This page is a translated version of the page Help:Bots and the translation is 83% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Notă: Prin editarea acestei pagini, vă exprimați acordul să eliberați contribuția dumneavoastră sub licența CC0. Pentru mai multe informații, vezi paginile de ajutor ale proiectului domeniul public. PD

Un bot (robot) este un program de calculator care preia automat sau actualizează pagini wiki când este executat. În general, boții sunt folosiți pentru sarcini repetitive, ale căror volum și caracteristici sunt prea vaste pentru a fi efectuate manual de utilizatori.

Dezvoltarea și executarea boților este nu este rolul unui utilizator normal, acestea necesită experiență în programare și trebuie făcute în coordonare cu administratorii wiki-ului.

În mod implicit, modificările boților sunt ascunse în Special:RecentChanges.

Unelte şi interfețe pentru dezvoltarea boților

Boții nu accesează wiki prin intermediul interfeței grafice. MediaWiki are un API (Application Programming Interface) disponibilă pentru acest scop. Un API este un protocol pentru comunicații standarde dintre două programe de calculator. Verifică API:Client code pentru mai multe informații.

Follow Manual:Creating a bot for guidelines how to create a bot.

Pentru a accesa wiki prin intermediul API un bot trebuie să aibă un cont de utilizator, căruia i-a fost acordat 'bot' permissions.

Extensii alternative

  • Extension:MassEditRegex — oferă o modalitate alternativă de a efectua editări în masă folosind expresii regulate, printr-o pagină specială în wiki. În mod normal, numai administratorii pot folosii extensia.
  • Extension:Replace Text — altă opțiune.

Vezi și