Verschillen tussen Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki en wiki

This page is a translated version of the page Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki and the translation is 100% complete.
Zie ook: Manual:FAQ#How do I install an existing wiki, like Wikipedia or Wiktionary?

Vraag je je af wat de verschillen zijn tussen MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia en wiki?

Nog zoekende? Bekijk de kaart World of Wikipedia.

Wiki

Het woord "wiki", uitgesproken als /ˈwɪki/ of WIK-ee, is een Hawaiaans woord met de betekenis "snel".

Een wiki is een type website waarvan de inhoud met de webbrowser gewijzigd kan worden en waarvan de historie van wijzigingen bewaard wordt. Wiki's zijn meestal openbaar en te wijzigen (niet altijd) door elke bezoeker van de website.

  • wiki (als een bijvoeglijk naamwoord), "the wiki way" en het tegenovergestelde un-wiki worden ook gebruikt om de op de gemeenschap georiënteerde filosofie te beschrijven die met een dergelijk systeem samengaat (bijv. "dat is niet een erg wiki manier om zulke dingen te doen").
  • Wiki (met een hoofdletter 'W') is een verkeerde term, maar het is soms gebruikt om Wikipedia of de Portland Pattern Repository (ook bekend als WikiWikiWeb) aan te geven,de eerste aangemaakte wiki.
  • wiki software en wiki engine verwijzen naar software die onderdeel uitmaken van wiki websites. Hiervan zijn veel verschillende types; soms erg eenvoudig en soms met geavanceerde functies.

Lees ook: .

Voor een uitgebreidere beschrijving.

Wikimedia

Wikimedia is een verzamelnaam voor de Wikimedia beweging, rond een groep van gerelateerde projecten, inclusief Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote e.a., wiens doel het is de gezamenlijke kracht van het Internet en het wiki concept te gebruiken, om kennis op elke gebied te maken en te delen,

  • De term Wikimedia servers wordt vaak gebruikt om de computerhardware aan te geven waarop de Wikimedia projecten worden uitgevoerd.
  • Wikimedia Foundation is een non-profit organisatie met het hoofdkantoor in San Francisco waar de Wikimedia projecten worden uitgevoerd en de MediaWiki software draaien. Wikimedia Deutschland, Wikimedia Russia enz. zijn de namen van de tientallen lokale 'chapters' met mensen die enthousiast aan Wikimedia projecten werken. Zijn zijn onafhankelijk van de Wikimedia Foundation en de Wikimedia projecten. Wikimedia, afhankelijk van de context en het land, wordt vaak verkeerd gebruikt als naam voor de Wikimedia projecten, een 'chapter' of de Wikimedia Foundation.
  • De Wikimedia Meta-Wiki, meestal Meta genoemd, is de wiki die gebruikt wordt voor discussies over onderwerpen die alle Wikimedia projecten raken. Zie ook: Over meta.

Wikipedia

Wikipedia is een Wikimedia project dat een wereldwijde, vrije en meertalige internet encyclopedie is. Het is het oudste en het grootste Wikimedia project, opgericht in 2001, dus zelfs voor de oprichting in 2003 van de Wikimedia Foundation. Wikipedia wordt vaak beschreven als een wiki, maar het is eigenlijk een verzameling van meer dan 200 wiki's, een per taal, alle worden uitgevoerd met de MediaWiki software.

MediaWiki

MediaWiki is wiki engine software die ontwikkeld is voor Wikipedia en andere Wikimedia projecten. MediaWiki is vrij beschikbaar voor iedereen die het willen gebruiken (of aanpassen), het wordt wereldwijd gebruikt door allerlei soorten projecten en organisaties.

Deze website, mediawiki.org, is bedoeld voor informatie over de MediaWiki en bijbehorende software.

Zie ook


Video