Growth/Nyhetsbrev/20

This page is a translated version of the page Growth/Newsletters/20 and the translation is 100% complete.

Growth-teamets nyhetsbrev #20

 

Välkommen till det tjugonde nyhetsbrevet från Growth-teamet!

Growth-teamets målsättning är att arbeta på mjukvaruändringar som gör att fler nya bidragsgivare stannar kvar på Wikimedias projekt.

Föreslagna redigeringar

Sedan i februari har 300 000 föreslagna redigeringar utförts sedan funktionen först rullades ut i december 2019.

Lägga till en länk är teamets första strukturerade uppgift som rullades ut i maj 2021. Den har förbättrat nybörjares resultat. Teamet arbetar nu på en andra version av baserad på gemenskapens återkoppling och dataanalyser. Förbättringar kommer innefatta: förbättrade algoritmiska förslag, skydd för att förhindra att alltför många liknande länkar läggs till och tydligare uppmuntran för användare att fortsätta redigera. Efter att dessa förbättringar har lagts till kommer vi rulla ut uppgiften till fler Wikipediaversioner.

Lägga till en bild är den andra strukturerade uppgiften som vårt team byggt. Den rullades ut i november 2021 på fyra pilotwikipediaversioner. Detta är en mer utmanande uppgift för nykomlingar. Men det ger mervärde till artiklar (hittills har fler än 1 000 artiklar lagts till). Vi lär oss för närvarande från gemenskaperna och från datan om vad som fungerar väl och vad som behöver förbättras. Projektsidan innehåller länkar till interaktiva prototyper. Vi är vill gärna höra vad du tycker om idén då vi bygger på och testar tidiga versioner. Vi kommer snart rulla ut uppgiften till fler Wikipediaversioner som ett test.

"Lägga till en länk" och "Lägga till en bild" har nu båda en begränsning på hur många av dessa uppgifter som nybörjare kan göra om dan. Tanken är att detta ska hindra nybörjare från att göra alltför många problematiska redigeringar.

Positiv förstärkning

De två senaste åren har Growth-teamet fokuserat på att bygga föreslagna redigeringar: enklare uppgifter för nybörjare att börja med. Vi har lärt oss med denna erfarenhet att dessa uppgifter hjälper nybörjare att utföra sina första redigeringar. Nu ska teamet inleda ett nytt projekt: "positiv förstärkning". Målet är att göra nybörjare stolta över sina redigeringar och få de att komma tillbaka och göra fler. Med projektet positiv förstärkning överväger vi tre sorters funktioner:

  • Statistik över inverkan: ge nybörjare möjligheten att se hur många som läser artiklarna de skrivit.
  • Stiga i nivå: uppmuntra nybörjare att gå vidare från enklare uppgifter till svårare.
  • Personanpassat beröm: uppmuntra faddrar och andra redigerare att "tacka" och berömma nybörjare för sitt arbete.

Projektet är i uppbyggnadsfas och vi hoppas att gemenskaperna delar med sig av sina tankar om riktningen. Vi tror att saker kan bli fel om vi erbjuder nybörjare fel motivation. Besök gärna diskussionssidan för att hjälpa till med projektet!

Nyheter för faddrar

  • Fadderpanelen är tillgänglig på alla wikier. Den hjälper faddrar se vilka sina nybörjare är och hålla koll deras aktivitet. Den aktiveras automatiskt där en lista över faddrar skapats. Kontakta oss om du behöver hjälp med att skapa en lista över faddrar.
  • Fadderpanelen har en ny modul: inställningar. Faddrar kan nu ange sin status (aktiv eller inaktiv). De kan ange volymen frågor de vill ta emot och de kan välja nybörjare på ett nytt sätt. Faddrar kan också säga upp sig, vilket automatiskt omfördelar deras nybörjare till andra faddrar.
  • Vi arbetar på en möjlighet för en nybörjare att välja bort (och ta tillbaka) att ha en fadder.
  • Tidigare visade filtren i tabellen som visar nybörjarens aktivitet alla nybörjare, även de utan några redigeringar och de med massor av redigeringar. Vi har ändrat detta så bara nybörjare med mellan 1 och 500 redigeringar visas som standard. Faddrar kan ändra värdet i sina filter.
  • Vi arbetar för närvarande på en specialsida där faddrar kan skriva upp sig.

Vissa wikier har skapat användarrutor som faddrar kan visa på sina användarsidor. Länka dem gärna till Wikidata om din wiki har några!

Skalning

På de flesta Wikipediaversioner fick tidigare endast 80% av alla nybörjare Growth-funktioner. Detta experimenterade vi med för att ha en kontrollgrupp. Vi har ändrat inställningen. Nu får 100% av alla konton på Wikipedia Growth-funktionerna (förutom på några få testwikier). Vi bjuder in gemenskaper att uppdatera sin dokumentation och guider för nybörjare. Infoga gärna Growth-funktionerna där. För att hjälpa er har vi skapat en hjälpsida som kan översättas och anpassas för er wiki.

Hur du kan hjälpa till

Har du frågor om Growth-funktionerna? Denna äversättbara FAQ innehåller svar på de vanligaste frågorna om Growth-teamets arbete. Vi uppdaterar den regelbundet.

Gränssnittsöversättningar är viktiga för nybörjare. Hjälp till för ditt språk genom att översätta eller korrekturläsa gränssnittsöversättningar för Growth-funktioner.

Growth-teamets nyhetsbrev skrivet av Growth-teamet och publicerat av en botGe återkopplingPrenumerera eller sluta prenumerera.