ПомошːНагледен уредник/Карти

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/Maps and the translation is 2% complete.
Outdated translations are marked like this.

Main help pages:

Inserting a map

Screenshot of the insert menu in the VisualEditor interface with the Map option highlighted
Ставката „Карта“ во менито „Вметни“

За да ставите нова карта во една страница, стиснете на „Вметни“ во алатницата на Нагледниот уредник. Потоа стиснете на „Повеќе“, со што ќе ви се прикаже „Карта“. Картата ќе се појави онаму кајшто ви е показникот. Click "More" to show the entire menu, then select "Map". This will add a map at the current location of your cursor on the page.


Стандардните поставки на картата

Setting map center point, size and proportions

The dialog window displays an interactive map with three tabs below it: "Map area" (selected by default), "Map contents" and "Options". Стискајќи на ставката „Карта“ ќе ви се отвори прозорче со интерактивна карта. За да ја зададете местоположбата, влечете ја картата и служете се со копчињата „+“ и „-“ додека не го најдете она што го барате. You can also manually enter latitude, longitude, zoom level and size in the fields below the map.


Adding markers and shapes

To add shapes and markers to the map, click the "Map contents" tab to display a toolbar. You can add lines, rectangles, polygons and markers.

After adding an element, use the pencil-and-paper icon VisualEditor-maps-edit-icon.png in the map toolbar to modify it. Note that adding elements to the map automatically expresses each element as GeoJSON in the text field at the bottom of the window. You can also paste valid GeoJSON into the text field. To remove an element, select the trash can icon followed by the element you wish to delete. Then click "Save". You can also delete the element from the GeoJSON field below.


VisualEditor modal showing options tab

Formatting options

Можете да ја зададете големината на картата, страната на приказ и бараниот јазик за натписите на неа. Имајте на ум дека не сите натписи се достапни на секој јазик (повеќе за јазиците на картата).

Saving a map

Кога ќе завршите, стиснете на „Вметни“ за да го затворите дијалогот и да ја вметнете картата во страницата.


Измена на постоечка карта

Editing an existing map

To edit an existing map's properties, select the map and then click the "Edit" button that appears.

To resize an existing map, select the map in the VisualEditor and then move the resizing arrows that appear on the bottom corner of the map. Note that this only changes the size of the map's frame on the page, not the zoom level nor any other of the map's properties.

To change a map's position on the page, select the map and then drag the map to its new location.

Отстранување карти со нагледниот уредник

За да отстраните една карта, изберете ја, па стиснете на копчето „Delete“ на тастатурата. Можете и да исечете преку менито за уредување („Edit“) на прелистувачот.

Напредни можности

Напредни можности како бележници, облици по желба и други поставки во GeoJSON ќе најдете на $1.

For advanced options in editing and marking up Kartographer maps, please see Помош:Додаток:Картограф .