Help:Growth/Verktyg/Föreslagna redigeringar

This page is a translated version of the page Help:Growth/Tools/Suggested edits and the translation is 100% complete.
Wikipedias hemsida och flöde för föreslagna redigeringar

Tack för att du använder flödet för föreslagna redigeringar och vill lära dig mer!

De föreslagna redigeringarna är en del av Wikimedia Foundation Growth teams projekt för "Nybörjaruppdrag". Föreslagna redigeringar finns tillgängliga på alla Wikipediaversioner.

Den här sidan granskar funktionen föreslagna redigeringar som finns tillgänglig på skrivbords- och mobila webbläsare. Wikipedias Android-app erbjuder också föreslagna redigeringar.

Syftet med föreslagna redigeringar

Syftet med de redigeringar som föreslås är att hjälpa nybörjare att lyckas med sina första redigeringar. Det kan vara några särskilda redigeringsidéer som fått dig att vilja redigera i Wikipedia. Om det är fallet så kan de redigeringar som föreslås öka din färdighet så att du kan lyckas med de redigeringar som du vill göra. Eller också är du intresserad av att redigera, men är osäker på var du ska börja.

I flödet visas ett antal artiklar som behöver bearbetas, tillsammans med den typ av bearbetning som behövs - t.ex. tillägg av länkar eller källhänvisningar - och artiklarnas besöksstatistik. Klicka på artikeln för att se den och för att börja redigera!

Användning

Video som informerar om hur hemsidan kan besökas och användningen av föreslagen redigeringsmodul.

Flödet med föreslagna redigeringar finns på din hemsida. Om du behöver hjälp att hitta din egen hemsida, klicka här. Följ knapparna och bilderna för att starta flödet för föreslagna redigeringar. När det har startats kommer du att se en serie artiklar som behöver förbättras. Du kan filtrera flödet på svårighetsgrad och ämne.

Svårighetsgrad

 
Välj ämnen (mobil)

En av menyerna i flödet för föreslagna redigeringar låter dig välja svårighetsgrad. Det finns många sätt att redigera Wikipedia och flödet för föreslagna redigeringar har fem olika sorter. De är grupperade i lätta, mellansvåra och svåra.

 • Lätta
  • Korrekturläsning består av att göra små förbättringar av hur en artikel är skriven och är ett värdefullt sätt för att bli van med att redigera Wikipedia. Korrekturläsning hjälper till att göra artiklar mer professionella och trovärdiga.
  • Lägga till länkar är det lättaste sättet att redigera. Länkar hjälper läsare att navigera mellan artiklar och lära sig snabbare.
 • Medel
  • ’’Att hitta källor’’ använder böcker, webbsidor och tidningsartiklar för att verifiera att Wikipedia stämmer, och lägger till dem till artiklar så att läsarna kan känna sig säkra att det de läser är sant.
  • Uppdatera artiklar behövs för att artiklar blir inaktuella ibland då nya händelser inträffar. Hitta och lägg till korrekt information så att Wikipedia alltid innehåller den rådande sanningen.
  • Lägga till en bild föreslår en bild från andra wikier som matchar artikelämnet. Nybörjare behöver kontrollera om bild är passande och skriva en bildtext. [Denna funktion är en testversion på några Wikipediaversioner ]
 • Svåra
  • Utveckla artiklar behövs eftersom många Wikipediaartiklar bara är en eller två meningar långa. Hitta mer information och bidra till artikeln för att göra den fylligare.
  • Att skapa en ny artikel är en av de svåraste sakerna man kan göra på Wikipedia. Vi rekommenderar inte att nybörjare försöker göra detta som sin första redigering.

Ämnen

Kan kan filtrera flödet baserat på dina intresseomården. Hitta artiklar baserat på fyra ämnesområden: "Kultur", "historia och samhälle", "Vetenskap, teknologi och matematik" och "regioner". Välj de ämnen som verkar intressanta att redigera – ett eller fler!

[Denna funktion är en testversion på några Wikipediaversioner (ar, bn, cs, es)] Ämnen kan filtreras på två sätt: "Matcha minst ett valt ämne" eller "Matcha alla valda ämnen".

Redigera

Det här är den viktigaste delen! När du ser en artikel som intresserar dig, klicka på den för att gå dit. Du kan sedan klicka på Redigera (eller klicka på redigeringspennan på mobilen) och göra ändringar. Även om du tidigare hade använt dig av wikitextredigeringsfunktionen kommer VisualEditor – en redigeringsfunktion som inte visar wikitextkoden – att öppnas. Det är eftersom den vägledning som finns är gjord för VisualEditor. Du behöver inte arbeta igenom hela artikeln. Alla små ändringar gör skillnad. Korrigera stavfel, lägg till länkar, lägg till källhänvisningar – eller alla dessa saker.

 
Hjälppanel med vägledning

När du är vid artikeln kommer du att få vägledning för hur du klickar på att redigera och slutför redigeringen. Du kan hitta vägledningen i hjälppanelen vid skärmens nedre högra hörn (eller vid skärmens nederkant på mobilen).

Vägledningen är indelad i enkla steg med exempel som kan hjälpa dig att snabbt förstå hur man utför en viss uppgift.

Du kan alltid minimera och åter öppna panelen för att se den igen närhelst du vill.

Sedan kan du publicera din ändring och arbeta på någonting annat istället.

Om du stänger av hjälppanelen i dina inställningar kommer också förlora tips för föreslagna redigeringar.

Vanliga frågor

Hur tillämpas ämnen för artiklar?

Artiklars ämnen väljs utifrån maskininlärning. Förslagen är vanligtvis, men inte alltid, korrekta.

Vad händer om flödet inte visar mig några artiklar?

Om du inte ser några artiklar kan du försöka lägga till fler ämnen du är intresserad av eller fler typer av uppgifter du kan göra.

Vad händer efter att jag publicerar mina redigeringar?

På svenska kommer din redigering omedelbart att visas.

(På några få språk kommer din redigering att behöva godkännas av en erfaren användare innan allmänheten kan se den.)

Behöver jag arbeta på hela artikeln?

Nej. Du kan välja att bara fixa vilken del du vill, även om det bara är ett litet stavfel. Wikipedias läsare uppskattar alla dina redigeringar.

Varför kan jag inte välja uppdraget "skapa ny artikel"?

Att skapa nya artiklar är en av de svåraste saker man kan göra på Wikipedia, eftersom det kräver så många Wikipediafärdigheter på en och samma gång. Vi rekommenderar att du först gör enklare redigeringar innan du börjar med att skriva en egen artikel. Därför har vi inte en sådan uppgift, även om vi kanske gör den tillgänglig i framtiden.

Vad skall jag göra om jag behöva mer hjälp?

Att redigera Wikipedia är inte alltid enkelt, men andra kan hjälpa dig. Ett bra sätt att fråga om hjälp är genom din fadder. På din hemsida har du fått en fadder, och du kan klicka där för att ställa en fråga. Du får vanligtvis svar inom ett par dagar.

Hur kan jag lära mig mer om föreslagna redigeringar och projektet i stort?

Du kan läsa den detaljerade sidan om projektet och ställa frågor om det på diskussionssidan.

Bildvägledning

Stationär


Mobilversion