Diferențe între Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki și wiki

This page is a translated version of the page Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.
See also: Manual:FAQ#How do I install an existing wiki, like Wikipedia or Wiktionary?

Sunteți confuz cu privire la diferențele dintre termenii MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia și wiki?

Vă simțiți pierdut? Priviți harta Lumea Wikipediei.

Wiki

The word "wiki", pronounced /ˈwɪki/ or WIK-ee, is a Hawaiian word meaning "quick".

Wiki este un termen generic utilizat pentru a descrie un tip de website al cărui conținut poate fi modificat de orice utilizator și/sau uneori de orice vizitator, și în care orice modificare este înregistrată într-un istoric.

  • wiki (ca adjectiv), "în spiritul wiki" și antonimul ne-wiki sunt de asemenea folosite pentru a descrie filosofia comunității care se potrivește acestui tip de sistem (de exemplu, "acesta nu este o modalitate foarte wiki de a face lucruri").
  • Wiki (cu majuscula 'W') este un termen incorect, deși uneori a fost folosit pentru a face referiri la Wikipedia sau la Portland Pattern Repository (cunoscut și ca WikiWikiWeb), care a fost primul wiki creat.
  • wiki software și motorul wiki sunt termeni care se referă la fragmente de software care rulează pe website-uri wiki. Există multe tipuri diferite de software-uri wiki; unele foarte simple, altele cu caracteristici avansate.

Vezi și: "Software pentru wiki".

Pentru o descriere mai completă, vezi articolul corespondent la Wikipedia.

Wikimedia

Wikimedia este un nume colectiv pentru grupul de proiecte asociate, inclusiv Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote și altele, care vizează utilizarea puterii de colaborare a internetului și a conceptului wiki pentru a crea și a face schimb de cunoștințe gratuite în cadrul tuturor formele sale.

  • Termenul serverul Wikimedia este adesea folosit, referindu-se la hardware-ul computerului pe care sunt găzduite toate proiectele Wikimedia.
  • Wikimedia Foundation este o organizație non-profit cu sediul la San Francisco și care gestionează proiectele Wikimedia.

Wikimedia Deutschland, Wikimedia Russia etc. nu fac parte din proiectele Wikimedia. Ele sunt independente de Wikimedia Foundation și proiectele Wikimedia. Termenul Wikimedia este adesea folosit incorect ca o prescurtare pentru proiectele Wikimedia sau Wikimedia Foundation.

  • Wikimedia Meta-Wiki, în general numit Meta, este wiki care tratează subiectele ce afectează toate proiectele Wikimedia. Vezi și: Meta:About.

Wikipedia

Wikipedia este un proiect Wikimedia care este o enciclopedie de internet globală, gratuită și multilingvă. Este cel mai vechi și cel mai mare proiect Wikimedia, precedând Fundația Wikimedia. Wikipedia este deseori descrisă ca un wiki, dar este, de fapt, o colecție de peste 200 wiki, una pentru fiecare limbă, toate rulând pe software-ul MediaWiki. Wikipedia is often described as a wiki, but it is in fact a collection of over 200 wikis, one for each language, all running on the MediaWiki software.

MediaWiki

MediaWiki este un motor wiki special dezvoltat și folosit de Wikipedia și de celelalte proiecte Wikimedia. MediaWiki este disponibil gratuit pentru utilizare (și îmbunătățire) și este utilizat de tot felul de proiecte și organizații din întreaga lume.

Acest site, mediawiki.org, este destinat pentru informații despre MediaWiki și despre software-ul aferent.

Vezi și


Video