Превод на съдържание/Шаблони

This page is a translated version of the page Content translation/Templates and the translation is 98% complete.

Превод на съдържание поддържа превода на статии между различни езици, включително и шаблоните.

Когато натиснете върху шаблон в интерфейса за превод, се показва каре в страничната лента. Карето показва името на шаблона-източник. Ако има свързан равнозначен шаблон от целевия език с шаблона-източник (чрез междуезикова препратка), името му също ще бъде показано. Ако не може да се намери равнозначен шаблон, на карeто ще се изпише "Няма наличен на език".

Карето показва следните опции за всеки шаблон:

Пропуснете шаблона
Тази опция не поставя нищо в превежданата статия. Това е полезно, когато информацията от шаблона не е необходима в превода.
Запазете оригиналния шаблон
Опцията въвежда уикисинтаксиса на оригиналния шаблон в превежданата статия. Това най-вероятно няма да работи правилно, когато статията е публикувана за първи път; и ще трябва да бъде обработено в следващите версии на статията, но понякога това е най-лесният начин да направите превода. (Може би ще предпочетете първо да публикувате такъв превод на Вашето потребителско пространство, като промените заглавието на преведената статия на "Потребител:Вашето_потребителско_име/заглавие на статията", а след това, когато я обработите и е готова - да я преместите към правилното заглавие.)
Използвайте еквивалентен шаблон
Тази опция е налична само ако на разположение има равностоен шаблон, и позволява адаптирането на шаблона към целевия език.


Адаптиране на шаблона при превод

Редактиране на параметрите на шаблона

Ако има на разположение равностоен шаблон, можете да го адаптирате. Натиснете върху шаблона отново, за да отворите редактора на шаблона.

Редакторът на шаблона ще покаже един до друг всички параметри на изходния и целевия език.

Стойността на параметъра от изходния език ще бъде автоматично копирана на целевия език, ако са налице следните условия:

 • Има параметър с идентично име.
 • Налице е параметър, за който има определен псевдоним в TemplateData със същото име каквото има параметъра в изходния език.

Ако дадени параметри не могат да бъдат открити автоматично по някой от начините, изброени по-горе, преводачът ще трябва да ги намира и попълва един по един. Натискането върху полето в редактора на шаблона, което е непосредствано до полето на източника, автоматично ще попълни стойността на параметъра. В това поле, преводачът трябва да избере подходящо име на параметъра от падащия списък "Изберете целеви полета" . Имайте предвид, че структурата на параметрите на шаблона на различни езици често не е еднаква, и Вие трябва да напишете параметрите по начин, който е правилен за уикито, към което превеждате.

Когато завършите попълването на всички параметри, затворете редактора за превод. Това ще съхрани редакциите Ви и ще покаже шаблона така, както ще се появи след публикуването на статията.

Стъпка по стъпка

Например, преводът на инфокутията в горната част на статията "Yoshida Castle" от английски на португалски език е пример за превод на цял шаблон:

  За да започнете превод на шаблон, натиснете върху полето (както обикновено правите, за да го преведете).
  Когато започвате превода, шаблонът ще се покаже с частична или дори объркваща информация. Натиснете още веднъж върху вмъкнатия шаблон, за да го редактирате.
  Натиснете върху полето на параметъра в шаблона, което искате да прехвърлите към превежданата статия.
  Стойността ще се копира от статията-източник. Изберете име на параметъра. Редактирайте стойността, за да е правилна на Вашия език.
  За да добавите поле, което не е налично в статията-източник, натиснете "Добавете допълнителни свойства" в долната част на редактора на шаблона. В примера такова поле е името на замъка на оригиналния му език, японски.
  Продължете с попълването на всички полета в шаблона, които са Ви необходими.
  Когато сте готови, затворeте редактора на шаблона. Ще се покаже пълният шаблон. Дизайнът на шаблона може да изглежда различно на езика, на който превеждате, но по-важната задача е да проверите дали правилно са поставени стойностите на параметрите.

Какво да правите, ако шаблонът не може да се адаптира

Ако не е наличен равностоен шаблон в целевия език, ще трябва да публикувате превода без него. Ако е нужен шаблон в преведената статия, ще трябва да я редактирате и добавите шаблон след публикуване на първоначалния превод.

