Súgó:Növekedés/Eszközök/Szerkesztési javaslatok

This page is a translated version of the page Help:Growth/Tools/Suggested edits and the translation is 100% complete.
A következő eljárás csak azokra a wikikre vonatkozik, melyeken a Növekedés csapat eszközei elérhetők .
Wikipédia kezdőlap és javasolt szerkesztések listája

Köszönjük, hogy használod a javasolt szerkesztések feedjét, és többet szeretnél megtudni!

A Javasolt szerkesztések a Wikimédia Alapítvány Növekedési csapatának "Új szerkesztői feladatok" projektjének része.

Asztali és mobil böngészőn is működik, de az iOS és Android appokban még nem érhető el.

A javasolt szerkesztések célja

A javasolt szerkesztések célja, hogy segítse az újonnan érkezőket az első sikeres szerkesztéseik elvégzésében. Lehet, hogy van néhány konkrét szerkesztés, ami miatt a Wikipédiára kerültél. Ha ez a helyzet, akkor a javasolt szerkesztések olyan készségeket taníthatnak neked, melyek segítenek neked abban, hogy sikerrel járj a kívánt szerkesztésekkel. Vagy esetleg szerkeszteni szeretnél, de nem tudod, hol kezdj hozzá.

A feed egy sor olyan szócikket mutat, melyeken dolgozni kell, valamint azt, hogy milyen típusú munkára van szükségük (pl. copyediting vagy linkek hozzáadása), és milyen gyakran nézik meg őket. Kattints a szócikkre, hogy megtekinthesd és elkezdhesd a szerkesztést!

Hogyan használandó

Videó a kezdőlap eléréséről és a javasolt szerkesztések modul használatáról

A javasolt szerkesztések feed a kezdőlapon található. Ha segítségre van szükséged a kezdőlapod engedélyezéséhez és megtalálásához, kattints ide. Kövesd a gombokat és a képernyőképeket a javasolt szerkesztési feed elindításához. Ha elindítottad, egy sor olyan cikket fogsz látni, melyeken még dolgozni kell. A feedet nehézség és téma szerint szűrheted.

Nehézség

 
Érdeklődési kör kiválasztása (mobil)

A javasolt szerkesztések egyik menüje lehetővé teszi a nehézségi szint kiválasztását. A Wikipédia szerkesztésének számos módja van, és a javasolt szerkesztések menü öt különböző típust tartalmaz. Ezek könnyű, közepes és nehéz kategóriákba vannak csoportosítva.

 • Könnyű
  • A Copyediting egy szócikk írásmódjának apró javítását jelenti, ami értékes és egyszerű módja annak, hogy hozzászokj a Wikipédia szerkesztéséhez. A Copyedit segít abban, hogy a szócikkek professzionálisabbak és megbízhatóbbak legyenek.
  • A linkek hozzáadása a szerkesztés legegyszerűbb módja. A linkek segítenek az olvasóknak a szócikkek közötti gyorsabb tájékozódásban.
 • Közepes
  • A hivatkozások keresése könyveket, weboldalakat és hírforrásokat használ a Wikipédia pontosságának igazolására, és ezeket hozzáadja a szócikkekhez, hogy az olvasók biztosak lehessenek abban, hogy amit olvasnak, az igaz.
  • A szócikkek frissítésére azért van szükség, mert a szócikkek az idő múlásával és az új adatok megjelenésével elavulnak. Keresd meg és add hozzá a helyes információkat, hogy a Wikipédia mindig az aktuális igazságot tartalmazza.
  • Kép hozzáadása olyan képet javasol más wikikből, mely megfelel a szócikk témájának. Az új belépőknek ellenőrizniük kell, hogy a kép pontos-e, és írniuk kell egy képaláírást is. [Ez a funkció néhány Wikipédián tesztelés alatt áll ]
 • Nehéz
  • A szócikkek bővítésére azért van szükség, mert sok Wikipédia-szócikk csak egy-két mondatból áll. Keress további információkat, és add hozzá, hogy a szócikk teljes legyen.
  • Egy új szócikk létrehozása az egyik legnehezebb dolog a Wikipédiában. Nem javasoljuk, hogy az új szerkesztők ezzel próbálkozzanak első szerkesztésként.

