Content translation/Templates/nl

This page is a translated version of the page Content translation/Templates and the translation is 100% complete.

Content Translation ondersteunt het vertalen van artikelen tussen talen, en dit omvat ook sjablonen.

Wanneer u op een sjabloon in de vertaalinterface klikt, wordt een kaart weergegeven in de zijbalk. Op de kaart staat de naam van het bronsjabloon. Als er een gelijkwaardige sjabloon in de doeltaal is verbonden met het bronsjabloon via een interlanguage-link, wordt de naam ook weergegeven. Als er geen gelijkwaardige sjabloon kan worden gevonden, staat op de kaart "Niet beschikbaar in taal"

De kaart toont de volgende opties voor elk sjabloonː

Sjabloon overslaan
Dit voegt niets toe aan het vertaalde artikel. Dit is handig wanneer de informatie uit het sjabloon niet nodig is in de vertaling.
Origineel sjabloon houden
Hiermee wordt de wikisyntaxis van het oorspronkelijke sjabloon ingevoegd in het vertaalde artikel. Dit zal waarschijnlijk niet correct werken wanneer het artikel wordt gepubliceerd en zal in de volgende versies van het artikel moeten worden bewerkt, maar soms is dit de gemakkelijke manier om de vertaling te maken. (U kunt ook eerst naar een dergelijke vertaling publiceren naar uw gebruikersruimte, door de titel van de vertaling te wijzigen in "User:uw_gebruikersnaam/artikeltitel" en vervolgens, wanneer deze klaar is, naar de juiste titel te verplaatsen.)
Gelijkwaardig sjabloon gebruiken
Deze optie is alleen beschikbaar als er een gelijkwaardig sjabloon beschikbaar is en maakt het mogelijk het sjabloon aan te passen aan de doeltaal.

De template aanpassen tijdens het vertalen

Sjabloonparameters bewerken

Als er een gelijkwaardige sjabloon beschikbaar is, dan kunt u deze aanpassen. Klik nogmaals op het sjabloon om de sjablooneditor te openen.

De sjablooneditor toont naast elkaar alle parameters in de bron- en doeltaal.

De waarde van de parameter uit de brontaal wordt automatisch naar de doeltaal gekopieerd als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Er is een parameter met dezelfde naam.
 • Er is een parameter waarvoor een alias is gedefinieerd in TemplateData met dezelfde naam als de parameter in de brontaal.

Als een parameter niet automatisch kan worden gevonden op een van de hierboven genoemde manieren, moet de vertaler ze vinden en één voor één invullen. Als u op een veld in de sjablooneditor naast het bronveld klikt, wordt de parameterwaarde automatisch ingevuld. De vertaler moet de juiste parameternaam selecteren in de vervolgkeuzelijst "Doelveld selecteren" in het veld. De structuur van sjabloonparameters in verschillende talen is vaak niet gelijk en dan dient u de parameters te schrijven op een manier die overeenkomt met de wiki waarvoor u vertaalt.

Wanneer u alle parameters hebt ingevuld, sluit u de vertaaleditor. Hiermee worden uw bewerkingen opgeslagen en wordt het sjabloon weergegeven zoals deze wordt weergegeven nadat u het artikel heeft gepubliceerd.

Stap voor stap

De vertaling van de infobox bovenaan het artikel "Yoshida Castle" van het Engels naar het Portugees toont bijvoorbeeld een voorbeeld van het vertalen van een heel sjabloon:

  Als u aan de vertaling van een sjabloon wilt beghinnen, klikt u op een alinea zoals u gewoonlijk doet om deze te vertalen.
  Wanneer u begint met vertalen, wordt het sjabloon weergegeven met gedeeltelijke of zelfs verwarrende informatie. Klik nogmaals op het ingevoegde sjabloon om deze te bewerken.
  Klik op een sjabloonparameterveld dat u naar het vertaalde artikel wilt overbrengen.
  De waarde wordt gekopieerd uit het bronartikel. Selecteer de naam van de parameter. Bewerk de waarde om deze correct te maken voor uw taal.
  Als u een veld wilt toevoegen dat niet beschikbaar is in het bronartikel, klikt u op 'Meer eigenschappen toevoegen' onder aan de sjablooneditor. Hier is het bijvoorbeeld de naam van een kasteel in zijn oorspronkelijke taal, Japans.
  Vul alle sjabloonvelden in die u nodig heeft.
  Als u klaar bent, sluit u de sjablooneditor. Het volledige sjabloon wordt weergegeven. Het ontwerp van de sjabloon kan er anders uitzien in de taal waarin u vertaalt, maar het belangrijkste is om te controleren of de parameterwaarden correct zijn ingevoegd.

Wat te doen als een sjabloon niet kan worden aangepast

Als er geen gelijkwaardige sjabloon beschikbaar is in de doeltaal, moet u de vertaling zonder dit sjabloon publiceren. Als er een sjabloon nodig is in het vertaalde artikel, moet u het vertaalde artikel bewerken en het sjabloon toevoegen na het publiceren van de eerste vertaalde revisie.

