Diferències entre Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki i wiki

This page is a translated version of the page Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki and the translation is 84% complete.
Outdated translations are marked like this.
Vegeu també: Manual:FAQ#How do I install an existing wiki, like Wikipedia or Wiktionary?

Confós sobre la diferència entre MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia i wiki?

Encara perdut? Comproveu el mapa World of Wikipedia.

Viqui

The word "wiki", pronounced /ˈwɪki/ or WIK-ee, is a Hawaiian word meaning "quick".

Un wiki és un tipus de lloc web amb contingut que es pot editar des d'un navegador web, i que manté un historial de versions per a cada pàgina editable. Sovint, però no sempre, els wikis són editables per qualsevol visitant del lloc.

  • wiki (com adjectiu), "la manera wiki" i l'antònim un-wiki també s'utilitzen per descriure la filosofia comunitària que acompanya aquests sistemes (p. ex .: «Aquesta no és una manera gaire wiki de fer les coses»).
  • Wiki (amb 'W' majúscula) és un terme incorrecte, encara que s'ha usat per referir-se a la Wikipedia o al Portland Pattern Repository (també conegut com WikiWikiWeb), que fou el primer wiki creat.
  • programari wiki i motor wiki són termes que es refereixen al programari que impulsa els llocs web tipus wiki. Hi ha molts tipus diferents de programari wiki; alguns són bastant simples, i altres tenen característiques avançades.

Vegeu també: l'article "Programari per a wikis" en la Viquipèdia.

Per a una definició més completa, vegeu l'article corresponent en la Viquipèdia.

Wikimedia

La Wikimedia és el nom d'un col·lectiu pel moviment Wikimedia, que gira al voltant d'un grup de múltiples projectes interrelacionats, incloent Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, entre d'altres, el propòsit és el d'aprofitar la naturalesa col·laborativa d'Internet, a més del concepte de wiki, per crear i compartir coneixement de tots els tipus.

  • El terme servidors de Wikimedia se sol usar per referir-se al maquinari informàtic en el qual estan allotjats tots els projectes de Wikimedia.
  • La Fundació Wikimedia és una organització sense ànim de lucre amb seu a San Francisco que dirigeix els projectes de Wikimedia i el programari MediaWiki. Wikimedia Deutschland, Wikimedia Russia etc. són els noms de dotzenes de capítols locals d'entusiastes dels projectes de Wikimedia. Són independents de la Fundació Wikimedia i els seus projectes. Wikimedia, depenent del context i el lloc, s'usa sovint incorrectament com un nom curt per als projectes de Wikimedia, un capítol, o la Fundació Wikimedia (això últim també pot passar en aquest wiki).
  • El Meta-Wiki de Wikimedia, millor conegut com Meta, és el wiki utilitzat per discutir assumptes que afecten a tots els projectes de Wikimedia. Vegeu també: Meta:About.

Viquipèdia

Wikipedia és un projecte de Wikimedia que és una enciclopèdia en línia mundial, lliure i multilingüe. És el projecte Wikimedia més antic i més gran, fundat el 2001 abans de la mateixa Fundació Wikimedia, que va ser fundada el 2003. Wikipedia is often described as a wiki, but it is in fact a collection of over 200 wikis, one for each language, all running on the MediaWiki software.

MediaWiki

MediaWiki és un motor de wikis específic, desenvolupat per Wikipedia i els altres projectes de Wikimedia. Està disponible lliurement a altres per al seu ús (i modificació), i és utilitzat per moltes entitats al voltant del món.

Aquest lloc, MediaWiki.org, informa sobre MediaWiki i el programari relacionat.

Vegeu també


Vídeo