VisualEditor/Verschillen

This page is a translated version of the page VisualEditor/Diffs and the translation is 100% complete.

Sinds 2017, VisualEditor geeft Visuele verschillen (visueel de verschillen weergeven). Deze zijn in de interface op twee plekken beschikbaar: bij het voorvertonen van de wijzigingen in het document voor het opslaan, en als een (betafunctie) binnen de standaard MediaWiki weergave van de verschillen, dat is via de pagina geschiedenis. In beide gevallen, de visuele verschillen worden naast de traditionele twee kolomweergave van wikitext verschillen getoond, de gebruiker kan dan wisselen tussen de twee weergaven.

'Visual diffs' heeft twee voordelen ten opzicht van 'wikitext diffs'. Ten eerste kunnen bewerkers direct de wijzigingen zien die ze doen (of anderen eerder gedaan hebben) zonder kennis van wikitext. Dit is vooral handig als het gaat om wijzigingen aan tabellen of andere grafische structuren. Als er bijvoorbeeld een kolom wordt verwijderd, dan is het verschil moeilijk te zien in wikitext. In de 'visual diff' is het direct duidelijk.

Ten tweede kan de technologie worden gebruikt om meer accuraat de wijziging aan de lezer aan te geven. Als bijvoorbeeld bij een wijziging twee alinea's worden omgewisseld in volgorde, zonder een tekstuele aanpassing dan herkent de visuele versie dat en ziet de wikitext dat er een alinea is verwijderd en er een alinea is toegevoegd.

Op reguliere verschil pagina's

In de meeste onderstaande voorbeelden en schermafdrukken wordt de 'visual diffs' gebruikt bij het voorvertonen bij het bewerken. Deze weergave van de verschillen wordt ook gebruikt op de normale pagina's met verschillen, op elke wiki waar de VisualEditor is geïnstalleerd. U kunt een voorbeeld zien hoe het wordt gebruikt in de Engelstalige Wikipedia.

Als uw wiki de VisualEditor heeft, dan kan de weergave 'visual diff' op verschillende manieren worden ingeschakeld:

  • Voeg aan LocalSettings.php toe:
$wgVisualEditorEnableDiffPage = true;
  • Als uw wiki een tab "Betafuncties" heeft bij de Voorkeuren, en u wilt de functie visual diffs als optie aan de gebruikers aanbieden waarvoor ze zich moeten aanmelden, voeg dan het volgende toe aan LocalSettings.php:
$wgVisualEditorEnableDiffPageBetaFeature = true;
  • Uit het bovenstaande voorbeeld moet blijken dat mode visuele verschillen tonen geactiveerd kan worden door "&visualdiff" toe te voegen aan de URL van een 'verschil-pagina'.

Hoe het werkt

 
Wanneer je klaar bent met het bewerken van een pagina vul je de bewerkingssamenvatting in en kies je voor "Wijzigingen controleren". In visuele modus zie je toevoegingen, verwijderingen, nieuwe links en opmaak oplichten. Andere veranderingen, zoals verandering van de grootte van een afbeelding, zijn beschreven in noten aan de zijkant.
 
Klik op de schakelknop om te schakelen tussen visuele en wikitekstverschillen.
 
De wikitekstverschillenweergave is hetzelfde instrument dat gebruikt wordt in de wikitekstbewerker en in de paginageschiedenis.

Voorbeelden

Gebruikte techniek

Thalia Chan, bewerken en visuele verschillen gelijkmaken, Wikimania 2017

Bekende beperkingen

  • Geen meldingen voor wijzigingen naar "onzichtbaar" pagina metadata , zoals categorieën of TOC sleutelwoorden.
  • Heeft problemen met complexe wijzigingen van tabellen.[3]
  • Niet beschikbaar op bepaalde Speciale pagina's:
    • "Verschil" pagina's ongedaan maken.[4]
    • Pagina's met een conflict bewerken[5]

Geschiedenis

De functie is al beschikbaar in het eerste hulpmiddel voor verschillen in de desktop VisualEditor vanaf de 1.31.0-wmf-20 branch (release op 6 februari 2018). Daarvoor was het vanaf de versie 1.29.0-wmf-17 branch (release 21 maart 2017) beschikbaar als secundair hulpmiddel.

Zie ook

Voetnoten