U kunt echter ook verder gaan en toekomstige vertalingen efficiënter maken door de sjablonen in uw taal meer te laten lijken op de sjablonen in de talen waaruit u vertaalt. Als u zich niet op uw gemak voelt bij het zelf wijzigen van sjablonen, vertel het dan aan iemand in uw wiki die regelmatig sjablonen bijhoudt over het sjabloon dat niet kon worden vertaald, en wijs ze hier naar deze pagina.

Sjablonen beter vertaalbaar maken

Als u sjablonen gemakkelijker vertaalbaar wilt maken, gebruikt u deze tips:

TemplateData

TemplateData is een technologie voor het beschrijven van een sjabloon en zijn parameters op een nauwkeurige en machineleesbare manier. Het helpt wiki-editors die de visuele editor gebruiken om de sjabloonparameters in te vullen en dezelfde gegevens worden gebruikt door Content Translation.

 • Maak TemplateData voor sjablonen in uw wiki.
 • Zorg ervoor dat TemplateData wordt bijgewerkt telkens wanneer het sjabloon zelf wordt bijgewerkt.
 • Als de naam van een parameter in uw wiki verschilt van de naam van de equivalente parameter in een wiki van waaruit artikelen vaak naar uw wiki worden vertaald, voegt u een alias met die parameter toe. Als u dit doet, wordt de parameterwaarde automatisch vooraf ingevuld bij het vertalen.
  • Zo worden artikelen vaak vertaald van het Engels naar het Nederlands. In een infobox die een stad beschrijft, kan de Engelse naam van een parameter "mayor" zijn en de Nederlandse naam "burgemeester". Definieer in het Nederlandse sjabloon "burgemeester" als de parameternaam en "mayor" als alias.
  • Voor praktische doeleinden hoeft u geen aliassen te definiëren die overeenkomen met alle talen, maar alleen die van artikelen die vaak worden vertaald. Welke talen dat zijn, vind je door te kijken op de pagina Special:CXStats op uw wiki.
 • Geef parameters duidelijke, voor mensen leesbare labels. Een naam is de naam van de parameter die wordt ingevoegd in de wiki-syntaxis, en het label is wat aan de editors wordt getoond in de sjabloonbewerkingsformulieren in de visuele editor en in Content Translation.
 • Maak waar mogelijk beschrijvingen voor de parameters.
  • Leg uit wat de indeling van de parameter moet zijn: platte tekst, link, een andere sjabloon, een bepaalde set waarden, enz.
  • Als een parameter automatisch kan worden ingevuld vanuit Wikidata, noteer dat dan in de beschrijving.

Sjablonen meer gelijk tussen de talen maken

De structuur van de parameters is vaak verschillend tussen verschillende talen. In sommige talen worden afbeeldingen bijvoorbeeld geleverd als volledige bestandskoppelingen (bijvoorbeeld {{Infobox person|image=[[File:Sophie Kowalevski.jpg|thumb|300px|Sofia Kovalevskaya, 1880]]}}) en andere hebben afzonderlijke parameters voor bestandsnaam, grootte en bijschrift ({{Infobox person|name=Sofia Kovalevskaya|image=Sophie Kowalevski.jpg|image_size=300|caption=Sofia Kovalevskaya, 1880}}). Door de parameterstructuur vergelijkbaar te maken met de structuur in de taal waaruit artikelen vaak worden vertaald, wordt het werk aanzienlijk efficiënter voor vertalers en artikelbeheerders.

Sommige sjablonen zijn onevenwichtig, dat wil zeggen dat een sjabloon een sectie begint door enkele html-tags of wiki-syntaxis in te voegen en een andere sjabloon eindigt de sectie door de bijbehorende tags in te voegen. Dit wordt bijvoorbeeld in sommige talen gedaan voor de lay-out van kolommen. Dergelijke sjablonen zijn over het algemeen problematisch en ze zijn bijzonder moeilijk te vertalen, en ze kunnen meestal worden vervangen door een uitgebalanceerde sjabloon, die alle benodigde syntaxis op zich bevat.

Wikidata

Maak sjablonen meer geschikt voor Wikidata door ze parameterwaarden uit Wikidata te laten halen. Dergelijke sjablonen komen steeds vaker voor in sommige wiki's, waaronder Russisch, Ests, Hebreeuws, Catalaans en andere. Wanneer een parameter uit Wikidata wordt gehaald, hoeft deze helemaal niet te worden ingevuld door de artikelvertalers (hoewel het label mogelijk in Wikidata moet worden vertaald).

Bekende problemen

De sjablooneditor is een nieuwe functie in Content Translation en sommige functionaliteit ontbreekt nog. Hier zijn enkele bekende problemen:

 • Het bewerken van sjablonen in referenties is onmogelijk (phab:T152444)
 • De sjabloonparameters worden pas opgeslagen nadat de vertaler de sjablooneditor actief heeft gesloten (phab:T151630)

Zie ook