Ohje:Turvallisuus/PDF-tiedostot

This page is a translated version of the page Help:Security/PDF files and the translation is 100% complete.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 -lisenssillä. Katso lisätietoja Public Domain -ohjesivulta.
PD

PDF-tiedostomuotoon liittyy eräitä turvallisuutta ja yksityisyyttä vaarantavia tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen tiedoston avaamista. PDF-tiedostot voivat sisältää monimutkaisia interaktiivisia ominaisuuksia, jotka voivat saada PDF-lukijan muodostamaan verkkoyhteyden ja vuotamaan IP-osoitteesi sekä muita henkilökohtaisia tietojasi kolmansille osapuolille. Pahantahtoinen PDF-tiedoston tekijä voi käyttää tätä toimintoa esimerkiksi yhdistääkseen verkkoyhteyden kautta saamansa summittaiset tiedot sijainnistasi wikin käyttäjätunnukseesi. On myös mahdollista vahingoittaa yksityisyyttäsi muilla tavoin.

PDF-tiedostomuodolla on monimutkainen sisäinen rakenne, jonka takia on käytännössä mahdotonta tunnistaa vaarallisia tiedostoja ennakolta. Käyttäjän yksityisyydestä ja tietoturvasta huolehtiminen on jätetty PDF-lukijan harteille. Riippuu valitsemasta PDF-lukijasta, voivatko yksityiset tietosi paljastua PDF-tiedostosta. Yleisesti ottaen vain vähän toiminnallisuuksia sisältävät PDF-lukijat ovat turvallisimpia. Firefox- ja Chrome-selainten sisäänrakennetut PDF-lukijat ovat kaikkein turvallisin valinta.

Adobe Acrobatin ja Adobe Readerin vanhat versiot oletusasetuksin eivät ole turvallisia. Adobe Acrobat XI / DC ja niitä uudemmat versiot varoittavat käyttäjäänsä ennen verkkoyhteyden muodostamista niin kauan, kunnes muutat manuaalisesti Acrobatin turvallisuusasetuksia.

Lisätietoa: