/Page_name?action=edit', for example, will be simply rewritten to 'http://www.my.domain.com'. Similarly any page in the Special namespace (except for Special:Search) will be rewritten to 'http://www.my.domain.com'. Remember, this is only a hack, and isn't intended as a solution for a secure CMS.

Note that you will need to adjust the above rules to match your specific URL naming schema.

Other issues to consider when trying to lock down a site like this is the API and POST requests for the wiki content (rather than GET).

How do I edit error messages?

Special:Allmessages contains a complete list of messages (error or otherwise), that can be edited.

How do I change the footer?

Zie: Manual:Footer , Manual:Configuration settings#Copyright

How can I edit / remove the Powered by MediaWiki image (and possible other images) from the footer?

You can hide the Powered by MediaWiki image by adding the following to your wiki's MediaWiki:Common.css:

#footer-poweredbyico { display: none; }

If you want to remove it completely, you can use $wgFooterIcons to remove it using this in your LocalSettings.php:

unset( $wgFooterIcons['poweredby'] );

Note that this will also remove other powered-by icons, e.g. also the one coming from BlueSpice.

If you wish to change the icon images, urls, alt text, or add new icons please see $wgFooterIcons ' documentation.

How do I add a reply link to default signature tildes (~~~~) template?

You can customize signatures in MediaWiki:Signature / MediaWiki:Signature-anon.

For example, changing the entries to [[{{ns:user}}:$1|$2]] ([[{{ns:user_talk}}:$1|talk]]) will put a link to users' talk pages and [[{{ns:user}}:$1|$2]] ([{{fullurl:{{ns:user_talk}}:$1|action=edit&section=new}} Reply]) would give a more direct link.

Users can change their signature in their preferences.

How can I change what the ‎<title> of each page is? Where do I make changes?

Most of the text that you want to change can be found in the namespace of MediaWiki.

In order to change titles, texts, announcements, etc., go to Special:AllMessages, where you will see the text associated with the pages you wish to change. You need to log in as an administrator to edit the protected entries in the MediaWiki namespace.

If you want to change the title in your browser, you need to edit MediaWiki:Pagetitle. Go there and edit it just like you would any other page in your wiki.

In recent versions of MediaWiki, MediaWiki:Pagetitle is $1 - {{SITENAME}} by default. If {{SITENAME}} is producing the wrong text for you, you need to set $wgSitename in your LocalSettings.php.

Don't forget to clear your browser cache after you change your settings.

Does MediaWiki automatically capitalize the first letter of $wgSitename?

Ja. Dit kan veranderd worden met de $CapitalLinks instelling.

Hoe laat ik externe koppelingen in een nieuw venster openen?

Zie Handboek:$wgExternalLinkTarget

How can I suppress MediaWiki from formatting URLs, tags, etc?

Put "‎<nowiki>‎</nowiki>" tags around the URL or tag.

Voorbeeld:

svn co <nowiki>http://svn.example.com/myproject/</nowiki>

Produces:
svn co http://svn.example.com/myproject/

How can I force users to preview before they save?

See: Manual:Force preview , Extension:ForcePreview

How do I add more buttons on the edit page?

Zie: Manual:Custom edit buttons

How can I get more special characters or tags clickable on the edit page?

For adding more selectable special characters, etc., below the edit field, see Extension:CharInsert .

How can I use a different skin (e.g. Wikipedia's old Monobook skin) on my wiki?

MediaWiki-versie:
1.16

While the Vector skin is the default skin for all installations made with MediaWiki 1.17 and newer, the Monobook skin has been the default before. See Manual:$wgDefaultSkin for more information on configuring your default skin.

How do I disable external links from showing in the printable version of a page?

Edit the page MediaWiki:Print.css on your wiki and add the following code there:

#content a.external.text:after,
#content a.external.autonumber:after {
	content: none;
}

This will override the styles defined in the CSS files coming with the MediaWiki source code. Voor meer informatie, zie Manual:CSS .

If instead you want to have the external links underlined in the printable version, then also add the following code:

#content a.external {
  text-decoration: underline !important;
}

How do I print footnotes at the bottom of each printed page?

Try this StackOverflow solution: Printed HTML per-page footnotes

How do I change the text of the article (page name) tab of my wiki's main page?

To change the text of the tab, as one example used in Wikipedia, you first open the page "MediaWiki:Mainpage-nstab".