Въпреки това, Вие може да отидете по-далеч и да направите бъдещите преводи по-ефективни, като направите шаблоните на Вашия език по-близки до шаблоните на езиците, от които превеждате. Ако не сте удовлетворени от промяната на шаблоните - моля, уведомете някой от Вашето уики, който често поддържа шаблони за този, който не може да се преведе и го насочете към тази страница тук.

Направете шаблоните по-лесни за превод

За да направите шаблоните по-лесни за превод - моля, използвайте тези съвети:

TemplateData

TemplateData е технология за описване на всеки шаблон и неговите параметри по точен и машинно-четим начин. Тя помага на уики редактори, които използват Визуалния редактор, да попълнят параметрите на шаблона, като същите данни се използват от Превод на съдържанието.

 • Създайте TemplateData за шаблони във Вашето уики
 • Уверете се, че TemplateData се актуализира всеки път, когато се актуализира самия шаблон.
 • Ако името на параметър във Вашето уики е различно от името на равностоен параметър в уики, от което често се превеждат статии към Вашето уики, добавете псевдоним с този параметър. Ако направите това, стойността на параметъра автоматично ще се попълва предварително при превода.
  • Например, често се превеждат статии от английски на испански език. В инфокутията, която описва град, на английски името на параметъра може да бъде "mayor", а испанското име може да бъде "аlcalde" (които означават кмет). В испанският шаблон, определете "аlcalde" като име на параметъра, а "mayor" като негов псевдоним (alias).
  • От практическа гледна точка, не е нужно да определяте псевдоними, които отговарят на всички езици, но само за тези, от често се превеждат статии. Можете да откриете кои са тези езици са тези, като потърсите в страницата Специални:ContentTranslationStats във Вашето уики.
 • Дайте на параметрите ясни, лесно четими етикети. Докато име (name) е името на параметъра, което е поставено в уикисинтаксиса, то етикет (label) е това, което се показва на редакторите във формулярите за редактиране на шаблона при Визуалния редактор и при Превод на съдържанието.
 • Напишете описание на параметрите, когато е възможно.
  • Обяснете какъв трябва да бъде формата на параметъра: обикновен текст, линк, друг шаблон, определен набор от стойности и т.н.
  • Ако даден параметър може да се попълва автоматично от Уикиданни, отбележете това в описанието.

Направете шаблоните по-сходни между езиците

Структурата на параметрите често се различава в различните езици. Например, в някои езици изображенията се представят с пълен линк към файла (например {{Infobox person|image=[[File:Sophie Kowalevski.jpg|thumb|300px|Sofia Kovalevskaya, 1880]]}}), докато други имат отделни параметри за името, размера и описанието на файла ({{Infobox person|name=Sofia Kovalevskaya|image=Sophie Kowalevski.jpg|image_size=300|caption=Sofia Kovalevskaya, 1880}}). Правенето на структурата на параметъра подобна на структурата в езика, от който често се превеждат статии, ще улесни значително работата на преводачите, както и поддръжката на статиите.

Някои шаблони са "небалансирани" - тоест, един шаблон започва раздел чрез вмъкване на някои отворени HTML тагове или уикисинтаксис, а други шаблони завършват раздела, като поставят съответните затварящи тагове. Например, това се прави в някои езици за оформлението в колони. Тези шаблони обикновено са проблемни и са особено трудни за превод. Те обикновено могат да бъдат заменени с по-балансиран шаблон, който включва в себе си целия необходим синтаксис.

Уикиданни

Включете шаблоните повече в Уикиданни, като ги накарате да извличат стойностите на параметрите от Уикиданни. Такива шаблони се използват все повече и по-често в някои Уикипедии, сред които руската, естонската, каталонската, Уикипедия на иврит и др. Ако един параметър се извлича от Уикиданни, тогава не е нужно да бъде попълван от преводачите на статията изобщо (макар, че може да се наложи етикета му да бъде преведен в Уикиданни).

Известни проблеми

Редакторът на шаблони е нова функция в Превод на съдържание, и част от функционалността все още липсва. Ето някои по-известни проблеми:

 • Редактирането на шаблони вътре в препратки е невъзможно (phab:T152444)
 • Параметрите на шаблона са съхранени само след като преводача активно затвори редактора на шаблона (phab:T151630)

Вижте също