Témák

A feedet az érdeklődési köröd szerinti témák alapján szűrheted. A szócikkeket négy témakör alapján találhatod meg: "Kultúra", "Történelem és társadalom", "Tudomány, technológia és matematika", valamint "Régiók." Válassz egy vagy több témát, melyek szerkesztése érdekel!

[Ez a funkció néhány Wikipédián tesztelés alatt áll (ar, bn, cs, es)] A témákat kétféleképpen szűrheted: "Egyezzen meg legalább egy kiválasztott témával" vagy "Egyezzen az összes kiválasztott témával".

Szerkesztés

Ez a legfontosabb rész! Ha olyan szócikket látsz, mely felkeltette az érdeklődésedet, kattints rá, hogy megtekinthesd. Ezután az Szerkesztés gombra kattintva (vagy mobilon a szerkesztőceruzára koppintva) módosíthatsz. A vizuális szerkesztő megnyílik, még akkor is, ha korábban a forrásszerkesztőt használtad. Ez azért van így, mert a megadott útmutatás a vizuális szerkesztő használatára irányul. Nem kell az egész szócikken dolgoznod. Minden apró változtatás változást jelent. Javítsd ki a helyesírást, adj hozzá linkeket, adj hozzá hivatkozásokat - vagy mindezeket egyszerre.

 
Súgópanel útmutatással

Ha a szócikknél vagy, útmutatást kaphatsz arról, hogyan kattints a szerkesztés gombra, és hogyan fejezd be sikeresen a szerkesztést. Az útmutatást a képernyő jobb alsó sarkában (vagy mobilon a képernyő alján) található súgóban találod.

Az útmutatás egyszerű lépésekre van osztva, példákkal, melyek segítségével gyorsan megértheted, hogyan kell elvégezni egy adott feladattípust.

A panelt bármikor minimalizálhatod és újra megnyithatod, hogy bármikor visszanézhesd!

Ezután közzéteheted a szerkesztést, és dolgozhatsz valami máson!

Ha kikapcsolod a Súgópanelt a beállításokban, akkor a Javasolt szerkesztésekhez tartozó tippeket is elveszíted.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan alkalmazhatóak a témák a szócikkekhez?

A témák gépi tanulás alapján kerülnek kiválasztásra a szócikkekhez. Az előrejelzések többnyire helyesek, de nem minden esetben azok.

Mi történik, ha a feed nem mutat nekem szócikkeket?

Ha nem látsz szócikkeket, akkor próbálj meg néhány további témát hozzáadni az érdeklődési körödhöz, vagy adj hozzá néhány további feladattípust.

Mi történik a szerkesztéseim közzététele után?

A legtöbb nyelven a szerkesztésed azonnal élővé és láthatóvá válik az interneten! Néhány más nyelven a szerkesztésedet egy tapasztalt szerkesztőnek jóvá kell hagynia, mielőtt mások is láthatják.

Az egész szócikket át kell dolgoznom?

Nem. Bármelyik részt kijavíthatod, még akkor is, ha csak egy apró elírásról van szó. A Wikipédia olvasói minden egyes szerkesztésedet értékelik.

Miért nem választhatom az "új szócikk létrehozása" feladattípust?

Egy új szócikk létrehozása az egyik legnehezebb dolog a Wikipédián, mert nagyon sok Wikipédia-képesség együttes használatát igényli. Azt javasoljuk, hogy először tanulj meg egyszerűbb szerkesztéseket végezni, mielőtt megpróbálnál magadnak cikket írni. Ezért ez nem elérhető feladat, bár a jövőben talán lehetővé tesszük.

Mi a helyzet, ha több segítségre van szükségem?

A Wikipédia szerkesztése nem mindig könnyű, és más önkéntesek szívesen segítenek neked! Az egyik nagyszerű módja annak, hogy segítséget kérj, a mentorodon keresztül. A kezdőlapodon ki van jelölve számodra egy mentor, és rákattintva feltehetsz neki egy kérdést. Általában néhány napon belül választ is kapsz.

Hogyan tudhatok meg többet a javasolt szerkesztésekről és a nagyobb projektről?

Elolvashatod a projektről szóló részletes oldalt, és kérdezhetsz tőlünk a vitalapon.

Vizuális útmutatás

Asztali változat


Mobil verzió