Help:Bots

This page is a translated version of the page Help:Bots and the translation is 91% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació.
PD

Un bot (de "robot") és un programa informàtic que recupera o actualitza automàticament les pàgines wiki quan s'executa. En general, els bots s'utilitzen per a tasques de manteniment repetitives, quan el volum i les característiques són massa grans perquè els usuaris les realitzin manualment.

El desenvolupament i l'execució dels bots queda normalment fora del paper dels usuaris normals, requereix una experiència en programació i s'ha de fer en coordinació amb els administradors del wiki.

Per defecte, en Special:RecentChanges les edicions dels bots estan ocultes.

Frameworks (entorns de treball) i interfície per a desenvolupar bots

Els bots no tenen accés al wiki a través de la interfície gràfica normal d'usuari. MediaWiki té una API (Application Programming Interface = Interfície de programació d'aplicacions) per a aquest propòsit. Una API és un protocol per a la comunicació normalitzada entre dos programes d'ordinador. Consulteu API:Client code per a més informació.

Per accedir a un wiki mitjançant l'API, un bot ha de tenir un compte d'usuari amb permisos de 'bot'.

pywikibot

Pywikibot és un framework (entorn de treball) per desenvolupar bots que realitzin tasques de manteniment com ara afegir un peu de pàgina a les pàgines d'una categoria (amb add_text.py ), convertir en wikienllaços certes paraules (amb replace.py ), traslladar contingut antic de les pàgines de discussió a subpàgines (amb archivebot.py ), editar categories (amb category.py ) o gestionar les plantilles (amb template.py ).

wiki-java

wiki-java és un framework Java lleuger per desenvolupar bots i aplicacions que realitzin diverses tasques, com ara pujar fitxers, afegir text als articles, analitzar la sintaxi de les plantilles, fer operacions bàsiques d'entrada/sortida, etc. Aquesta biblioteca també conté mètodes independents, simples però potents, perquè els programadors puguin escriure bots fàcilment.

Chris G's botclasses

Chris G's botclasses és un framework PHP per desenvolupar bots de MediaWiki, i està allotjat al Toolserver.

Extensions alternatives

  • Extension:MassEditRegex — proporciona una forma alternativa de realitzar edicions massives mitjançant expressions regulars, a través d’una pàgina especial a la wiki. Normalment, només els administradors poden utilitzar aquesta extensió.
  • Extension:Replace Text — una altra opció.

Vegeu també