Help:Återställa losenordit

This page is a translated version of the page Help:Reset password and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Du kan kommat att behöva återställa ditt lösenord på en wiki. För att göra det har vi utvecklat en grundläggande guide här nedan som tar upp de vanligaste frågorna som rör återställningar av lösenord.

När borde jag återställa mitt lösenord?

Det finns olika omständigheter där du kan vilja återställa ditt lösenord, däribland:

 • Du har glömt ditt lösenord.
 • Någon kan känna till ditt lösenord.
 • Du vill skapa ett starkare lösenord.

Hur ser jag till att jag kan återställa mitt lösenord?

För att kunna återställa lösenord måste ditt konto ha en kopplad e-postadress. Det finns två sätt att göra det:

 • När du skapar ditt konto, kan du ange en e-postadress på Special:CreateAccount.
 • Efter att du skapat ett konto kan du koppla en e-postadress till ditt konto på Special:Preferences. Du kan navigera till fliken "Mitt konto", där du kommer se avsnittet "Alternativ för e-post". Du kan ange din e-postadress i det avsnittet.

Behöver jag bekräfta min e-postadress för att kunna återställa mitt lösenord?

Nej, du behöver inte bekräfta din e-postadress för att generera e-postmeddelanden för lösenordsåterställning. Det rekommenderas starkt ändå att du bekräftar din e-postadress. På så sätt kan du försäkra dig om att e-postmeddelanden skickas till rätt adress, och du kan ange e-postinställningar för ditt konto.

Hur återställer jag mitt lösenord?

 1. Gå till Special:PasswordReset på valfri wiki.
 2. Ange antingen ditt användarnamn och e-postadress (eller båda).
  Om du aktiverat Förbättrad lösenordsåterställning (läs EPR information), behöver du alltid ange både användarnamn och e-postadress.
 3. Kontrollera din e-postadress efter meddelanden.
 4. Följ instruktionerna i e-postmeddelandet för att slutföra processen.
För mer tekniska processer för återställning av lösenord, besök sidan Återställ lösenord.


Hur återställer jag mitt lösenord för flera användarnamn samtidigt?

Har du kopplat flera användarnamn till en e-postadress kan du generera lösenordsåterställning för alla användarnamn samtidigt. För att göra det behöver du bara skriva in e-postadressen i Special:PasswordReset. Du kommer då motta flera meddelanden för alla användarnamn som kopplats till kontot. Notera att detta inte fungerar med konton som har aktiverat Förbättrad lösenordsåterställning, då det kräver både användarnamnet och e-postadressen för att generera e-postmeddelande för lösenordsåterställning.

Hur återställer jag mitt lösenord för ett konto om jag har flera användarnamn kopplade till samma e-postadress?

Vill du återställa ett kontos lösenord men har flera användarnamn kopplade till samma e-postadress, ska du bara ange användarnamnet i Special:PasswordReset. Notera att detta inte fungerar med konton som har aktiverat Förbättrad lösenordsåterställning, då det kräver både användarnamnet och e-postadressen för att generera e-postmeddelande för lösenordsåterställning.

Kan vem som helst återställa mitt lösenord på Special:PasswordReset?

Nej, de kan bara aktivera ett e-postmeddelande via Special:PasswordReset. De behöver komma åt ditt e-postkonto för att slutföra processen.

Jag har mottagit e-postmeddelanden om att återställa mitt lösenord som jag inte bett om. Hur förhindrar jag det från att hända?

Du kan förhindra oönskade e-postmeddelanden för lösenordsåterställning genom att aktivera Förbättrad lösenordsåterställning (EPR). Det är en funktion som kräver att användaren anger både användarnamn och e-postadress på Special:PasswordReset. Om båda angetts kommer ett e-postmeddelande för lösenordsåterställning skickas. Om inte båda angetts, skickas inget meddelande.

Funktionen utvecklades av Community Tech team som svar på önskan #3 från gemenskapens önskelista 2019. (EPR) ökar din integritet för att användare på Wikimedias projekt kan känna till ditt användarnamn (men inte din e-postadress). Samtidigt kan vissa känna till din e-postadress (men inte ditt användarnamn). Följaktligen försvårar du för spammare och troll att generera oönskade e-postmeddelanden för lösenordsåterställning, om du aktiverar den här funktionen.

För att aktivera den här funktionen, gå till "Alternativ för e-post"-avsnittet i "Inställningar". Du kan bocka i rutan som säger, "Skicka endast lösenordsåterställningar via e-postadress när både e-postadress och användarnamn anges.". När du bockat i rutan och sparat har inställningarna aktiverats.

När du aktiverat den här inställningen informeras inte användare att både användarnamn och e-postadress krävs på Special:PasswordReset (av säkerhetsskäl). Just därför måste du komma ihåg att ange både användarnamn och e-postadress på Special:PasswordReset.

Förbättrad lösenordsåterställning är som standard inte en global inställning. Den aktiveras per wiki. Du kan däremot göra den global i dina globala inställningar.

Jag begärde en återställning av mitt lösenord. Varför har jag inte fått något e-postmeddelande?

Du kanske inte har mottagit ett e-postmeddelande för lösenordsåterställning av flera orsaker, däribland:

 • Du har inte angett en e-postadress för ditt konto. Om så är fallet kan du läsa instruktionerna för hur man kopplar en e-postadress med ett konto.
 • Du har stavat fel på användarnamnet eller e-postadressen kopplad till kontot. Om så är fallet rekommenderar vi att du försöker begära en lösenordsåterställning via Special:PasswordReset.
 • Du angav bara användarnamn eller e-postadress (dvs, inte båda), och Förbättrad lösenordsåterställning har aktiverats. Om så är fallet rekommenderar vi att du försöker återställa lösenordet igen, med både ditt användarnamn och e-postadress.
 • E-postmeddelandet skickades till Skräppost eller någon annan mapp som du ännu inte kollat.
 • Du har begärt för många lösenordsåterställningar på kort tid, vilket överstiger begränsningen. Om så är fallet rekommenderar vi att du väntar en stund och försöker igen senare.