After you've done that, click Edit and type in the edit box the text you want to be seen later on the main page - that's it. Don't forget to save the page as well.

Basic usage

Hoe bewerk ik een pagina?

To edit a page, simply click the edit link that appears on each page. Using the default Vector skin, this is in the form of a tab at the top of the page. A form will appear, containing the existing markup. When you have finished making modifications, click the Save button to commit your changes.

Zie ook: Help:Pagina's bewerken

Hoe maak ik een nieuwe pagina aan?

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe pagina aan te maken:

 • Maak een koppeling aan op de pagina die naar een andere pagina verwijst en klik daarna op de rode koppeling die verschijnt
 • Browse to the intended location of the page, e.g. http://www.example.com/index.php?title=New_page and click on the "Edit", "Create" or "Create source" link.

On some wikis, a failed search for a page will contain a link which allows you to edit that page.

Zie ook: Help:Een nieuwe pagina aanmaken

How do I delete an old version of a page?

Old versions of page data are retained in the database and can be accessed via the page history features. This is useful for reviewing changes and correcting or reverting undesirable ones, but in some cases, administrators might want to make this information unavailable, for legal reasons, or to reduce the size of the database.

 • Administrators can delete an old revision of a page by deleting the page, and then selectively undeleting revisions to be kept
 • For newer MediaWikis (1.14+), you can enable the core RevisionDelete feature that allows privileged users to remove single revisions from page histories.
Zie ook: Manual:Removing embarrassment

How do I use oversight/delete revisions in the page history?

Zie: RevisionDelete

U kunt ook een pagina verwijderen, om daarna alleen de gewenste versies terug te zetten.

Are there any editing tutorials available?

There are several editing tutorials available, mostly on Wikimedia sister projects, such as Wikipedia. There are also markup references, etc. available on Meta.

How do I view the printable form of a page?

MediaWiki includes stylesheets which automatically style a page appropriately when it is printed; using the print or print preview function within your browser ought to render the page in a printable form.

You can also view this printable form using the printable version link in the sidebar under Toolbox or Print/export if using the Collection extension.

Hoe gebruik ik sjablonen?

Zie Help:Sjablonen

Can I use media (images, video, audio, etc.) from Wikimedia Commons in my installed version of MediaWiki?

Yes, this is encouraged through the use of Handboek:$wgUseInstantCommons .

Zie ook: InstantCommons

How do I use a template as a signature?

When you look at your preferences, you see a check box for "raw signature." But the field will only take a certain number of characters. What if you want more?

You will need to create two pages, possibly in your userspace.

 1. Create the first page (FIRST PAGE)
 2. Go to your preferences, check "raw signature" and put {{FIRST PAGE}} in the signature. Opslaan
 3. Create a second page (SECOND PAGE) (possibly a sub-page of the first)
 4. Go back to the first page (FIRST PAGE) and do {{SECOND PAGE}}
 5. Go to the second page (SECOND PAGE) and place the code you wish to have for your signature.

If you don't have this structure, you will still be inserting all your signature code into the raw code wherever your signature is used, because the software will insert "SUBST" in your preferences. You may not mind this, in which case you only need one page. If you want the raw code to only display {{FIRST PAGE}}, which looks a lot cleaner, then you need to use the two-page structure.

How do I add the sandbox functionality to my installation of the wiki?

In wiki terms, a sandbox is simply a "play pen"; a page which users can mess about in. This is an ordinary page created in the normal manner, and can be located wherever you like. There is no special sandbox functionality built into MediaWiki.

Users often inquire about the Wikipedia sandboxes, which seem to be self-emptying. This is not quite correct; there are a number of volunteers who run bots to clean these up and return them to a certain state at regular time intervals.

How do I add a "Sandbox" link to personal tools (top right)?

You need to install the SandboxLink extension.

How do I make my wiki serve all languages?

To make your wiki multilingual and a tool for translation, allowing translation of pages and of the custom interface (like the sidebar), use the Translate extension; there's extensive documentation.

Wiki importing

Importing from MediaWiki XML dumps

See: Manual:Importing XML dumps

Importing from other types of wiki software

There is some documentation about importing in the UPGRADE file distributed with MediaWiki.

To follow on from those, this is how at least one individual imported pages from usemod to MediaWiki:

Because MediaWiki does not automatically link to CamelCase style links, you will need to add brackets [[ ]] to all your links. You can do this with the following:

First, obtain ImportStage1.txt (or whatever you want to call it) from the importUseModWiki.php script ( use > to pipe the output to a file )

Second, do

sed '/Importing/!s/\ [A-Z]\w*[a-z]\w*[A-Z]\w*[a-zA-Z]/\ \[\[&\]\] /g'
  ImportStage1.txt > ImportStage2.txt

This should create proper links in place of your CamelCase links.

This doesn't work so well for SubPage links - someone care to fix?

Then,

sed 's/upload\:\w*\.\w*/http\:\/\/aberwiki\.org\/uploads\/& /g'
  ImportStage2.txt > ImportStage3.txt

This fixes your upload links. Change the replace text so it fills in your url such as http://www.yourwiki.org/uploads/filename

You are now ready to import ImportStage3.txt into your database with a command such as

mysql -u<mysqluser> -p<yourpass> <db name> < ImportStage3.txt
If your importUseModWiki.php outputs an XML file instead of SQL statements, this probably means you have a rather new version of MediaWiki. In such a case, you can import the XML file -- see Importing a Wikipedia database dump into MediaWiki, towards the bottom of the page ('Import XML'). Don't forget to rebuild all the tables -- that page also explains how to do that.

Importing from other types of files

There are a variety of tools available to help convert content from HTML (and other formats) to MediaWiki markup.

Developer and SysAdmin tools
 • Wikificator - a JavaScript MediaWiki extension that converts XHTML to MediaWiki markup.
End-user tools
 • wikEd - a text editor for MediaWiki that can import HTML (including Microsoft Word-generated HTML.)
Instructions

MediaWiki auto importing script

Beschrijving

The script is designed to import a whole folder of files into MediaWiki, with the folder directory tree mapped as wiki category hierarchy.

Features

 • economic, build wiki site from existing knowledge base collection without "double-entry"
 • persistent, map folder directory tree as wiki category hierarchy
 • sophisticated, import/handle all well-known file types automatically
 • complete, cover every applicable scenario, even the case when you need to control access to individual wiki pages
 • versatile, highly customizable

Quick Help

wiki_import.sh $ $Revision: 1.1 $

mediawiki automatic file import script

Usage: wiki_import.sh [OPTIONS]...

The script is designed to import a whole folder of files into mediawiki, with the folder directory tree mapped as wiki category hierarchy.

The specification of the file-to-import is passed from standard input.

Options:

-s, --sect=n the root category section of the wiki of the imported article (mandatory)
-1, --header include standard header (category hierarchy path & notice)
-l, --link link to actual file on the web site
-f, --footer include standard footer (article category)
-R, --res[=p] add restricted tag in the footer as

'{{<Res Param|Root Category> Restricted}}' (default=`$_opt_sect')

Configuration Options:

-p, --php=fn mediawiki import php script specification
-r, --root=n the root category name for the whole wiki site
-m, --max=n max_allowed_packet for mysqld to import
-u, --user=n wiki user used for the import
-a, --arch=p the root url that linked-to archive files based on

Examples:

 echo ./path/to/file.ext | wiki_import.sh -1 -l -f -s 'Customer Support' -R 

For the rest of details, check out wiki_import.

Templates imported from other wikis (such as Wikipedia) don't work for me

You probably need to install some extensions used on the source wiki, such as Scribunto , TemplateStyles , ParserFunctions or sometimes Cite . Also, make sure that you copied all site CSS and JavaScript required by the template.

Customising further

I want to have multiple wikis, but only require registration once

 • If you're starting from scratch or you're switching from one wiki to multiple, you can use $wgSharedDB and $wgSharedTables to have all wikis share the user table of the "main" wiki.

You can share other tables as well, as long as they don't contain any data dependent on non-shared tables or data specific to one wiki. See Manual:Shared database for examples and more information.

 • If your wikis are already established and you want to switch to a single sign-on, you can use the CentralAuth extension.

It has a few more features than a shared user table, but it's more difficult to configure and it's tailored toward a Wikimedia-style setup. However, it is easier than attempting to completely merge multiple user tables into one.

How can I allow use of HTML tags?

  Let op: This can be easily abused to attack users

See Extension:Secure HTML and Extension:HTMLets for ways to make this safer.

