Növekedés/Hírlevelek/20

This page is a translated version of the page Growth/Newsletters/20 and the translation is 100% complete.

Növekedési csapat hírlevél #20

 

Üdvözlünk a Növekedési csapat huszadik hírlevelében!

A Növekedési csapat célja, hogy olyan szoftveres változtatásokon dolgozzon, melyek segítenek új szerkesztőket megtartani a Wikimédia-projektekben.

Javasolt szerkesztések

Február óta 300 000 javasolt szerkesztést végeztek el a funkció 2019 decemberi bevezetése óta.

Hivatkozás hozzáadása a csapat első strukturált feladata, amelyet 2021 májusában telepítettek. Javította a kezdők eredményeit. A csapat most egy második iteráción dolgozik a közösség visszajelzései és az adatok elemzése alapján. A fejlesztések a következők lesznek: jobb algoritmikus javaslatok, védősávok, amelyek megakadályozzák, hogy túl sok hasonló hivatkozást adjanak hozzá, és egyértelműbb ösztönzés a felhasználók számára, hogy folytassák a szerkesztést. Miután ezeket a fejlesztéseket beillesztettük, ezt a feladatot több Wikipédiára is ki fogjuk terjeszteni.

Kép hozzáadása a második strukturált feladat, amelyet csapatunk épített. Ezt 2021 novemberében telepítettük négy kísérleti Wikipédiára. Ez egy nagyobb kihívást jelentő feladat a kezdők számára. Ugyanakkor több értéket ad a szócikkekhez (eddig több mint 1000 képet adtak hozzá). Jelenleg tanulunk a közösségektől és az adatokból, hogy mi az, ami jól működik, és mi az, ami fejlesztésre szorul. A projektoldalon hivatkozások interaktív prototípusokhoz találhatóak. Nagyon kíváncsiak vagyunk meghallgatni a gondolataitokat erről az ötletről, miközben a korai verziókat építjük és teszteljük. Hamarosan tesztelésképpen több Wikipédiára is bevezetjük ezt a feladatot.

""hivatkozás hozzáadása" és "Kép hozzáadása" most már mindkettőnél van egy korlátozás arra vonatkozóan, hogy a kezdők hány ilyen feladatot végezhetnek el egy nap. Ennek célja, hogy a figyelmetlen újoncokat elrettentse attól, hogy túl sok problémás szerkesztést végezzenek.

Pozitív visszacsatolás

Az elmúlt két évben a Növekedési csapat a javasolt szerkesztések kialakítására összpontosított: könnyű feladatok az újoncok számára, melyekkel elkezdhetik. A tapasztalatok alapján megtanultuk, hogy ezek a feladatok sok kezdőnek segítenek az első szerkesztéseik elvégzésében. Most a csapat egy új projektet indít : "pozitív visszacsatolás". Célja, hogy a kezdők büszkék legyenek a szerkesztéseikre, és hogy szívesen jöjjenek vissza többször is. A pozitív megerősítés projektben háromféle funkciót tervezünk:

  • Hatás statisztikák: lehetőséget ad az újoncoknak, hogy lássák, hányan olvasták az általuk szerkesztett szócikkeket.
  • Szintlépés: ösztönözze a kezdőket, hogy a könnyebb feladatokról a nehezebbek felé haladjanak.
  • Személyre szabott dicséret: ösztönözze a mentorokat és más szerkesztőket, hogy "megköszönjék" és díjazzák a kezdőket a jó munkájukért.

Ez a projekt még csak most kezdődik, és reméljük, hogy a közösség véleménye is elhangzik az irányról. Tudjuk, hogy a dolgok rosszul sülhetnek el, ha rossz ösztönzéseket kínálunk a kezdőknek, ezért óvatosak akarunk lenni. Kérlek, látogass el a vitalapra, hogy segítsd a projekt irányítását!

Hírek mentoroknak

  • Az mentor irányítópult minden wikin elérhető. Segítségével a mentorok láthatják, hogy kik a mentoráltjaik, és nyomon követhetik tevékenységüket. Automatikusan aktiválódik ahol létrehozták a mentorok listáját. Ha segítségre van szükséged a mentorok listájának létrehozásához, kérjük, lépj kapcsolatba velünk.
  • A mentorok irányítópultja egy új modullal bővült: beállítások. Mostantól lehetőség van arra, hogy a mentorok meghatározzák státuszukat (aktív vagy távol lévő). Megadhatják, hogy milyen mennyiségű kérdést szeretnének kapni, és egyszerűbb módon igényelhetik a mentoráltakat. Lehetőség van arra is, hogy a mentorok kilépjenek, ami automatikusan átadja a mentoráltjaikat más mentoroknak.
  • Jelenleg dolgozunk egy olyan képességen, amellyel a mentoráltak lemondhatnak (és vissza is léphetnek) arról, hogy mentoruk legyen.
  • Korábban a mentoráltak aktivitását megjelenítő táblázatban a szűrők az összes mentoráltat megjelenítették, még azokat is, akiknek nulla vagy sok szerkesztésük volt. Megváltoztattuk ezt úgy, hogy alapértelmezés szerint csak az 1 és 500 szerkesztés közötti szerkesztésű mentoráltak legyenek láthatóak. A mentorok módosíthatják ezt az értéket a szűrőikben.
  • Jelenleg dolgozunk egy speciális oldalon, ahová a mentorok feliratkozhatnak.

Néhány wiki létrehozott szerkesztői dobozokat, melyeket a mentorok megjeleníthetnek a szerkesztői oldalukon. Ha a te wikid rendelkezik ilyennel, kérlek, linkeld a Wikidatára!

Méretezés

Korábban a legtöbb Wikipédiánál a kezdőknek csak 80%-a kapta meg a Növekedés funkciókat. Ez kísérletezés céljából történt, hogy legyen egy kontrollcsoport. Ezt a beállítást megváltoztattuk. Mostantól az új felhasználók 100%-a minden Wikipédián megkapja a Növekedés funkciókat (kivéve néhányat, melyeket teszt wikiként tartanak fenn). Felkérjük a közösségeket, hogy frissítsék az indulási dokumentációjukat és útmutatókat. Kérjük, tartalmazzák ebben a Növekedési funkciókat is. Segítségül létrehoztunk egy segédoldalt, melyet lefordíthatsz és a wikidhez igazíthatsz.

Hogyan lehet segíteni

Kérdésed van a Növekedési funkciókkal kapcsolatban? Ez a lefordítható GYIK válaszokat tartalmaz a leggyakoribb kérdésekre a Növekedési csapat munkájával kapcsolatban. Rendszeresen frissítjük.

A felület fordításai fontosak a kezdők számára. Kérlek, segíts a saját nyelved számára, azáltal, hogy lefordítod vagy másolod a növekedési funkciók felületének fordításait.

A Növekedési csapat hírlevelét a Növekedési csapat készíti, és egy bot kézbesíti • Visszajelzés küldéseFeliratkozás vagy leiratkozás.