How do I fix problems or add features to MediaWiki?

The basic steps to improving MediaWiki (that is, becoming a MediaWiki developer) are:

 • Download the Git "clone" of the MediaWiki source code
 • Get a server, a database, and PHP running on your computer (this can be annoying, so please ask for help if something isn't working)
 • Get MediaWiki running on your computer off that Git checkout (can be annoying as well, so, ditto)
 • Fix the problem or add the feature you were thinking of
 • Edit the source code of the relevant file(s) to fix the problem

How do I run a bot?

See: Manual:Bots

You might want to use the Pywikibot framework.

How do I change noindex nofollow

How do I create a small wiki farm?

See: Manual:Wiki family

How do I add meta tags?

The OutputPage class includes an addMeta method which can be used to add meta tags. The RequestContext can be used to get the relevant OutputPage object.

$out->addMeta ( 'description', 'This is a meta description.' );


Why...?

…is the Help namespace empty?

The Help namespace currently ships in a blank state. It's up to you how much or how little help you give to your site visitors and whether this relates to other aspects of your site. Obviously you can easily link your visitors to help resources elsewhere.

We don't currently have a clean, internationalised set of help pages under a free license. However, if you want to copy in some help information onto your site, about how to use a wiki (a MediaWiki powered wiki) you are free to copy the Help:Inhoud from this wiki. This set of pages have been deliberately created for this purpose, with wiki-neutral information, and no license restrictions. See Project:PD help. More help is available at the Meta-Wiki MediaWiki Handbook.

…are some of my images not showing up after an upgrade?

Several users have reported that, following an upgrade or a moving of their wiki, several images fail to be shown inline. The files exist, and the image description pages show a MIME type of unknowncode>/unknown and, in some cases, a warning about potentially dangerous files.

To fix this, run the maintenance/rebuildImages.php script from the command line. This will set MIME information for each file in the database.

Recent versions of MediaWiki implement responsive images. Due to a bug, if the server locale is set to one that uses commas instead of dots for representing a decimal point, images may not render on some browsers/devices. This can be confirmed by inspecting a thumbnail of a medium or big image on a page with the browser tools, looking at the HTML code, and see if the srcset attribute contains commas instead of dots when representing the 1.5x value.

…are all PNG files not being turned into thumbnails?

After upgrading to a more recent version of PHP, it is possible a different MimeMagic.php function is being used to detect file MIME types, particularly the built-in PHP function mime_content_type, which fails to detect PNG files. Search the web for mime_content_type png for information on fixing this bug at the PHP level, possibly by editing your magic.mime file.

See here for more info.

…can't I download MediaWiki 1.38?

MediaWiki 1.38 is in a development state at present, and has not been packaged into a general release. The code can be downloaded from Git if desired. Or, if you want the latest development version packaged as an archive, get it at mediawiki-master.tar.gz (GitHub).

…doesn't this work? It works on Wikipedia!

Wikipedia and other Wikimedia web sites use the current version of the code in development; at present, this is MediaWiki 1.38.0-wmf.17 (6971d10), pulled from the current development branch. Coupled with the use of several extensions, this means that functionality between these wikis and your particular setup may differ.

 • To check what version a Wikimedia wiki is running, as well as what extensions are installed, visit the Special:Version page for that wiki

…do I get a 403 Forbidden error after setting permissions on my Fedora system?

Fedora Core enables SELinux by default. Instructions for setting SELinux permissions for MediaWiki are available.

…do I get Installing some external dependencies (e.g. via composer) is required?

Many web hotels only handle zip archives, and we only provide gz compressed tar archives, thus the archives has to be recompressed before uploading. This should not be much of a hurdle, but it seems like some archive tools occasionally fails to include all files in large archives. When this happen the vendor folder is left out, leaving the user with the rather non-explanatory error message.

Use a command line tool when recompressing the tar archive into a zip archive.

…do I get logged out constantly?

This is probably related to cookies or session data. See Log in problems for information.

If this is happening constantly to all users, it probably means that caching is misconfigured. Setting $wgSessionCacheType = CACHE_DB; can be used to determine if caching is the cause of the problem. If that solves the problem, you should still investigate what is wrong with your caching configuration.

…is it a good idea to keep user accounts?

At many times you just want to remove a user account out of the wiki either because it belonged to a spammer account or you just feel like it. The appropriate choice is to block the account or rename it if needed. Here is why:

Do I just remove this row from the User table?

Rob Church posted the following regarding this issue on the wikitech-l mailing list:

If the user has made edits, then removing rows from the user table cause theoretical loss of referential integrity.

Now, to be honest with you, I can't think of any conditions where this would cause an actual problem; "undefined behaviour" is the phrase we use.

What I'd suggest doing, to be on the safe side, is running a couple of quick updates against the database:

UPDATE revision SET rev_user = 0 WHERE rev_user = <current_user_id>
UPDATE archive SET ar_user = 0 WHERE ar_user = <current_user_id>

What this will do is cause MediaWiki to treat the revisions as having been made anonymously when generating things like page histories, which should eliminate any problems caused by these routines attempting to check user details from other tables.

If the user has caused log entries, i.e. rows in the logging table, or uploaded images, then the situation becomes trickier, as you'll have to start mopping up all the rows everywhere and it could become a bit of a mess, so if the user's done anything other than edit, I would strongly recommend just blocking them indefinitely.

If the username is offensive or undesirable, then you could consider renaming it using the RenameUser extension.

Another option is to give Admins the 'hideuser' right, and indefinitely block the user with the Hide username from edits and lists option selected.

Extension:UserMerge is also useful.

…is the number of pages so low on Special:Statistics?

By default, $wgArticleCountMethod is set to link. This means the number of "Content pages" on the Special:Statistics page only counts pages which include at least one internal link. This can be changed by setting $wgArticleCountMethod to any. Afterwards, run updateArticleCount.php and/or initSiteStats.php . (On Wikimedia websites, initSiteStats.php is run on the 1st and 15th of each month.) There might still be wrong behavior, see for example phab:T212706.

Anti-spam

Where do I get the spam blacklist from and how do I install it?

The spam blacklist extension can be found in Git, just like all other officially supported extensions. For installation and configuration instructions, consult the README file and Extension:SpamBlacklist over here.

How do I use $wgSpamRegex to block more than one string?

$wgSpamRegex is a powerful filter for page content. Adding multiple items to the regex, however, can be awkward. Consider this snippet:

$wgSpamRegexLines[] = 'display\s*:\s*none';
$wgSpamRegexLines[] = 'overflow\s*:\s*auto';
[...]
$wgSpamRegex = '/(' . implode( '|', $wgSpamRegexLines ) . ')/i';

This example code allows convenient addition of additional items to the regex without fiddling about each time. It also demonstrates two popular filters, which block some of the most common spam attacks.

See also: Extension:SpamRegex

Are there additional ways to fight spam?

See Manual:Combating spam for an overview of anti-spam measures such as Captcha, content filtering and restricting edition.

Anti-vandalism

See Manual:Combating vandalism for hints and suggestions on how to deal with wiki vandalism.

Where now?

I've found a bug or have a feature request. Where do I post it?

Bugs and feature requests should be posted on Phabricator . See How to report a bug.

I'm getting a strange error. What now?

I tried that but it didn't work

I had a problem, I came to this page and it told me how to fix it. But it didn't work, the problem is still there!!!!

Nine times out of ten this is because you didn't clear your cache. The simple test for this is to request a page that hasn't been requested before. Select the part of the URL in the address bar that contains the page title (e.g. Main_Page). Twiddle your fingers on the keyboard for a while, hit enter. Check if the problem is on that page too.

MediaWiki uses both a server-side cache and a client-side cache, so clearing your browser cache is often not enough. See the relevant entry above for more details.

Here are some other things to check:

 • Were you editing the right file? Try inserting some garbage into the file you edited, does it break anything?
  • A great debugging tool in this case is to create a file called phpinfo.php, containing only <?php phpinfo() ?>.

Upload it into your web directory and invoke it with your browser. Check the document root and the path to php.ini.

 • Were you editing the right part of the file?

Did you create a duplicate entry in php.ini? Add new settings to the end of LocalSettings.php, not to the beginning.

 • If you created a .htaccess, are you sure AllowOverrides is on?

Ask your hosting provider.

I have a question not answered here. Where do I go next?

If you've exhausted the FAQ above, please try the following:

 • Search the web
 • See the section below for information on how to contact developers and other knowledgeable users.

Still no luck. Where can I ask for help?

Recommended reading